Hirdetés

A Fables képregények írója összekapott a DC-vel, közkinccsé tette az egész világát

|

Elméletileg innentől akár ti is elkészíthetitek a Wolf Among Us folytatását vagy a Fables képregények új felvonását.

Hirdetés

Bill Willingham, a Fables képregények szerzője besokalt. Az amerikai szerzőnek köszönhetjük Hófehérke, a Szőke herceg és a többi mesebeli figura valóságbeli kalandjait, és több adaptáció mellett a Wolf Among Us világát is. A Telltale játék a Fables képregényeket használta alapul, és bár a játékosvilág szívesen fogadta a sorozatot, Willingham maga kevésbé volt nagy rajongója. Mondjuk nem a sztorival vagy a prezentációval volt problémája.

Az írónak inkább a DC Comics vezetőségével gyűlt meg a baja, akik látszólag magasról tettek Willingham kéréseire. A DC ugyanis a hivatalos kiadója Willingham képregényeinek, és bár a szerző maradt elvileg a Fables tényleges tulajdonosa, őt egyre kevésbé vonták be a világot érintő tárgyalásokba. Az egész olyan apróbb dolgokból indult, minthogy nem kérték ki a véleményét egy új rajzoló bevonásáról, aztán odáig fajult, hogy majd ki nem facsarták a kezéből a Fables jogait.

Hirdetés

Az ügyvédek gyakorlatilag úgy állították be az univerzum helyzetét, mintha az a DC tulajdonában lenne. Ennek kapcsán Willingham így fogalmazott:

"Legutóbb, mikor próbáltuk elsimítani a dolgokat, akkor a DC vezetők beismerték, hogy félreértelmezték a kiadási megállapodásunkat, és gyakorlatilag azt hitték, hogy azt csinálnak a világommal, amit akarnak."

Nagyon úgy néz ki, hogy a DC Comics vagy tévhitbe ringatta magát, vagy teljesen mást feltételezett az aláírt megállapodásról. Szerintük korlátlan jogaik vannak mindenre.

"Úgy írhatják át a karkaterek történeteit, ahogy akarják. Nem kötelesek megvédeni az IP integritását vagy értékét, akár maguktól, akár külső alkotóktól (mint a Telltale Games, például), akik drasztikusan át akarnak alakítani karaktereket, helyszíneket, vagy a sztori egészét. Nem tartoznak nekem pénzzel a licencért sem ők, sem a külső alkotók, mivel licenc megállapodásokra nem számítottak az eredeti szerződésben."

A slusszpoén az volt, hogy Willinghamnek sikerült megegyeznie velük a licenc díjakról, de amikor eljött a kifizetés ideje, akkor "konzultációs bérként" számolták azt el. Gyakorlatilag megtagadták annak elismerését, hogy Willinghamnek, mint a Fables tulajdonosának ez a pénz milyen jogon járt. Mindennek tetejében egy NDA-t is alá akartak íratni vele a kifizetés fejében.

"A szerződés meggátolt volna, hogy bármi kritikusat mondjak a Telltaleről vagy a megállapodásról."

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Itt telt be a pohár. A szerző elmondta, hogy nincs pénze vagy ideje arra, hogy évekig tartó jogi háborúba rángassa a DC-t a hiányzó kifizetésekért vagy a jogi erősködésért, így fáklyát dobott az egészre. Ugyan még hátra van némi ügyvédi aktatologatás, de Willingham közkinccsé tette a Fables világát, karaktereit, cselekményeit és mindent, ami az IP-val kapcsolatos.

"Éveket adtam a DC-nek, hogy helyesen cselekedjenek. Mindent felajánlottam a szerződéseink teljes, alapjaitól történő újraegyeztetésétől annak széttépésig, hogy aztán mindenki mehessen a maga útján. Folyamatosan ignoráltak."

A DC marad a Fables képregények hivatalos kiadója, de minden, ami magukon a képregényeken kívül van, az közkinccsé fog válni. Erre Willinghamnek, mint az univerzum tulajdonosának minden joga megvan. Az alkotó így zárta gondolatait:

"Innentől ti vagytok a Fables 100 százalékos tulajdonosai. Akár tetszik, akár nem, a DC Comics és én még mindig össze vagyunk zárva egy boldogtalan frigyben, és ez talán így is marad majd az idők végezetéig. Ez viszont rátok nem vonatkozik.

Ha jól értem a törvényeket (és hozzá kell tennem, hogy nem vagyok szerzői joggal foglalkozó ügyvéd, és még ők sem tudnak megegyezni egymással dolgokban), akkor innentől elkészíthetitek a saját Fables filmjeiteket, sorozataitokat, könyveiteket, játékaitokat, vagy amit akartok."

A Telltale Games ezzel csak jól jár, de arra kíváncsiak leszünk, hogy a DC mit fog majd szólni ehhez.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)