Hirdetés

"Egy játékzene a te életed része lesz" - exkluzív interjú Tommy Tallaricoval

|

Zeneszerző, gitáros, és nem mellesleg imádja a videojátékokat. Ő Tommy Tallarico, a hamarosan Budapesten koncertet adó Video Games Live társalapítója, akivel a PlayIT utáni koncert kapcsán beszélgettünk.

Hirdetés

Közvetlenül a Microsoft PlayIT Show után, november 26-án kerül megrendezésre a Video Games Live, amely második alkalommal látogat Budapestre. Ennek kapcsán beszélgettünk a VGL társalapító-zeneszerzőjével, Tommy Tallaricóval.

GS: Két éve már jártál Budapesten, akkor adtátok a jubileumi 300. koncertet. Mesélnél egy kicsit arról, hogy mi történt azóta?

Tommy Tallarico: Persze! Azóta közel 100 show-n vagyunk túl és kiadtunk két albumot is. Az egyik a Video Games Live: LEVEL 5 című nagyzenekari lemez, a másik pedig a The Legend of Zelda: Majora's Mask zongorás feldolgozása.

GS: A budapesti lesz a 397. Video Games Live koncert. Mennyire nehéz összehangolni több száz zenész munkáját és lebonyolítani évi közel 50 előadást?

TT: Teljes munkaidős állás, az biztos! De az, hogy mindig nagyszerű ügynökökkel és fantasztikus produkciós csapatokkal dolgozunk, rendkívül sokat számít. Ezen kívül a marketing nagyon fontos ahhoz, hogy a koncertek sikeresek legyenek.

GS: Említetted, hogy idén adtátok ki a LEVEL 5 albumot. Készül már a következő lemez? Esetleg ahhoz is használjátok már az előzőnél is oly sikeres Kickstartert?

TT: Imádom a Kickstartert, és biztos használom majd a máskor is. A következő albumra viszont még várni kell. Jelenleg nem dolgozunk új lemezen, de mivel kétévente szeretnék kiadni egyet-egyet, 2018-ban számítsatok a LEVEL 6-ra.

GS: Nem olyan rég adtatok több tucat Blizzard témájú koncertet Kínában. Várhatóak hasonló tematikus show-k a jövőben?

TT: Igen, mindenképp. Jelenleg egy Capcom LIVE! projekten dolgozom, de  adtunk már Dota 2-koncertet Kínában, és teljes Blizzard-, illetve Warcraft-showt is csináltunk. A Gamescomon például minden évben előadunk egy Blizzardos koncertet a kiadó saját színpadán.

GS: Több egyedi gyártású gitárt is használsz a koncerteken. Melyik a kedvenced?

TT: Talán a Teye La India Azteca, vagy a Webslinger One nevű Spider-Man festésű Gibson Les Paul. Nehéz döntés!

GS: Van olyan franchise, aminek a zenéjét még nem dolgoztátok fel, de mindenképp szeretnétek a jövőben?

TT: Igen, a Katamari Damacy például szerepel a jövő évi terveink között.

GS: A videojátékok folyamatosan fejlődnek, és a virtuális valóságnal köszönhetően a grafika és a megjelenítés nemrég hatalmasat ugrott. Szerinted a zene világában is bekövetkezhet egy hasonló ugrás?

TT: Abszolút, Video Games Live pedig úttörő lesz ezen a téren. 2017-ben startol az applikációnk, amellyel bárki élőben tudja követni a koncertjeinket - mindezt HD-ben és VR-ban, természetesen valós időben. Az idei gamescomos Blizzard-koncertünk alatt teszteltük is. Most képzeld ezt el virtuális valóságban, elég menő, és nemsokára érkezik!

GS: A hallgatóságotok igencsak változatos - egyaránt vannak idősebb rajongók, akik nem nagyon ismerik vagy értékelik a videojátékokat és fiatal gyerekek, akik pedig a klasszikus zenétől állnak távol. Mit gondolsz, a szórakoztatáson kívül akár oktató jellege is lehet a koncerteknek? Kaptok erről visszajelzéseket?

TT: Persze! Rengeteg e-mailt és üzenetet kapunk a közösségi oldalakon olyan szülőktől, akik örömmel számolnak be arról, hogy a gyereküket a koncertünk inspirálta, hogy aktívan kezdjen el foglalkozni a zenével és akár órákat is vegyen. Ez nem semmi dolog, és nagyon örülök neki.

GS: Milyen párhuzamot vagy különbséget látsz a filmzenék és a videojáték-zenék fejlődése között? 

TT: A legnagyobb különbség szerintem az, ahogy egy játékban eggyé válhatsz a játékvilággal. Egy karakter vagy az adott világban, így a játékzene a te életed része lesz, ahogy játszol. Így még inkább előjönnek az érzelmek a muzsikát hallgatva, még jobban kötődünk ezekhez a dallamokhoz, mint egy film esetében.

GS: Mi alapján választod ki a számokat egy adott koncertre? A zenei érték vagy a játék népszerűsége a meghatározóbb?

TT: Egyértelműen a zenei érték! Egy csomó olyan játék zenéjét adjuk elő, amik nem voltak üzletileg sikeresek. De nekünk a zene a legfontosabb! Egyébként a legjobb játékoknak fantasztikus zenéi vannak - ezért is számítanak egyáltalán kiváló játékoknak!

Ha személyesen is találkoznátok Tommy Tallaricóval és meghallgatnátok a Video Games Live koncertet élőben, akkor ott a helyetek november 26-án a Hungexpón!

Video Games Live Budapest

Időpont: 2016. november 26., 21:00
Helyszín: Hungexpo,  Budapest, Alberirsai út 10
Facebook esemény: Itt jelezd, hogy jössz!
Jegyvásárlás: Video Games Live Budapest jegyek

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)