Hirdetés

Hazatértünk: ilyen volt több év kihagyás után újra átélni a PlayIT Show forgatagát

|

A Budapest Comic Connal egybekötött rendezvényt a pandémiás helyzetre való tekintettel többször elhalasztották, látszott is a rajongókon, hogy nagyon ki vannak már éhezve egy ilyen bulira.

Hirdetés

Utoljára 2019. novemberében találkoztunk a PlayIT Show-n, hazánk és a régió legnagyobb gamer- és IT-rendezvényén, ahol rajongók ezrei próbálhatták ki a legújabb játékokat, a legmenőbb hardvereket, illetve találkozhattak az ország legnépszerűbb videósaival. Akkor még a szervezők sem sejtették, hogy a 2020. májusára meghirdetett következő eseményt csak több mint két évvel később tudják majd tető alá hozni, de mindent megtettek annak érdekében, hogy kárpótolják a kitartó rajongókat.

A június 11-12-én megrendezett PlayIT Show viszont nem csak ezért volt különleges. Egy fedél alatt rendezték meg ugyanis a szintén régóta húzódó, első Budapest Comic Connal, ahol hollywoodi sztárokkal is találkozhattak a látogatók. A program gerincét természetesen most is a Nagyszínpad jelentette, ahol olyan ismert arcok vetélkedtek egymással, mint Szalay Isti, Unfield, Paplovag, Videojáték Zsolti, vagy a PlayIT színpadán újoncként debütáló Caucher, Karthas és Brown.

Hirdetés

Őket népszerűség tekintetében csak a kvízjátékok tudták maguk mögé utasítani. Szeretném azt hinni, hogy ennek a végtelenül szórakoztató és furmányos kérdéssor volt az oka, de mind tudjuk, hogy  az elképesztő mennyiségű loot mozgatta a színpad előtt tobzódó gamereket, és bizony a szervezők tettek róla, hogy senki se távozzon üres kézzel.

Versenyszellem

Az e-sport térnyerése egyértelműen tetten érhető a PlayIT programján is: a Hungexpo A pavilonjában az e-sport színpad volt a legnagyobb, ahol az ország legjobbjai egész hétvégén profi körülmények közt küzdöttek egymással értékes nyereményekért. De nem csupán a szokásos CS:GO, League of Legends és FIFA meccseket izgulhatták végig a nézők: profi szimulátorokkal képviseltette magát a Gran Turismo is olyan nevekkel, mint a virtuális olimpián negyedik helyet szerző Blazsán Patrik. A rendezvény remek lehetőséget biztosított azoknak is, akik nemcsak nézni, hanem csinálni is szeretnék az e-sportot: egy tudományos alapokra helyezett kompetenciaméréssel igyekeztek a szakértők irányba állítani a fiatalokat, fejleszteni a kompetitív videojátékozáshoz szükséges skilljeiket.

Nem csak gyerekeknek

Egy ilyen rendezvény látogatóinak életkora mindig nagyon széles skálán mozog. Egyre fiatalabbak is kilátogatnak, vagy azért, mert a gamer szüleik hozzák őket, vagy mert ők szeretnének találkozni kedvenc videósaikkal. Szerencsére a szervezők most is rengeteg olyan programmal készültek, ahol az idősebbek sok tapasztalattal bíró fiatalok elüthetik az időt. A "szülőmegőrző" színpad házigazdái például mazur és HP voltak, akik a Képernyővédő podcasthoz hasonlóan izgalmas és edukatív beszélgetésekkel szórakoztatták az érdeklődő szülőket, természetesen szakértők bevonásával.  Az edukáció egyébként több helyen is szerephez jutott, hiszen az egészen fiatalokat célzó játékfejlesztési és programozási kurzusokkal is megismerkedhettek a résztvevők, a gaming kortalanságát pedig mi sem mutatja jobban, minthogy a legnépszerűbb most is a retró stand volt, ahol idősek és fiatalok ugyanolyan elánnal pörgették a fénypisztolyos játékokat és a Wizard of Wort is.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Végre itt a Comic Con

A PlayIT Show idén összebútorozott a szintén régóta húzódó Budapest Comic Connal, ahol olyan sztárok tették tiszteletüket, mint Christpher Lambert, John Rhys-Davies vagy Jack Gleeson, hogy csak néhányat emeljünk ki. Lélegzetelállító cosplay-ek, a hazai filmgyártás ismert alakjai, nemzetközileg elismert képregényírók és rajzolók, a geek világ legfontosabb szereplői voltak a középpontban, a csarnokot megtöltő tömeg pedig egyértelművé tette, hogy bizony erre is van igény itthon. Arról, hogy milyen volt megélni az első hazai Comic Cont, a puliwoodos srácok írtak élménybeszámolót, érdemes azt is elolvasni, ha esetleg lemaradtatok.

Már készül a következő

A pandémia nyilván nem múlt el nyom nélkül. Ahogy az idei "E3" időszak remekül rávilágított a kizárólag online megtartott konferenciákkal (illetve azok hiányával, hiszen sok kiadó egyszerűen nem készült semmivel), úgy itthon is vannak cégek, amelyek még kivárnak. Ugyanez elmondható a látogatókról is: rengeteg gamer kényelmesedett bele az otthoni játékba és online kapcsolattartásba, akik most kicsit nehezebben mozdulnak ki, legyen szó GameNightról vagy PlayIT Show-ról.

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy hatalmas igény volt erre a rendezvényre, és az a több ezer rajongó, akik kilátogattak a hétvégén a Hungexpóra, már alig várta, hogy újra ott lehessen a PlayIT-en. Hogy másoknak is megmutathassa a gondosan elkészített cosplay-ét, hogy bizonyíthassa tudását a kvízen, hogy kipróbálhassa a legújabb játékokat, vagy találkozzon a kedvenc tartalomgyártójával, esetleg behúzzon egy új gamer kiegészítőt akciós áron. A PlayIT-re a videojátékok szeretete vitt ki miket évről évre ezelőtt is, és ez lesz a fő mozgatórugó a jövőben is. A szervezők már gőzerővel készülnek 2023-ra, amikor egy nagyobb, mozgalmasabb show várja majd a rajongókat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)