Hirdetés

Máris érezni az amerikai tömeggyilkosságok és a játékokat okoló politikai reakciók hatásait

|

A Walmart beszedi polcairól az erőszakos játékokat (a fegyvereket nem), és az ABC csatorna is levette műsoráról az Apex Legends bajnokságot.

Hirdetés

UPDATE: A Walmart két közleményt is kiadott az eset kapcsán, amelyben tagadják, hogy változtatnának a játékok forgalmazásán. A másodikban már azt is cáfolják, hogy utasítást adtak volna az erőszakos játékok levételére.

EREDETI SZTORI: Az elmúlt hetekben több lövöldözés is történt az Egyesült Államokban, ezek közül kettő pont a Walmart hálózatának boltjaiban robbant ki, melyeknek rengeteg halálos áldozata és annál is több sebesültje volt. Az események hatására felélénkültek azok a politika hangok, melyek egyből az erőszakos játékok káros hatásait látják meghúzódni a háttérben, és sajnos érdemi és szakmai vita híján ezek azonnali hatást képesek elérni.

Hirdetés

A többnyire republikánus politikusok, élükön Donald Trump amerikai elnökkel, annak ellenére a videojátékok ellen kampányolnak, hogy egészen egyszerű statisztikával dönthető meg érvelésük jelentős része, amelyet többek közt a Nintendo America volt elnöke is megosztott a napokban:

A témát egyébként pszichológusok segítségével mi is körbejártuk, erről itt olvashattok. De tanulmányok ide vagy oda, az amerikai közéletben ismét megosztó témává váltak a videojátékok, amire a nagyvállalatoknak is reagálniuk kellett. Tegnap kezdett terjedni az interneten az a körlevél, melyet a legnagyobb amerikai áruházlánc, a Walmart alkalmazottai kaptak:

A cégvezetők jobbnak látták, ha polcaikon nem csücsülnek erőszakot sugárzó termékek; a döntés értelmében az összes olyan játékot és filmet azonnal el kell tüntetni a polcokról, melyek erőszakot vagy agresszív viselkedést jelenítenek meg. Az üzletlánc olyan komolyan veszi a dolgot, hogy a sport szekciókon még a vadászidények felvételeit sugárzó tévéket is beszedték.

Az interneten ezek a döntések igen komoly visszhangot váltottak ki, pláne miután a döntést ellenző amerikai kommentelők felhívták a figyelmet arra, hogy a Borderlands mondjuk nem lehet a boltok polcain, ellenben a különböző pisztolyok és puskák továbbra is ott figyelnek, lévén az üzletlánc fegyverek árusítását nem gondolja visszásnak. Az üzlethálózat vezetője a Facebookon csak annyit reagált, hogy az események komoly változásokat sürgetnek, de a cég egyelőre nem tervez változtatást a fegyverek árusítása terén.


A szórakoztatóipar egyik jeles képviselője, az ABC is jobbnak látta, ha a történtek fényében inkább leveszi műsoráról a videojátékos tartalmakat. Múlt héten Minneapolisban sor került egy nagyobb Apex Legend bajnokságra, melyből egy hosszabb összefoglalót tűzött műsorára a Disney tulajdonolta tévéadócsalád sportközvetítésekre szakosodott csatornája, az ESPN. Ez lett volna az Apex Legends első nagy televíziós megjelenése, azonban a csatorna által kiadott közlemény szerint a tudósítást kegyeleti okokból levették a műsorról.

Noha sajnálatos módon az USA-ban egyre gyakoribbak a hasonló lövöldözések, ez az első alkalom, hogy egy játékos témájú közvetítés elmarad a tragédia miatt, ebből is kitűnik, hogy a politikai hangulatkeltés milyen hatással lehet a játékiparra. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)