Hirdetés

45 éves mindenki kedvenc macskája, Garfield, magyar szobor is ünnepli őt

|

A Jim Davis fejéből kipattant lusta és falánk cicát hazánkban is nagy kultusz övezi.

Hirdetés

1978. június 19-én, azaz pontosan 45 évvel ezelőtt jelent meg először Jim Davis alkotása, a Garfield az újságokban, akinek kezdetben csak pár kép jutott, aztán zsebkönyvek armadájában derítette jobb kedvre az olvasókat. Gazdájával, Jon Arbuckle-lel és annak kutyájával, Ubullal, valamint a későbbi mellékszereplőkkel kiapadhatatlan humorforrást jelentett, és olyannyira beépültek a popkultúrába a történetei, hogy már az is tisztában van vele, hogy utálja a hétfőket, lusta és szereti a lasagnét, aki életében egyetlen képkockát sem olvasott Garfield rövid sztorijaiból.

Persze - ahogy az ilyenkor lenni szokott - Davis munkája nem korlátozódott egyetlen médiumra, számos adaptáció készült belőle az évtizedek során: többek között animációs sorozatban, rajzfilmben, mozifilmben és videojátékokban is láthattuk a mufurc macsekot, a következő nagy beköszönése egy újabb animációs filmben lesz, amely 2024-ben kerülhet majd világszerte a mozikba (az angol változatban Chris Pratt fogja megszólaltatni a címszereplőt, akár csak Mariót). 

Hirdetés

A 45. évfordulóról hazánkban is megemlékeztek a rajongók, Kolodko Mihály szobrászművész pedig egy különleges alkotással tisztelgett Garfield előtt: a We Love Budapest beszámolója szerint Budapest VII. kerületének egyik pontján, a Dembinszky utcai részre (egy kommentelő szerint a Rottenbiller-Dembinszky saroktól kb. 50 méterre, egy kutyafej mellé) rakott ki egy miniszobrot, amely a karakter fejét ábrázolja. Nézzétek meg ti is a képeket róla, aztán keressétek fel, ha van kedvetek: 

Kolodko korábban több miniszobrot is helyezett el Budapest egyes részein, például olyan karakterekről mintázva, mint Mekk mester, a Kockásfülű nyúl, Gombóc Artúr és Drakula is, de történelmi személyek (Harry Houdini, Kossuth Lajos és Liszt Ferenc), tárgyak (Mr. Bean mackója, egy Rubik kocka, Trabant) és jelenetek (Egyszer volt Budán kutyavásár) is felbukkantak általa.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)