Hirdetés

Elmével irányított játékok, művégtagok - az Erő velünk lesz?

|

Úgy tűnik, nemsokára eljön az idő, amikor nem csak a Jedik, Sithek és mutánsok lesznek képesek arra, hogy az elméjükkel irányítsanak dolgokat.

Hirdetés

2009-ben a Nintendo, 2011-ben a Sony, idén pedig a Valve háza tájáról hallhattunk kósza híreket a biometrikus visszacsatolásokon alapuló játékokról, melyek testünk visszajelzései alapján irányíthatóak.

Most pedig itt a legújabb sci-fibe illő fejlesztés, mely a gondolatokat veszi alapul. Az egyesült államokbeli Durhamben található Duke University egyik PhD-s hallgatója, David Schwarz fejlesztette ki az eszközt, amivel a Pong című klasszikus már játszható is. A fejre illeszthető alkalmatosság az agy neuronjainak elektromos aktivitását méri, majd így állapítja meg, mit is akar a felhasználó. Hogyan kell mindezt elképzelni? Valaki felkapja a fejére az érzékelőkkel ellátott kütyüt, majd fizikai gesztusokat végez, például felfelé fordítja a bal tenyerét, ha azt akarja, hogy a Pongban felfelé mozduljon az ütő. Egy idő után, ha valaki nagyon belejön, képes arra, hogy az agyával csupán arra gondoljon, hogy felfelé fordítja a tenyerét, de mindezt nem teszi meg élőben, az eszköznek köszönhetően viszont így is elmozdul az ütő. Nem hangzik rosszul, igaz?

A Duke idősebb hallgatói többek között ezzel a remek alkalmazással kívánják felhívni a fiatalabbak figyelmét a technológia és mérnöki szakmák fontosságára, egy külön az erre célra rendezett nyári tábor keretében. A kisebbek között hihetetlen sikernek örvend a Jedi Pong, ami nem is csoda, hiszen melyikünk ne irányítana valamit szívesen az elméjével, a testén kívül. A technológia azonban nem csak játékok irányítására jó, a Pong csak egy szemléltető eszköz hozzá. A tudósok célja, hogy a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon a kezdőrúgást egy olyan személy végezhesse el, aki az elméjével képes irányítani művégtagját. Ilyen jellegű kutatás már évek óta zajlik, így talán már nincs is olyan messze a Deus Ex: Human Revolutionben is bemutatott áttörés.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)