Hirdetés

Vajon melyik országban tiltották be a játéktermeket és a mozikat?

|

Sokszor olvashatunk arról, hogy bizonyos piacokon betiltanak címeket, de olyat ritkán hall az ember, hogy a teljes ipart kitiltják. Kubában ilyen is van.

Hirdetés

A kubai kormány hivatalosan is bezáratta az arcade játéktermeket és mozikat, melyek sikeresen működtek a törvényi szabályozás szürke területén. Ezek viszonylag zavartalanul futottak az elmúlt három évben, de most pillanatok alatt felszámolásra kerültek.

„Az árkád és mozi termeket azonnali hatállyal kitiltjuk” – mondta ki a kubai kormány szombaton a CBC jelentése szerint. Ezek a létesítmények nincsenek rajta azon a 200-as listán, amit a szerv engedélyez, így nincs se játék, se film. Ezekben a cégekben egyébként komoly pénzek voltak. Az üzemeltetők igyekeztek a legfrissebb hollywoodi blockbuster címeket lehozni, és játékokból sem a rosszabbik fajták futottak a gépeken. Nem véletlen hát a tulajdonosok felhördülése, akik annyit elvártak volna legalább, hogy némi időt kapjanak arra, hogy valamennyi befektetésüket kiszedhessék a cégekből.

Persze indoklás mindig akad. Az árkád termekkel szemben például az volt az ellenérv, hogy „támogatják a könnyelműséget, a középszerűséget, álkultúrát teremtenek, egyébként is közhelyesek”. Kuba 2010-ben átesett egy kisebb gazdasági reformon, amely engedélyezte például házak és használt autók eladását. A kormány szerint a szombati intézkedésre azért volt szükség, hogy folytathassák a gazdasági felemelkedésért vívott harcot.

Nem vagyok gazdasági szakértő, de hogy ezzel mit nyer a gazdaság, azt nehéz megérteni. Mindenesetre érdemes észrevenni, hogy miközben mi azon sopánkodunk, hogy késik pár hetet a PlayStation 4, van még olyan hely a világon, ahol éppen betiltották a videojátékokat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)