Hirdetés

A Twitch új streamer csillaga nem is élő személy, és már háromszor is felfüggesztették

|

Alig pár hónapja robbant be, de máris a platform egyik legnagyobb különce a virtuális streamer, CodeMiko.

Hirdetés

Avatár mögé bújni a Twitchen nem forradalmi ötlet: valóságos trend alakult már ki az úgynevezett virtuális streamerekből, akik nem adják saját arcukat streamjeikhez, hanem főképp animék inspirálta figurák képében állnak ki a közönség elé.

CodeMiko - kinek elmúlt hónapjait a Kotaku is végigkísérte, majd cikket írt ebből - ennél kicsit azért mégis több. Sőt, inkább jóval. Igaz, közel 550 000 követőjével messze van még a Twitch igazi nagyágyúitól, de becsületére szóljon, hogy csak tavaly kezdett teljes állásban streamelni, miután kirúgták egy Los Angeles-i animációs stúdióból.

Setupjára mindene ráment, sőt, el is adósodott: munkanélküliként nem sokáig húzta volna havi 300 dollárnyi Twitchen szerzett jövedelméből, de három hónap után hirtelen nagyot robbant a csatornája.

Ja, azt még nem említettük, mi teszi CodeMikót igazán különlegessé:

egy Unreal Engine hajtotta 3D-s karakterről beszélünk, akit a valódi Miko, kinek tényleges neve nem ismert, mocap ruhában kelt életre, nem is akárhogyan.

Hirdetés

Fizess, cserébe megölhetsz!

Eddigi pályafutása során CodeMiko a legnagyobb streamerekkel és youtuberekkel kollaborált, például Pokimane-nel vagy Videogamedunkey-val is, néhány hónap leforgása alatt pedig immár nem egyedül fejlesztgeti karakterét, show-ját és ötleteit, de menedzsmentje és fejlesztőcsapata is lett, míg műsorait olyan szintű káosz hatja át, amit a legjobban úgy lehet körülírni: mintha tényleg a Twitchen született volna újra az Eric André Show.

Streamer hírességekkel készült interjúiban Miko például egy csapásra Dark Souls-főgonosszá változik, vagy épp vendégét bírja rá arra, hogy borotválja le szemöldökét, mialatt felsőjén (persze komoly moderátori felügyelet alatt) nézői kommentek szaladnak végig - mert miért is ne.

Saját bevallása szerint Miko konkrétan azzal triplázta meg bevételeit, mikor közönsége interakció gyanánt (és persze pénzért cserébe) immár akár fel is robbanthatta (valójában látványos animációval felvezetve fél percre lenémíthatta) a virtuális énjét. Innentől kezdve szép lassan anyagilag is helyrejött, még ha meg is voltak őrületének a maga árnyoldalai.

Nem csak a műsorai zűrzavarosak

A CodeMiko-féle téboly már a streamekből származó pár másodperces klipekből is könnyen kivehető, jóllehet Mikónak van egy másik alteregója is: a Technikust lényegében már hús-vér önmagaként formálja meg, kivéve, hogy a nő még ezalatt is szerepet játszik, azaz egy tízes skálán tizenegyesen nyomja a megszállott programozót. Pasija, Brandon Winfrey - egykori fejlesztő az Insomniacnél - szintúgy univerzuma része: egyik jól sikerült viccében Winfrey még a Technikust is megszívatta, mikor kvázi férfi Siriként, monoton robothangon válaszolt neki vissza telefonon:

CodeMikónak lenni természetesen közel sem fenékig tejfel: nem elég, hogy alkotója egymaga dolgozta ki a koncepciót és kódolta le a műsor technikai oldalát, idővel már napi közel 12 órákat töltött streameléssel.

A Technikus szerepeltetésével pont, hogy olyan, első blikkre talán nem nyilvánvaló módon tehermentesítette magát, mint például hogy stream közben most már ihat végre egy kortyot. Animált karaktere digitális köntösében ugyebár ezt meg se teheti, már csak azért sem, mert ha pisilnie kellene, akkor értékes perceket és rengeteg nézőt is veszítene, ahogy bonyolult mocap öltözékéből próbál kiszabadulni.

Ironikus módon fiókfelfüggesztésekkel szusszanhatott, vagy legalábbis használhatta fel az itt kieső heteket további fejlesztésekre. Na nem mintha CodeMiko ne aggódna azon, hogy örökre kitiltják a Twitchről: valóságos "poszttraumás ban-szindrómája" alakult ki, hiszen már három ideiglenes felfüggesztést is kapott, bevallása szerint rendszerint kisebb bakikból - nem is túlzó streamjei, sokkal inkább a platform megosztó szabályai miatt.

Harmadik felfüggesztését azzal érdemelte ki, hogy mikor Amouranth, akit az elmúlt években több ízben is zaklattak online, elküldött neki egy zaklató mailt példaként, CodeMiko egy az egyben streamelte azt nézőinek, megsértve ezzel a Twitch szabályait, hiszen másokról személyes információt nem szabad közvetíteni.

A show-nak folytatódnia kell, már ameddig csak lehet

A negyedik strike CodeMiko végleges kitiltását is jelentheti, amiről a streamer adás közben is szokott lamentálni - sőt, egyes rajongók szerint tisztán látni, hogy emiatt kicsit feszélyezettebb is. Nem elég, hogy Mikónak rémálmai vannak emiatt, a Technikus bőrében nemrég stream közben sírta el magát, mondván, úgy érzi, a Twitch mintha toxikus személynek látná őt, pedig tudja, hogy ha néha feszegeti is a határokat, már odafigyel, miből csinál viccet. Poénjaival szerinte nincs is baj - csak már egy kicsit paranoiás lett.

CodeMiko ettől függetlenül is megállíthatatlan: elég csak egyik friss YouTube-videója címét megnézni, ami magáért beszél:

"CodeMiko mellei minden puki után megnőnek."

Emellett digitális vetélkedővel is jelentkezett nemrég, ahol nemcsak T-Pain, a rapper bukkant fel, de például olyan feladatok várták a játékosokat zöld színű, gülüszemű NPC-közönség előtt, mint hogy meg kellett tippelni, mennyit kóstál az a szék, amibe maga Félix "xQc" Lengyel kanadai streamer szellentett bele.

Tudjuk, nehéz innen visszakanyarodni, de azért összegzésképpen: bármilyen jövővel kecsegtet Miko számára a Twitch (már ha egyáltalán tudja ott folytatni a show-t), ő elszántan, ambícióktól vezérelve jelentette ki magáról és univerzumáról Kotakuval való beszélgetésének zárásaként, hogy köszöni szépen, halad és fejlődik tovább, mert hát kíváncsi alkat, aki nemcsak tanul, de napról napra jobb ember próbál lenni.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)