Hirdetés

Elhunyt Dr. Rényi Gábor, a magyar játékfejlesztés hőskorának ikonikus alakja

|

A Novotrade egykori alapítója, elnöke 74 éves volt.

Hirdetés

Ha nem lett volna a Novotrade, valószínűleg csak sokkal később értesültünk volna arról, hogy mennyi videojátékra alkalmas készülék létezik a világban, és a magyar játékfejlesztés sem vett volna lendületet a '80-as, '90-es években. Novotrade pedig nem lett volna Dr. Rényi Gábor nélkül, aki, miután 1981-ben részt vett az egyik legsikeresebb, magyar fejlesztésű logikai játék, a Bábel torony megalkotásában és népszerűsítésében, 1983-ban hozta létre társaival az első magyar részvénytársaságot.

A Novotrade Rt. működése során számos ZX Spectrum, Commodore, Atari, Apple, Amstrad, MSX és Enterprise gépre, illetve IBM PC-re, Sega, Nintendo és Sony konzolokra szánt játékot, szoftvert készített, egyebek mellett az Ecco the Dolphint. A Novotrade számítógépeket, szoftvereket és könyveket is árult, támogatta a hazai játékfejlesztést, összességében sokat tett azért, hogy a hazai közönség megismerkedjen az informatika és a videojátékok világával.

Hirdetés

Rényi Gábor 74 éves korában, 2023. december 31-én hunyt el. Élete végéig vezető pozíciókban dolgozott különböző magyar cégeknél, és támogatta, segítette az LSI Számítsátechnikai Oktató Központ Alapítványt, valamint a United Way Magyarországot. A Checkpoint podcast 2019-ben, a Vakondok 4 alkotói 2018-ban készítettek vele interjút, ez utóbbit meghallgathatjátok alább.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)