Hirdetés

Tényleg függőséget okoznak a videojátékok? És valóban csak férfiak játszanak?

|

Rengeteg sztereotípia él a gamerekkel kapcsolatban, egy hazai kutatás pedig utánajárt a legnépszerűbbek igazságtartalmának.

Hirdetés

Emlékeztek még a múltkori cikkünkre, amiben arról volt szó, hogy egyre több időt töltünk videojátékokkal? Nos, az a Reacty Digital Kft. videojátékos kutatása alapján készült, amely a magyar, 18 és 65 év közötti népességet megcélozva, 1555 fő részvételével készült el, hogy választ adjon olyan kérdésekre, minthogy mennyien játszanak hazánkban, milyen a nemek aránya, mi a leginkább érintett korosztály és milyen platformokon mely alkotásokkal szeretjük leginkább tölteni az időt. 

Az eredményeket alapul véve a kutatás igyekszik tiszta vizet önteni néhány, a gamerekkel szemben manapság is támasztott sztereotípiával kapcsolatban, megvizsgálva azok valóságtartalmát. 

Hirdetés

Az egyik leginkább elterjedt tévhit, hogy csak a fiatal férfiak játszanak. Nos, általánosságban véve ez nem igaz. Manapság a 18-65 éves lakosság 59 százaléka, nagyjából 3,5 millió fő játszik valamivel hazánkban, és bár jobban köthető a 36 év alatti férfiakhoz, valójában a nők 54%-a játszik. Az e-sport játékok esetében viszont már igaz: a gamerek kemény magja egy körülbelül 810 ezres csoport, és 93 százalékuk férfi, 72%-uk 30 év alatti. De legyen is bármilyen nemű egy játékos, valóban függőséget okozhat neki a hobbija? A válasz erre már összetettebb.

Alapvetően a heti átlagos játékidő hozzávetőlegesen 6 óra, míg az e-sportolóknál már naponta 3, hétvégén 5 óra is előfordul. Ezek önmagukban még nem utalnak függőségre, amiképpen a kutatás vezetője, Vass Dorottya elmondta: 

"A függőség nem csak a játékidő kérdése, problémás játékhasználatra utaló jel lehet még, ha valaki a gondjai, a szorongása elől menekül a játékba vagy elhanyagol emiatt más tevékenységeket, kapcsolatokat. Ezeket a kérdéseket egy következő kutatásunkban részletesebben vizsgáljuk."

Oké, de mi a helyzet azzal, hogy a videojátékozás időpocsékolás? A felnőtt magyar lakosság ötöde gondolkodik így, viszont a fele szerint igenis hasznos, mivel fejleszti a kreativitást és harmaduk szerint jó problémamegoldóvá tesz. Fontos kérdés a mozgásmennyiség is. A lakosság fele egyetért azzal, hogy a gamerek keveset mozdulnak ki és sportolnak, viszont tízből hat játékos azt nyilatkozta, hogy szokott a szabadidejében mozogni, az e-sportolók esetében pedig még magasabb ez az arány.

Végül ott van az a sztereotípia is, hogy a gamerek nehezen teremtenek kapcsolatot másokkal, tízből hárman gondolják így. Ezzel szemben tízből négy játékos szerint a társasági élmény motiválja őt játékra, a negyede pedig a kisgyermek miatt játszik, családi programot farag belőle. Az e-sportolók harmada is motiválónak tartja a szcéna közösségi aspektusát. 

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)