Hirdetés

Ezt is a nyakába veszi a Microsoft: ez történt eddig az Activision Blizzard botrányában

|

Mutatjuk, miért kellett már az Activision Blizzard felvásárlásakor utalnia rá a Microsoftnak, hogy befogadó kultúrát építenek a gamingben.

Hirdetés

Ugyan a hatását valószínűleg csak később fogjuk igazán érezni, potenciálisan komoly változást hozhat a gaming piacon, hogy a Microsoft felvásárolja az Activision Blizzardot. Ezzel komoly üzleti pozícióba, tisztán a cégek értékét számolva a videojátékos szegmens harmadik legnagyobb cégévé nőheti ki magát.

A kiadóóriás megszerzésével viszont nem csupán rengeteg tehetséges fejlesztőt és közönségkedvenc játéksorozatot kapnak az Xbox munkatársai, hanem az utóbbi évek egyik legnagyobb botránysorozatát is kezelniük kell. Mutatjuk, milyen fejlemények után kell talpra állítania a Microsoftnak az Activision Blizzardot.

Hirdetés

A hatóságok haragja

A botránysorozatot a kaliforniai Department of Fair Employment and Housing pere robbantotta ki, amiben a munkaügyi hatóság a földbe döngölte elsősorban a Blizzardot, amiért a munkahelyi kultúrája leginkább egy egyetemi társaságéhoz hasonlít, ahol az alkoholizálás, a nőkre tett szexista megjegyzések, vagy éppen a kéretlen szexuális ajánlatok mindennaposak voltak.

Egy, a vádiratban leírt extrém esetben egy női kolléga, akiről egy, a nemi szervét is megmutató képet küldtek körbe a cégnél, öngyilkos lett. Ezekhez képest a munkahelyi diszkrimináció azon formái, hogy a nők kevesebb fizetést kaptak ugyanazért a munkáért, vagy megtagadták tőlük az előrelépési lehetőségeket, már-már eltörpültek - igaz, ettől ugyanúgy törvénytelenek.

De nem a DFEH az egyetlen hatóság, amelyikkel perben áll az Activision Blizzard, korábban szintén egy zaklatási ügyben az érintett nővel közösen cibálta bíróság elé a kiadót egy másik állami szerv. Ebben az ügyben úgy tűnt, hogy kártérítési megállapodásban egyezhetnek meg a felek, viszont a júliusi pert indító DFEH be ezt meg szeretné akadályozni, arra hivatkozva, hogy az ő ügyükhöz kapcsolódó bizonyítékok semmisülhetnek meg, ha megszületik a peren kívüli egyesség.

Továbbá az amerikai tőzsdefelügyelet kezdett el szaglászni annak kapcsán, hogy az Activision botránykezelése és az ilyen ügyek elhallgatása nem okozott-e kárt a részvényeseknek és a cég vezetésének. Végül pedig meg kell említenünk, hogy különböző befektetések miatt az USA több államának kincstárnoka is aggodalmát fejezte ki a botránnyal kapcsolatban

Tagadás után hangzatos ígéretek - így reagált a vezetőség

Az Activision Blizzard magas rangú vezetőinek első reakciója kifejezetten ellenséges volt, a vádakat például alaptalannak nevezték, és a cég belső ügyeinek nyilvános megtárgyalása ellen szólaltak fel. Nagyjából egy héttel a botrány kirobbanása után viszont az ügyvezető Bobby Kotick elismerte, hogy változtatniuk kell a céges kultúrán, és tisztelettel kell meghallgatni az áldozatok történetét.

A rendkívül jó fizetett cégvezetőről magáról is kiderül egyébként egy novemberi beszámolóból, hogy aktívan dolgozott azon, hogy a kiadónál megesett zaklatási ügyeket a lehető legkisebb feltűnéssel zárhassa le. Ugyan sok következménye nem lesz, de a cég korábbi fejesei, Mike Morhaime és Chris Metzen is sajnálatukat fejezték ki, hogy korábban nem tettek a toxikus kultúra ellen.

Az év vége felé az Activision Blizzard aktuális vezetősége statisztikák nyilvánosságra hozásával, jelezte hogy szándékában áll befogadó munkahellyé változtatni a kiadót, és ezzel azt is bizonygatta, hogy a cégnél mindenkinek esélye van a sikerre. Ezt az új Blizzardot viszont sok korábbi alkalmazott nélkül építik tovább,  akik között kulcsfigurák is akadnak, a cég HR-vezetője mellett mennie kellett a WoW korábbi kreatív vezetőjének, lelépett a Diablo IV rendezője, és végül a Blizzard elnöke, J. Allen Brack is.

Az utóbbi helyére látszólag progresszív módon két társelnököt, egy férfit és egy nőt neveztek ki, ám Jen Oneal mindössze három hónap után lemondott, mert nem kapott tényleges hatalmat, hanem ironikus módon szintén női mivolta okán háttérbe tolták.

A tisztogatás egyébként az Activision Blizzard játékait is érintette, a World of Warcraft mellett az Overwatchból is eltávolították azokra a munkatársakra történő utalásokat (ami az utóbbi az esetben konkrétan az egyik hős neve volt), akik érintettek a zaklatási botrányban.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

A válság kovácsolta össze a munkatársakat

Ahogy az várható volt, az Activision Blizzard alkalmazottait is alaposan megviselte, hogy a munkahelyük reputációja egy szempillantás alatt hullott a porba a játékvilág csúcsáról, de ennél persze sokkal nagyobb problémák is voltak/vannak a cégnél. Már az első pillanattól elégedetlenek voltak a vezetőségnek a botrányra adott válaszával, azóta pedig több demonstrációt is tartottak, hogy jelentőségteljes válaszlépéseket csikarjanak ki a feletteseikből.

A munkabeszüntetések és más közös fellépések olyannyira egységbe kovácsolták a cég alkalmazottjait, hogy egy érdekvédelmi csoportot hoztak létre A Better ABK, azaz Egy Jobb Activision Blizzard King néven, ami nem kizárt, hogy szakszervezetté alakul. A céges kultúra megváltoztatásán túl a dolgozók közösen szólították fel Bobby Kotick ügyvezetőt is a lemondásra, ezen kívül viszont leghevesebben a szintén pocsék körülmények között dolgozó teszterek és más minőségbiztosítási munkatársak helyzetének javítása mellett álltak ki.

Ennek az ügynek egy jelenleg is futó szála, hogy a Ravennél nem újították meg több, külsősként foglalkoztatott teszter szerződését, miután azt ígérték nekik, teljes értékű alkalmazottak lesznek, holott némelyikük éppen ezért költözött a stúdió főhadiszállásának otthont adó városba.

A tiltakozásból nem sokkal később sztrájk lett, amihez több másik stúdió is csatlakozott. Ha pedig sikerül minden ellenállás dacára szakszervezetbe tömörülniük a kiadó dolgozóinak, nem kizárt, hogy még gyakrabban láthatunk hasonló kiállást.

A játékok és partnerségek is megszenvedik

A munkamorál és az Activision Blizzard hírneve mellett a kiadó szakmai tevékenysége is megsínylette a botránysorozatot és annak kezelését. Sajtóorgánumok és tartalomgyártók mellett szakmai szervezetek és szponzorok is megszakították a kapcsolatukat a céggel, ahogy például a LEGO is visszatáncol az Overwatch franchise-hoz kapcsolódó együttműködéstől.

Sokak számára persze az a legfontosabb, mi lesz a játékokkal. A Hearthstone és a World of Warcraft: Shadowlands új tartalmai egyelőre nem fogytak el, de nem tudjuk, a jövőbeli kiegészítőkre milyen hatással voltak a működésbeli zavarok és a személyi változások. A Diablo Immortal megjelenéséről tudjuk, hogy halasztásra került, a Diablo IV-nek és az Overwatch 2-nek pedig nem volt megjelenési dátuma, így csak sejthetjük, hogy hasonlóan jártak. De az sem megnyugtató, hogy az idei Blizzcont nem csupán elhalasztották, hanem teljesen törölték.

A cég vezetőjének személye mellett tehát a szakmai munka jövője is némileg kérdéses, de ha a Microsoft újra jó irányba állítja a hajót, nem kizárt, hogy további dicső napok várnak majd az Activision Blizzardra.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)