Hirdetés

Tíz érdekesség az eredeti Xboxról

|

Tizenöt évvel ezelőtt lépett be a konzolpiacra a Microsoft, mi pedig összegyűjtöttünk néhány érdekességet a cég hatalmas kütyüjéről.

Hirdetés

Ha manapság meghalljuk az Xbox nevét, akkor valószínűleg a legtöbben azonnal az Xbox 360-ra asszociálunk, ami gyakorlatilag egy generációt határozott meg. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy már 15 évvel ezelőtt is megjelent egy hasonló nevű konzol, ami elindította a Microsoftot a konzolpiaci sikerek útján. A születésnap alkalmából össze is gyűjtöttünk néhány érdekességet a konzollal kapcsolatban.

Eredetileg nem Xbox lett volna a konzol neve

A legtöbb esetben rengeteg ötleten végigmennek a marketingesek, mire megálmodják azt a nevet egy terméknek, amivel végül mi is találkozunk. Az eredeti ötletek között olyan borzalmas nevek szerepeltek, mint a FACE (Full Action Center), a MIND (Microsoft Interactive Network Device), az AIO (All In One) vagy a MTG (Microsoft Total Gaming). Végül az Xbox mellett döntött a cég, ami a nagyon találó DirectXbox rövidítése.

Dwayne Johnson is segített lerántani a leplet a gépről

A CES 2001 alkalmával mutatták be először az Xboxot, ahol Bill Gates napjaink egyik legnépszerűbb színészét, Dwayne Johnsont kérte fel, hogy csatlakozzon hozzá a színpadon. Persze azért fontos megjegyezni, hogy ebben az időben Johnsont még nem annyira színészként, hanem inkább pankrátorként ismerték az emberek.

Eredetileg X alakú volt a konzol

A Microsoft rendkívül komolyan vette az egész X betűs koncepciót, olyannyira, hogy egy időben mag a konzol is szó szerint X formájú volt.

Majdnem kompatibilis lett a Dreamcast játékaival

A Sega akkori elnöke szerette volna, ha az Xbox képes futtatni a Dreamcast játékokat is, de végül nem zárultak sikerrel a tárgyalások, mivel a Microsoft nem volt hajlandó megoldani, hogy a multiplayer móddal rendelkező Dreamcast játékok is működjenek Xboxon. Ez egy kicsit szomorú, mert az Xbox talán fel tudta volna kelteni az érdeklődést a Dreamcast kiváló címei iránt.

Magyarországon is gyártottak Xbox konzolokat

Kis hazánk is besegített az Xbox terjedésébe, hiszen a sárvári Flextronics gyárban gyártották le az Xbox konzolok 43 százalékát, ami azért nem kevés!

Ez volt az első olyan konzol, aminek beépített merevlemeze volt

Az első konzolgenerációkban ha el akartunk menteni a játékállást, akkor memóriakártyákat használhattunk vagy pedig fel kellett írnunk egy kódot, amivel később visszatérhetünk arra a pályára, ahol éppen tartottunk. Vagy egyszerűen nem lehetett menteni.

A Psychonauts eredetileg Xbox exkluzív volt

Tim Schafer kultikus játéka rendkívül érdekes utat járt be: eredetileg anyagi kudarcnak könyvelték el, az évek folyamán viszont valahogy mégis elég népes rajongótábort tűzzön ahhoz, hogy Schafer és csapata elkészítsenek egy modern folytatást. A Microsoftos Ed Fries is látta a fantáziát a játékban, mert eredetileg még azért dolgozott, hogy kizárólag az Xboxon jelenjen meg.

A Microsoft évekig veszteségesen árulta

Akármennyire is volt remek gép az Xbox, közel sem volt annyi rajongója, mint a konkurens PlayStation 2-nek, arról már nem is beszélve, hogy a gyártása aránylag drága volt. Így történhetett meg az, hogy a Microsoft minden eladott konzolon valójában 125 dollárt veszített és évekig tartott behozni a lemaradást.

Bill Gates először össze akart fogni a Sonyval

A konzol megjelenése előtt Bill Gates többször is tárgyalt a Sony akkori vezérigazgatójával, hogy használják fel a Microsoft technológiáját, de a Sony ezt elutasította. Az a hír járja, hogy Bill ezt elég rossz néven vette, ezért is fektetett bele annyi pénzt az Xboxba.

A Madden NFL 09 volt az utolsó játék, ami megjelent Xboxra

Valószínűleg ez a legkevésbé meglepő az összes érdekesség közül, hiszen az Egyesült Államokban hatalmas népszerűségnek örvend az Electronic Arts minden évben megjelenő amerikai focis sorozata.

Nektek volt Xboxotok? Mi a legkedvesebb emléketek?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)