Hirdetés

Egy játék elspoilerezése miatt tartóztattak le egy japán férfit

|

Ő az első youtuber, aki gameplay anyagok nyilvános megosztása végett került rácsok mögé.

Hirdetés

Az évek során ugyan sokat szigorodott a YouTube tartalomszűrő algoritmusa, ám a videómegosztó "áldása" ettől még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem is kerülhetünk bajba egy-egy tartalom feltöltése miatt.

Remekül példázza ezt annak az 52 éves Shinobu Yoshidának az esete, akit a napokban néhány gameplay videó elérhetővé tétele miatt tartóztatott le a rendőrség, s ezzel egy csapásra történelmet írt, mivel korábban még sosem volt példa erre.

Hirdetés

A Japan Today beszámolója alapján a Nagoyában élő férfi az eredetileg 2013-ban megjelent Steins;Gate: My Darling's Embrace-ből töltött fel három videót a YouTube-ra, amelyek tartalmazták a játék befejezését is. A férfi emellett a Stens;Gate anime adaptációjából, illetve a Spy x Family című animéból is elérhetővé tett ún. "fast contenteket", vagyis az adott produkciók cselekményét összefoglaló anyagokat.

A megrögzött spoilerező munkássága azonban nem nyűgözte le a Steins;Gate jogait birtokló Kadokawát, amely azzal érvel, hogy a játék egy minimális felhasználói interakciót igénylő vizuális regény (visual novel), így a befejezést is tartalmazó gameplay videók megtekintése okafogyottá teheti a vásárlást. A youtuber bűneit pedig az is súlyosbítja, hogy monetizált tartalomként publikálta a betekintéseket, vagyis pénzt keresett az anyagokkal.

A letartóztatása után Yoshida elismerte a tettét, úgy fogalmazva, hogy már az elkövetés közben is tisztában volt a cselekedete törvénysértő voltával. A japán tartalmak tengerentúli terjesztéséért és népszerűsítéséért felelős kereskedelmi szervezet, a CODA (Content Overseas Distribution Association) azzal kommentálta a történteket, hogy álláspontja szerint "elvileg" minden gameplay videó publikálásához szükséges a jogtulajdonos engedélye.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)