Hirdetés

Ha jól fut a szekér - ezekből a játékokból készült a legtöbb rész

|

A játékvilág 10 legnépesebb családja együtt több mint 800 címet számlál. Lássuk, melyik franchise volt a legszaporább az évek során!

Hirdetés

Need for Speed, Call of Duty, Assassin's Creed.  Csak három azon szériák közül, melyek kapcsán a sűrű megjelenések miatt sokan érzik úgy, hogy már tele van velük a padlás.

Pedig ezek a sorozatok csak kismiskák a legtöbb spin-offal bővített társaikhoz képest, amik között akadnak 100+ címet számláló franchise-ok is.

Ezekből néhányat valószínűleg csípőből meg tudnánk tippelni, amennyiben nem egy barlangban éltünk az elmúlt évtizetekben, de legtöbb kiadást megélt játéksorozatok TOP 10-es listája és a konkrét számok azonban a veteránoknak is tartogathatnak meglepetéseket.

Szépen lassan haladunk felfelé, a dobogón már egészen komoly számokról lesz szó, írjátok meg kommentben, titeket melyik lepett meg a legjobban.

Hirdetés

Castlevania: 36 játék

A Konami vámpírvadászos akciószériája még 1986-ban jelent meg a Nintendo Famicom Disk System konzolon, világhírűvé pedig a következő évben debütált NES-verzió révén vált. A 2014-es Lords of Shadow 2 óta ugyan nagy a csend a franchise körül, ám a sorozatnak ettől még bérelt helye van a játékipar nagy öregjei között.

A Castlevania név alatt ugyanis eddig már 42 játék készült, nemrég pedig előbukkant még egy működőképes, de kiadatlan Dreamcast-cím is. A széria epizódjai nagy műfaji változatosságot mutatnak, találni köztük hack & slash-t, puzzle platformert, de léteznek még Castlevania témájú pacsinkók is.

Donkey Kong: 37 játék

Shigeru Miyamoto legendás főemlőse az 1981-es Donkey Kongban az akkor még Jumpmannek hívott Mario ellenségeként debütált, mint galád nőrabló (hol volt még ekkor Bowser!). A dühöngő gorilla azonban már ekkor hőssé vált, hiszen zajos sikere kihúzta a csávából a pénzügyi gondokkal küzdő Nintendót.

Donkey Kongot azóta a számítás módszerétől függően (pl. önállóként kezeljük-e az egyes platformok különböző mértékben eltérő változatait) 37-54 játékban láthattuk. A karakter utolsó nagyobb "szerepe" a 2014-es Donkey Kong Country: Tropical Freeze platformer volt, ám hiába gyűjtött be jó értékeléseket, egy Wii U-ra készült 2015-ös puzzle-t leszámítva a Nintendo évek óta pihenteti hősét.

The Legend of Zelda: 45 játék

Az első Zeldát Shigeru Miyamotónak és Takashi Tezukának köszönhetjük, akik 1986-ban a Nintendo Famicom Disk System egyik induló címeként alkották meg a játékot. Miyamoto producerként bábáskodott a projekten, míg Tezuka a sztoriért felelt. A fejlesztőcsapat egyszerre két legendát is létrehozott, mivel párhuzamosan dolgoztak a Super Mario Bros.-on is, amihez a nagy szabadságot biztosító Zeldát afféle ellenpólusnak szánták.

A több mint 6,5 millió példányban eladott játék  azóta 18 folytatást, 15 spin-offot és 7 remake-et kapott, a Breath of The Wild képében pedig még néhány éve is képes volt egy olyan sikercímet adni a világnak, ami instant fokmérővé vált a nyílt világú kalandok között.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Resident Evil: 47 játék

A Capcom 1996-ban indult horrorszériája máig rettegésben tartja a játékosokat, hiszen a gamer társadalom borzongásra fogékony fele most is épp Village- és Lady Dimitrescu-lázban ég. Az első Resident Evil kacifántos utat járt be, mire külső nézetes PS-cím lett belőle: az alapötlet Tokuro Fujiwara 1989-es Sweet Home-jának feldolgozásaként indult, eleinte Super NES játékként gondozták, majd az FPS koncepciót is megjárta a végleges formája előtt.

Azóta pedig már minden IS volt a sorozat, köszönhetően szerteágazó családfájának, melyen a fő vonal 10 epizódja mellett 14 spin-offot, 20 mobilos csodát, valamint 3 remake-et is találhatunk.

Dragon Quest: 50 játék

A JRPG műfaj egyik legnagyobb hatású sorozatának története 1986-ra és a Nintendo Famicomra nyúlik vissza. A Dragon Quest megálmodója Yuji Horii volt, akit olyan címek inspiráltak, mint a Wizardry és az Ultima. Az Észak-Amerikában egykor Dragon Warrior néven kiadott széria japánban valóságos nemzeti kincsnek számít, a Dragon Ballt is rajzoló Akira Toriyama által alkotott karaktereivel generációk nőttek fel.

A franchise epizódjai eddig több mint 82 millió példányban találtak gazdára. A fő szériát egész könnyű követni, hiszen ebből "csak" 11, számozott rész készült, a különféle mellékágak azonban alaposan bővítették az elérhető játékok számát, ami így nagyjából 50-re tehető. Az elsődleges vonal legutóbbi folytatása a Dragon Quest XI volt, mellyel a Square Enix már jobban célozta a nyugati közönséget, így nem csoda, hogy több mint 6 millió fogyott belőle.

Sonic the Hedgehog: 93 játék

Az 1991 nyarán a Genesis konzolra megjelent Sonic the Hedgehogot kifejezetten azzal a szándékkal alkották meg, hogy a főszereplője a Sega kabalája lehessen. Legyen bármilyen száraz is ez az eredettörténet, a cég rideg számításai nem is válhattak volna be jobban, hiszen a kék sündisznó ma egyike a játékvilág legismertebb karaktereinek.

A Sega persze ennek megfelelően igyekszik minél több pénzt kifacsarni belőle, így a Sonichoz köthető játékokkal Dunát lehetne rekeszteni: 2D-s és 3D-s platformerek, versenyzős címek, játéktermi gépek, oktatási szoftverek és mobilos epizódok tömkelege alkotja e népes családot, ráadásul még ott a mozifilm is, aminek már javában készül a folytatása.

Final Fantasy: 94 játék

A legnépesebb franchise-ok között sokak első tippje valószínűleg a Final Fantasy lenne, hiszen itt már csak a fő vonalból is 15 epizód készült.  A teljes sorozat viszont a spin-offokkal, mobilos címekkel és a gyűjteményekkel együtt 94 játékot számlál, melyek a Square Enix tavalyi adatai szerint eddig 159 millió példányban találtak gazdára.

Mega Man: 95 játék

A Mega Man Magyarországon talán kevésbé beágyazott széria, de 1987-es indulása óta azért nálunk is szerzett rajongókat. A Capcom pörgős akció-platformerében robotoké a főszerep, a fő sorozat legutóbb 2018-ban bővült a Mega Man 11-gyel, amit mi is teszteltünk.

Ezzel persze korántsem fullad ki a téma, hiszen itt is rengeteg spin-offról beszélhetünk. Csak platformerből 29 készült, aztán ott van például az összesen 6 Battle Network RPG, melyek 10 saját folytatást kaptak, de még mobilra is megjelent cirka 42 Mega Man.

Pokémon: 122 játék

A maga 368 millió eladott példányával a Pokémon messze a legjobban fogyó japán szerepjáték-sorozat, amit a magyar közönség többnyire az 1997-es anime révén ismerhetett meg.  Az első Pokémon játékok (Red, Blue) Japánban még Pocket Monsters címen debütáltak 1996-ban, szörnyvadász-kalandoros témájukat az ötletgazda Satoshi Tajiri gyermekkori rovargyűjtő hobbija ihlette.

A Pokémon-univerzum fennállása óta 8 generációt különböztetünk meg, melyek összesen 122 játékot adtak, de itt igencsak megbonyolítják a számítást páros megjelenések, s az ilyen-olyan eltérésekkel bíró változatok: a Wikipédia például "csak" 102 Pokémon címet listáz, a rajongói Bulbapedia viszont már a 122-es számot említi. Akárhogy is legyen, az biztos, hogy Pokémonokból nem szenvedünk hiányt.

Mario: 200+ játék

A Nintendo szupersztárja nem ok nélkül trónol a felsorolás élén, hiszen valószínűleg senki sem tudna közismertebb videójátékos főhőst  említeni az ugrándozó vízvezeték-szerelőnél. A figura történetét a Donkey Kong kapcsán már itt is pedzegettük, a továbbiakhoz a 10 érdekes háttérinfót felvonultató cikkünket is érdemes elolvasni.

Ami pedig az elérhető mariós játékokat illeti, nem véletlenül ez a legnagyobb példányszámban (689 millió) eladott franchise, hiszen rengeteg epizód készült belőle. Ha Mario minden felbukkanását figyelembe vesszük,  akkor 258-ig jutunk, a listán olyan ínyencségekkel, mint a Philips konzoljára megjelent Hotel Mario,  vagy az MS-DOS-on futó Super Mario Bros Print World játékos kiadványszerkesztő.

 …és a többiek?

S ha már a listára csak japán címek fértek fel, érdekességként szóba hozhatjuk a bevezetőben említett "nyugati" szériákat is. A Need For Speedből 1996 óta 24 fő játékot kaptunk, amivel még a Final Fantasyt is lepipálja a sorozat, ehhez pedig az évek során jött egy rakás mobilos változat is, például a No Limits és a Most Wanted képében.

A Call of Duty esetében 17 elsődleges játékot említhetünk, melyek mellé összesen 28 alternatív verzió (a 2008-as World at Warból pl. rögtön 4-et is kaptunk) és mobilos megjelenés készült. Mindezt külön számolva a CoD a Zeldával holtversenyben már előzhetné a Donkey Kongot és a Castlevaniát.

A sokak által már kifulladtnak vélt Assassin's Creed sorozat 24 játékból áll, amiben már az olyan spin-offok is benne vannak, mint az eredetileg PS Vitára megjelent Liberation, vagy a mobilos Pirates és az Identity. De ha nagyon akarnánk, akkor ezt a számot is feltornázhatnánk, hiszen a Ubisoft rengeteg AC-ből adott ki azonos című telefonos változatokat, melyeknek olyan kevés közük volt az alapanyaghoz, hogy akár önálló műként is felfoghatók.

Szemfüles olvasóink pedig joggal tiltakozhatnak, hogy eddig miért nem került szóba a FIFA-sorozat. A kritika jogos, hiszen ennek csak annyi oka van, hogy szándékosan hagytuk ki a sportjátékokat, mert nem az évszámozott újracímkézést akartuk bemutatni. De a korrektség kedvéért álljon itt, hogy az EA focis szériája simán beférne a gyűjteménybe, hiszen az első rész (FIFA International Soccer, 1993) óta megjelent 28 epizód és számos spin-offja igen csak népes famíliává teszik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)