Hirdetés

Egy skót művész a GTA V-tel prezentálja az amerikai fegyveres erőszak elképesztő számait

|

Az "Elegy: GTA USA Gun Homicides" nevű projekt napról napra bemutatja, január elseje óta aktuálisan hány embert gyilkoltak meg lőfegyverekkel az USA-ban.

Hirdetés

Joseph DeLappe az Abertay Egyetem professzora, de tudományos munkája mellett művészi teljesítménye miatt is ismert. Legújabb projektje egy olyan digitális alkotás, ami az Egyesült Államokban folyamatosan hatalmas problémát jelentő erőszakos fegyverhasználat miatti haláleseteket jeleníti meg a Grand Theft Auto V segítségével. 

Hirdetés

Július 4-én startolt el "Elegy: GTA USA Gun Homicides" névvel a projekt. Röviden úgy lehetne összefoglalni az egész produktumot, hogy a Twitchen élő adásban pörög a GTA V, ahol azonban nem egy ember játszik, hanem egy mesterséges intelligencia alakítja az eseményeket. Az élő videóban folyamatosan hullanak a játékbéli járókelők, a nap végére pedig pontosan annyian halnak meg a videojátékban, amennyien a valóságban is fegyveres támadás áldozatai lettek 2018. január elseje óta. Minden éjfélkor újraindul az egész, a következő napon pedig már a friss adatok alapján dolgozik a rendszer, ami össze van kötve egy hivatalos adatbázissal - a cikk írásának pillanatában ez az archívum 29745 feljegyzett fegyveres erőszakot mutat 2018-ból, amelyek közül 7429 végződött tragédiával, 14176 pedig sérüléssel. A valójában soha véget nem érő gyilkolás alatt a God Bless America szól végtelen loopban. Mondanom sem kell, ez így együtt azért elég megrázó elegy. 

DeLappe azért választotta pont a GTA V-öt alkotásának megjelenítési formájául, mert mostanában egyre többet hallani a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA - National Rifle Association) és az amerikai konzervatív média oldaláról azt, hogy "a fegyverek nem ölnek embereket, a videojátékok viszont igen". Maradjunk annyiban, hogy ez a kijelentés azért minimum vitatható. 

Korábban a művész/professzor egyébként a Quake III Arena játékbéli chatrendszerével elevenítette fel a Jóbarátok egyik epizódját, "dead-in-iraq" nevezetű projektjéhez pedig az America's Army játékot használta (itt a chatbe kézzel begépelte az iraki háborúban elesett összes katona nevét és halálának dátumát), szóval nem most nyúlt először a videojátékokhoz mint kifejező eszközökhöz. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)