Hirdetés

„Ki fogjuk nyírni a Sonyt” - titkosított dokumentum szivárgott ki a Segától

|

Érdekes látlelet a kilencvenes évek konzoljainak vetélkedéséről.

Hirdetés

Sajátos küldetésre vállalkozott John Harrison, aki MegaDriveShock nevű Twitter-oldalán gyűjti össze a Sega Mega Drive és Genesis konzoljainak történetét leíró dokumentumokat. Ő számolt be róla nemrég, hogy egészen különleges anyag került ki az internetre.

A Sega of America 272 oldalas, korábban szigorúan titkosként kezelt dokumentumairól van szó, amelyet a Sega Retro nevű wiki-oldalra töltöttek fel, azzal a céllal, hogy az 1940-es évektől kezdve megörökítsék a Sega történetét.

Hirdetés

Ebben, a most napvilágot látott iratcsomagban szerepel egy email, amelyet még a kilencvenes évek közepén írt Tom Kalinske, a Sega of America vezérigazgatója, a Sega Saturn konzolokkal kapcsolatban.

A Saturn 1994 novemberében jelent meg Japánban, 1995. május 11-én Észak-Amerikában, majd pár héttel később, július 8-án Európában. Kalinske még az amerikai bemutató előtt írta meg a levelét, a Sega Saturn ugyanis a tengerentúlon óriási bukásnak bizonyult. A cégvezető azonban ezt korábban nem sejthette, mivel Japánban kifejezetten jól teljesített az újdonság.

Ki fogjuk nyírni a Sonyt. Japánban minden áruházból elkapkodták a Saturnokat, miközben a PlayStationök hegyekben állnak. Az eladók azt mondták, nem is tudják megállapítani a valós eladási arányokat, mert a Saturn konzolok már azelőtt elfogynak, hogy pontos méréseket tudnának végezni. Bárcsak minden kollégánk láthatná, hogy mi történik Japánban, akkor talán megértenék, hogy miért fogunk mindenkit legyőzni itt az USA-ban

- írta Tom Kalinske. március 28-i keltezésű emailjében.

A Sega Saturn amerikai menetelésének azonban több dolog is betett: a konzolnak saját problémái is voltak, ami nagyobb gond volt viszont, hogy a megjelenését elég rosszul időzítették, ugyanis egy éven belül megjelent az Egyesült Államokban a Nintendo 64, ami mindent vitt - többek között Kalinske állását is, akinek még 1995-ben távoznia kellett a Sega of Americától.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A dokumentum többi részét is érdemes átböngésznie azoknak, akik kedvelik a játéktörténeti érdekességeket, az iratokból ugyanis többek között kiderül a Sega üzleti stratégiája, de találhatóak köztük régi hirdetések storyboardjai illetve néhány olyan játék - Shenmue, Jurassic Park, VectorMan - Sega Saturn-verzióját is emlegetik, amelyek végül sosem láttak napvilágot.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)