Hirdetés

Napi büntetés: még egy mekis pénztárgépen is elfut a Doom!

|

Mostanában divat minél extrémebb gamer konfigurációkat építeni, de egy ausztrál srác kimaxolta: az ő gépháza egy gyorséttermi pénztárgép!

Hirdetés

Nemrég a PC Worldön összeírtunk egy csinos válogatást arról, milyen őrült gépeken képes elfutni a Doom, volt benne pénzkiadó automatától oszcillátoron át elektromos zongoráig mindenféle. Már-már amolyan vicces kváziszabványnak is használják sokan azt, amikor valamilyen eszköz erejét úgy mérik fel, fut-e rajta az iD Software legendás játéka.

Hirdetés

Másrészt pedig ott vannak azok a játékosok, akiknek nem (csak) az fontos, milyen erőt préselnek bele a PC-jükbe, hanem az, hogy milyen extrém, senki máséhoz nem hasonlítható gépházat tudnak a hardver köré felhúzni. Nos, egy ausztrál fiatalember most mindkét fenti kategóriában nagyot alkotott: az elsőben azért, mert ilyen hardveren eddig még sosem futott Doom, a másodikban pedig azért, mert még a legbrutálisabb gépházaknál is extrémebb az, ha a hardvered "csomagolása" egy McDonald's gyorsétterem kasszája konkrétan.

Ryan Edgar egy 19 éves fiatalember, aki elhatározta, hogy nem élhet anélkül, hogy ne portolná a Doomot kedvenc gyorsétterme pénztárgépének kijelzőjére. Az apropót az adta, hogy a hanburgerezőben épp lecserélték a régi pénztárgépeket, amelyek még XP-t futtattak (mondjuk ehhez tegyük hozzá, hogy mindezt 2019-ben sikerült összehozni, amikor a Microsoft már a jóval későbbi Windows 7-et is törölné a kollektív memóriából, de ezt most hagyjuk is).

Mindenesetre Edgar hazavitte az egyik kidobásra ítélt masinát, aztán feloperálta rá a Doomot. Ehhez egyrészt az XP-re optimalizált ZDOOM-ot használta, amit egy USB meghajtóra másolt, majd ezt dugta rá a pénztárgépre, ahol autorunnal futtatta is. Az irányítást egy USB elosztóval oldotta meg, így került a gépre billentyűzet és egér.

Persze először azért át kellett rágnia magát néhány akadályon. Az explorer.exe futtatásához megpróbált a szokásos Ctrl+Alt+Del kombinációval belépni a Feladatkezelőbe, de azt egy furcsa titkosítás védte. Ezt kellett megkerülnie, ezért utánanézett, pontosan milyen gép és milyen szoftver is dolgozott a mekis eszközökben.

Egy kis keresgélés után kiderült, hogy a Panasonic által készített gépekről van szó, amelyek speciális, Windows XP Pro alatt futó DOS variánst, egy New-POS nevű verziót futtattak. Innentől már visszafejthető volt, milyen lépésekkel tudja automatikusan elindíttatni az USB meghajtón levő játékot, és lőn világosság.

Újságírói kérdésre Edgar elmondta, hogy nem áll meg ennyinél: további retró játékokat futtató második PC-t szeretne csinálni a pénztárgépből, a következő szoftveres áldozat a Sonic Adventure 2 lesz. Szorítunk neki, hiszen az egész emberiség profitál ebből az önzetlen és innovatív hobbiból.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)