Hirdetés

Videojátékos titkok, amiket iszonyú nehéz volt megtalálni

|

A fejlesztők bizony nem mindig adják könnyen a titkaikat, néhány esetben egészen extrém követelményeket támasztva a megfejtésükhöz.

Hirdetés

Manapság talán már nem csak a gamerek között számít jól ismertnek az easter egg, vagyis a húsvéti tojás kifejezés, ami ebben a szubkultúrában a játékokban elrejtett különféle meglepetéseket jelöli. Ezek lehetnek egyszerű feliratok, tárgyak vagy poénok, de tágabb értelemben akár titkos karakterek, bejárható bónuszpályák vagy alternatív befejezések is.

Az ilyen meglepetések több mint 50 éves történetét korábban írásos és videós formában is elmeséltük nektek, ezért most nem a sztorizáson lesz a hangsúly, hanem összegyűjtöttünk néhány címet, amelyekben már-már abszurd módon sikerült eldugni a játékosoknak szánt felfedeznivalókat.

Legend of Zelda: A Link to the Past - világhírű rajongó

Az 1991-es év jelöli a Legend of Zelda-széria harmadik, és egyben az egyik legjobban sikerült epizódja az A Link the to Past megjelenését, amely a remek sztori és a feledhetetlen dungeonök mellett több visszatérővé vált elemet (pl. Master Sword) is hozott a franchise-ba. A repertoárnak egy titkos szoba is a része volt, ami az angol kiadásban a titokzatos Chris Houlihan nevét viseli. Adná magát a feltételezés, hogy egy fejlesztőről van szó, ám nem ez a helyzet. 

A néphagyomány ugyanis úgy tartja, hogy Houlihan egy gamer, aki 1990-ben megnyerte a Nintendo Power magazin egy játékát, melynek fődíja az volt, hogy a győztes neve bekerül egy akkor még nem tisztázott jövőbeli címbe. Ha hihetünk az interneten található leírásoknak, végül évekbe telt, mire valaki felfedezte a Coulihan-szobát, holott 5 különböző úton is eljuthatunk a helyiségbe.

Mortal Kombat - rejtőzködő Reptile

A 22 éves múltra visszatekintő Mortal Kombat széria legutóbb szeptemberben bővült az egész príma sztorit szállító Mortal Kombat 1-nal, amelyben Reptile, a Szaurián faj gyíkszerű képviselője is szerepel. A karakter szinte az egész sorozatban alap harcosnak számít, az 1992-es első részben azonban csak egy ötletes easter egg volt. Az ős-Reptile Scorpion palette swappingjével, vagyis a sárga ruhás karakter színének megváltoztatásával született meg kimondottan azzal a szándékkal, hogy nehéz legyen előcsalni, a játékosok pedig szájról szájra adják tovább a hírét, ezzel is hozzájárulva a produkció legendássá válásához.

Ahhoz, hogy kiállhassunk Reptile ellen, egyjátékos módban Double Flawless Victoryval kell zárnunk a Pit nevű pályát, és egy Fatalityvel kivégezni az ellenfelet, méghozzá blokkolás nélkül. Sok? Pedig ez még nem minden, mert a trükk csak akkor jön össze, ha éppen egy bizonyos sziluett halad el a Hold előtt, ami 50 küzdelmenként egyszer fordul elő. Ha viszont mindent kipipálunk a listán, felcsendül Reptile hangja (You have found me, now prove yourself!) és kezdetét veheti a végső, titkos összecsapás, amit Fatalityvel teljesítve 10 millió pont üti a markunkat.

Hirdetés

Doom II - az elérhetetlen 100%

Nehéz túlbecsülni az eredeti Doom popkulturális jelentőségét, hiszen az id Software klasszikus lövöldéje még manapság is aktuális azzal, hogy egyre abszurdabb "platformokon" teszik futtathatóvá, a tavaly ünnepelt 30. születésnapjára pedig egy vadonatúj pályacsomagot is kaptunk hozzá az egyik eredeti tervezőtől, John Romerótól. Az első részhez hasonlóan az 1995-ös folytatást is ronggyá játszotta a mindenkori közönség, így nehéz elhinni, hogy több mint 20 évig nem tudtuk, hogy miként lehet 100%-olni.

A rajongók ugyanis egészen 2018-ig nem jöttek rá, hogy hogyan lehet csalás nélkül eljutni az Industrial Zone egyik titkos szobájába, így ezen a szinten senki sem kapott 100%-os teljesítettséget a rejtett dolgok feloldására. Végül a Zero Master nevű arc silabizálta ki, hogy az ide vezető teleport csak akkor végzi el a dolgát, ha egy ellenség taszít rá minket. A felfedezéshez közel 24 évre volt szükség, és még maga Romero is gratulált hozzá.

Resident Evil II - titkos szerelem

Az elmúlt években nagyon jó volt Resident Evil-rajongónak lenni, hiszen nemcsak a kiválóan sikerült Resident Evil 7: Biohazard és a Village bővítette ki a nagy múltú szériát, hanem több remake-et is kaptunk, és további felújítások is úton vannak. Az újrakeverések sorát a 2019-es Resident Evil 2 remake nyitotta, ami sajnos nem emelte át egy az egyben az 1998-as eredeti egyik legjobb, alaposan eldugott easter eggjét.

A titok egy "Film D" nevű filmtekercs, amelyet előhívva az első részből ismert Rebecca Chambers egy tinédzserkori fotója tárul fel előttünk, pompomlány szerelésben ábrázolva a rendőrnőt. Ennek felleléséhez az eredeti RE 2-ben zsinórban ötvenszer kellett átkutatnunk Albert Wesker íróasztalát, annak ellenére, hogy a játék minden egyes alkalommal biztosított annak ürességéről. A remake nem száműzte a fényképet, viszont teljesen átalakította a megtalálását.

Baldur's Gate - csodagatya több felvonásban

Hónapok óta nem vagyunk képesek feldolgozni, hogy mégis hogyan lehet ennyire jó a Baldur's Gate 3, de a kortárs műalkotást ünnepelve sem szabad megfeledkezni a BioWare által készített felmenőkről, amelyek a mai napig a legkiválóbb szerepjátékok közé sorolhatók. Az első két Baldur's Gate-nek egy közös titka is volt, méghozzá egy nadrággal a főszerepben.

A veteránok bizonyára kívülről fújják, hogy itt az arany pantallóról (Golden Pantaloons) van szó, amely egy félreértés miatt kerül hozzánk, aki viszont megtartja és importálja a "15 asszony és egy kisfiú" által szőtt nemes ruhadarabot a Baldur's Gate II-be, az a BG II:  Shadows of Amnból származó Silver Pantaloonsszal és a BG II: Throne of Bhaalban fellelhető Bronze Pantalette-tel egyesítve elkészíttetheti belőlük a Big Metal Unit nevű páncélt, amit még Tony Stark is megirigyelne.

God of War - halál a rendezőre

Az eredeti God of War játékok atyja, az időközben a videós karrierre átnyergelt David Jaffe néhány hete azzal ment nagyot a világhálón, hogy kritizálta a széria által a 2018-as reboot óta követett érzékenyebb, történetközpontúbb megközelítést, így most ezért is aktuális lehet leporolni a 2005-ös eredeti GoW egyik érdekes meglepetését, ami remekül összefoglalja a franchise régi szellemiségét.

Az első God of Warban ugyanis aki a játék legvégén, az utolsó boss legyőzése után perceken át püfölte a trónteremben álló, elpusztíthatatlannak tűnő szoborpárt, az feloldhatott egy telefonszámot, amelyet tárcsázva egy különös hangüzenet fogadta a hívókat. Ebben az akkor még Terrence C. Carson hangján megszólaló Kratos gratulált a játékosoknak a győzelemhez, ám hirtelen felbukkant maga Jaffe, és a fecsegésével sikerült annyira felhúznia a főhőst, hogy a spártai egyszerűen végzett vele.

Shadow of the Colossus - jöhet még?

A Japan Studio és a Team Ico 2005-ben kiadott remekműve, a Shadow of the Colossus 2018-ban PlayStation 4-es remake-et kapott, így aktualizált formában ma is nekieshetünk, és felfedezhetjük az egyik legjobb rejtett extráját. Ehhez mindenekelőtt kétszer is teljesítenünk kell a játékot: először csupán azért, hogy megnyissuk a Hard Mode-ot, majd ezen a nehézségi fokozaton is el kell jutnunk a stáblistáig, ami elvisz minket a tulajdonképpeni célunkhoz.

Ha ugyanis a második finálét követően, a nevek lepörgése után elmentjük és visszatöltjük az állást, az így elérhetővé váló Time Attack Mode keretében időre is kiállhatunk a kolosszusok ellen, a 14. győzelem jutalmaként pedig megkapjuk a Cloth of Desperation nevű ejtőernyőt, ami egy kimondottan hasznos adalék a játékmenethez - már ha ezek után még mindig vágyunk a folytatásra.

Splinter Cell: Double Agent - bolygóközi fókaland

A szebb napokat is látott Splinter Cell széria sajnos a 2013-as Blacklist óta alussza a hosszúra nyúlt téli álmát, miközben a több mint két éve beharangozott remake körül is gyanúsan nagy a csend. Ilyenkor nincs más hátra, mint ismét előtúrni a régi epizódokat, melyek közül a 2006-os Double Agent egy olyan jól eldugott titkos bevetést is tartalmazott, hogy arra végül az egyik készítőnek kellett felhívnia a figyelmet.

A játék egykori pályatervezője jóval a megjelenés után, egy 2010-ben feltöltött videóban árulta el, hogy a Double Agent Xbox 360-as kiadásában elrejtett egy egész küldetést, amiben összesen öt, a világűrből érkezett fókabébit (Cookie, Buddy, Pepperoni, Vanilla, Muffin) kell megmentenünk. Az easter egg egy seregnyi feltételt követelt (lásd a fenti videót), így nem csodáljuk, hogy senkinek sem esett le a tantusz.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Batman: Arkham Asylum - gigaspoiler a fal mögött

A Rocksteady Studios 2009 nyarán tette le az asztalra minden idők legjobb Batman-játékainak nyitányát a zseniális Arkham Asylum képében, amely ugyan csordultig volt mindenféle gyűjthető és felfedezhető dolgokkal, ám még ez a következetes kondicionálás sem volt elég ahhoz, hogy a közösség magától tárja fel a készítők legnagyobb titkát.

Végül ugyanis egy évvel a megjelenést követően maguk a fejlesztők árulták el egy podcastben, hogy Quincy Sharp irodájában kirobbanthatjuk a falat, az így feltáruló titkos szobában pedig a következő felvonáshoz, a 2011-ben kiadott Arkham Cityhez kapcsolódó tervrajzok lapultak. A játékosok védelmére szóljon, hogy a rejtett átjárót még Batman detective visionje sem jelzi, a fel lebontásához pedig legalább három adagnyi robbanóanyagra van szükség.

Trials HD - A nemzet aranya, két keréken

Az ember nem egy Elastomania-szerű motoros ügyességi játéktól várná a játékipar történetének jó eséllyel legészbontóbb meglepetését, de a 2009-ben megjelent Trials HD bizony rácáfol erre. A RedLynx alkotása ugyanis egy olyan rejtélyt tartalmaz, aminek láttán még A nemzet aranya írói is megemelhetnék a kalapjukat.

Az Xbox Live Arcade-ra kiadott játék összesen 17, egyenként sem könnyen megtalálható rejtett utalást vonultatott fel, amelyek mind egyetlen, nagy kérdést voltak hivatottak megválaszolni, az egyenlet feltörése pedig több mint két éven át tartott a közönségnek. E cikk keretei szűkösek a filozófiai mélységet sem nélkülöző történet részletezéséhez, de melegen ajánljuk a témában punkyliar blogbejegyzését, ami a kérdést és a választ is tartalmazza.

Neked melyik a kedvenc videojátékos easter egged?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)