Hirdetés

Aligha kérdés, hogy mit gondolnak a nagy játékfejlesztő stúdiók az abortuszról

|

A videójátékos szakma is hallatja a hangját az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának történelmi döntése után.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága nemrég 5-4 arányban felülbírálta a 49 évvel korábbi Roe v Wade ügyben hozott verdiktjét, amely közel fél évszázadon át alkotmányos szinten biztosította az abortuszhoz való jogot. A döntés semmissé tételével a tagállamok hatáskörébe került, hogy miként szabályozzák a terhességmegszakítást, s ezzel több, konzervatív vezetésű államban is tilalom alá kerülhetnek az ilyen beavatkozások.

A fejlemény újabb politikai vihart kavart a mélyen megosztott amerikai társadalomban, s miután a Sony alkalmazottai körében már volt egy kisebb botrány a vezetőség passzivitása miatt, a játékfejlesztő stúdiók most sorra állnak ki, bírálva a döntést.

Hirdetés

A The Last of Us és az Uncharted-szériát is jegyző Naughty Dog például tudatta a világgal, hogy alapvető jognak tartja a reprodukciós szabadságot és a testi autonómiát, s hogy aktívan támogatni fogja az alkalmazottait a szükségesnek vélt kezelésekhez való hozzájutásban.  

Szintén letette a garast a szabad rendelkezés mellett a Sony szárnyai alá tartozó Insomniac Games (Ratchet & Clank-széria, Spider-Man), a Guerilla Games (Horizon-széria) és a japán vállalat által felvásárlás alatt álló Bungie (Halo, Destiny) is. A nyilvános kiállás azonban messze nem korlátozódott a PlayStation Studios legnagyobb tagjaira, a téma kapcsán többek közt a Bethesda, a Ubisoft és a Pokémon GO-fejlesztő Niantic is megszólalt.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

A sort pedig még lehetne folytatni, de már a fentiekből is elég egyértelmű, hogy milyen irányba hajlanak a kérdésben a játékipar nagy szereplői. A stúdiók messze nem eszköztelenek, hiszen megvan a lehetőségük az abortuszhoz való jogért küzdő nonprofit szervezetek támogatására, ahogy azt az Insomniac és a Sony, valamint a Naughty Dog társvezetője,  Neil Druckman már meg is tette, továbbá aktívan segíthetik az alkalmazottaikat a jogot biztosító államokba való átköltözésben, vagy más államokban elérhető kezelések igénybe vételében. Ez szintén tervben van a PlayStation Studios berkeiben, a legfelsőbb bírósági döntést követően pedig az Xbox és az Electronic Arts is erről posztolt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)