Hirdetés

Egy orosz streamer bosszúból kiszivárogtatta a S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl eddig nem látott változatát

|

A szivárogtatás hátterében az orosz-ukrán háború és a GSC Game World tettei állnak.

Hirdetés

Tavasszal még bizonytalan volt, hogy az ukrán székhelyű GSC Game World tud-e tovább dolgozni a S.T.A.L.K.E.R. 2-n, szüneteltetni is kellett a fejlesztést, ám a stúdió ideiglenesen Prágába költözött, ahol a megfogyatkozott brigád - egyes munkatársak harcolni mentek - folytatja a munkát a játékon. Az időközben névváltoztatáson átesett játék (S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl lett) 2023-nál előbb aligha jelenhet meg, azonban egy szivárogtatás alapján a fejlesztők azzal szerették volna meglepni a játékosokat az új rész megérkezése előtt, hogy kiadják az első játék, a S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl konzolos változatait. Csakhogy egy streamer direkt lelőtte a meglepetést.

Hirdetés

A S.T.A.L.K.E.R. subredditen ugyanis megosztottak egy felvételt a Shadow of Chernobyl konzolos portjából, amely ugyanúgy néz ki, mint az eredeti, azzal a különbséggel, hogy a felhasználói felület és az irányítás teljes mértékben át lett alakítva az új platformokhoz.

A nyilvánosságra hozott videónál még érdekesebb az, hogy miért került ki az anyag. Egy 'Nevazhno, Kto' és 'Velichaishii' neveken is ismert orosz streamer vállalta magára a szivárogtatást, részletesen megmagyarázva, hogy miért tette. 

"[A GSC] kitaszított mindenkit, aki 15 éven át támogatta és életben tartotta a játékukat"

- írta, utalva arra, hogy szerinte az ukrán cég rosszul bánik a S.T.A.L.K.E.R. orosz rajongóival, mióta Oroszország februárban megszállta Ukrajnát. A sértések listája nyolc pontból áll, olyan dolgoktól kezdve, mint "az oroszok folyamatos diszkriminációja a [GSC] Discord szerverén", egészen a cég által a Come Back Alive Alapítvány számára gyűjtött pénzig, amely az ukrán csapatok kiképzését és felszerelését segíti. "A fegyverek és katonai felszerelések vásárlása nem jótékonysági esemény" - írja a streamer, azt állítva, hogy az alapítvány által biztosított felszereléseket használták a Belgorod elleni ukrán csapások során.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Nevazhno első számú problémája azonban az, hogy a GSC adományokat kért az orosz játékosoktól is az ukrán hadsereg számára, ami Oroszországban bűncselekménynek számít, állítása szerint pedig a csapat nem tájékoztatta a felhasználókat a lehetséges jogi következményekről. Ezekről csak azután esett szó, amikor az emberek a panaszaikkal az orosz médiafelügyeletért felelős ügynökséghez, a Roszkomnadzorhoz fordultak. A PC Gamer megkereste ezzel kapcsolatban a fejlesztőket is, akik a következő választ adták: 

"A közösségi médiában és a webes forrásainkban - ahogy több ezer más ukrán cég is - felhívásokat tettünk közzé Ukrajna megsegítésére - ennek ellenére fontos megemlíteni, hogy később egy pontosítást is tettünk hozzá az Oroszországból származó adományokról. Úgy gondoljuk, hogy abszolút kisebbségben lehetünk, akik ezt teszik".

Nevazhno szerint a Redditen megmutatott build a GSC azon munkatársaitól származik, akik szintén feldúltak a cég orosz játékosokhoz való hozzáállása miatt, azonban a stúdió határozottan tagadta ezt a PC Gamerrel folytatott levelezés során, rámutatva arra, hogy ugyanaz az orosz bloggercsoport terjesztheti ezt, amely egy rakás személyes alkalmazotti információt is kiszivárogtatott. Azt viszont nem kommentálták, hogy valóban kapunk-e konzolos portot a Shadow of Chernobylból. 

A streamer egyébként elmondta, hogy nem tervez több támadást indítani a GSC Game World ellen, ezt is csak az igazságszolgáltatás iránti vágyból és a bosszú miatt tette. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)