Hirdetés

15 éves lett az egyik legjobb Grand Theft Auto-sztori

|

A Grand Theft Auto IV The Lost and Damned kiegészítője hangulatával még az alapjátékot is lepipálta.

Hirdetés

Akármennyire is szeretem a Grand Theft Auto sorozatot, akármilyen nagy örömmel játszom újra a szinte minden részét néhány évente, én sem vitatom, hogy a Rockstar alkotásainak élvezeti értékét elsősorban nem a történet adja. A legtöbb GTA-ban sokkal erősebb az atmoszféra, a hangulat, egy-egy karakter, mint a sztori egésze; a Grand Theft Auto V is sokkal hosszabb, mint lennie kellett volna.

A Grand Theft Auto IV 2009 februárjában megjelent első kiegészítőjének, a The Lost and Damnednek ellenben 10-15 órányi játékidő is elég volt ahhoz, hogy örökre megmaradjon az emlékeinkben. Egészen izgalmas, mennyire más élményt adott, mint az alapjáték, pedig pontosan abban a Liberty Cityben zajlottak az eseményei, ahol Nico Bellic is tett-vett.

A Kemény motorosok (Sons of Anarchy) által nem kis mértékben inspirált TLaD középpontjában a The Lost MC nevet viselő motoros banda áll, ennek alelnökét, Johnny Klebitzet irányíthatjuk, így hát az idő nagy részét motoron ülve töltjük, pajtásainkkal együtt, formációban járva Liberty City utcáit. Miután kiszabadul a rehabról a bandát vezető Billy Grey, belső konfliktusok is nehezítik mindenki életét az Angels of Death-szel folytatott mindennapos viaskodás mellett. Adta magát a baseball ütővel izgalmasabbá tett motorversenyek és a bandák közti összecsapások mellékes teendőkként való beépítése, de már a kezelőfelület megváltoztatása is segített belehelyezkedni a maga módján jó szándékú, de az élet által folyton megcibált, szerencsétlen Johnny szerepébe. 

Hirdetés

A történet egyszerre foglalkozott az összetett, izgalmas és drámai nagyképpel, illetve egyes szereplők magánéletével, különösen Johnny és drogos exbarátnője, Ashley viszonyával - igazából a főszereplő kapcsolatai, az őt körülvevő többi karakter tették igazán érdekessé a sztorit, nem maga Johnny személye, hiszen ő viszonylag egyszerű férfi volt, egyszerű célokkal. Ügyesen fűzték össze az eseményeket az alapjáték, valamint a később megjelent The Ballad of Gay Tony kiegészítő sztorijával - elvégre mindenki ugyanahhoz az alvilághoz tartozott, még ha nem is kapcsolódtak egymáshoz szorosan.

Johnnyt utoljára a Grand Theft Auto V-ben láthattuk, hiszen Liberty City-i kalandjai után San Andreasba költözött, ám sorsa nem fordult jobbra: miután barátnője Trevorral csalta, és ezzel kapcsolatban kifejezte nemtetszését, Trevor szó szerint kitaposta az agyát.

Bár PC-n és Xboxokon máig játszható, sőt One-on és Series konzolokon még jobb élményt is ad egy kis extra szeretetnek köszönhetően, mint anno Xbox 360-on, a PlayStation-pártiak sajnos csak akkor nosztalgiázhatnak vele, ha nem szabadultak meg még PS3-uktól. A Rockstar az első Red Dead Redemptiont elérhetővé tette PS4-en és PS5-ön, ami kelt némi reményt, még akkor is, ha minimális energiát tett a portolásba.

Hasonló témájú alkotásokból nincs túl sok, talán a Days Gone élménye hasonlít a leginkább, csak ott a pusztaságban verethetjük, és zombik próbálnak minket lerángatni a kétkerekűről. Reméljük, azért egyszer valaki kedvet kap majd egy motoros bandás játékhoz, és nem rettentik vissza azok a károgók, akik szerint baj, ha túl macsós egy játék főszereplője.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)