Hirdetés

Feljelentették a Csipkerózsikát, Az oroszlánkirályt és a Pumuklit a hagyományos nemi szerepek megkérdőjelezése miatt

|

Valószínűleg trollkodásról van szó, de a kormányhivatal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ezeket az ügyeket is megvizsgálta.

Hirdetés

Nagy port kavart tavaly nyáron a T/16365. számú törvényjavaslat részeként beterjesztett A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény és A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény tervezete, aminek köszönhetően az eredetileg a pedofília elleni küzdelem részeként megalkotott törvény később olyan kiegészítéseket kapott, melyek a tiltakozók (így többek között az HBO, az RTL Klub, az AMC, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Music Hungary Szövetség) véleménye szerint szerint nem csupán jelentős gazdasági károkat okoznak a médiapiac szereplőinek, de kirekesztik a szexuális kisebbségeket is a tömegmédiából és negatívan befolyásolják a társadalmi elfogadást.

A jogszabály gyakorlatilag megtiltja a 18 éven aluliak számára hozzáférhető médiatartalmakban a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását, "népszerűsítését" - bár nem deklarálja, hogy egészen pontosan mit is értett a jogalkotó "népszerűsítés" alatt. Ennek eldöntése minden egyes problémásnak ítélt médiatartalom esetén a kormányhivatalok és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feladata. Hozzájuk pedig egészen hajmeresztő bejelentések is érkeztek.

Hirdetés

Az RTL.hu ma megjelent cikkéből kiderült, hogy egyes bejelentéstevők szerint a Csipkerózsika, Az oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. Igen, tényleg feldobták ezeket a gyermekeknek készült meséket az illetékes kormányhivataloknál. Több mint valószínű, hogy mezei trollkodásról van szó, de a kormányhivataloknak és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak ezeket a bejelentéseket is vizsgálniuk kell. Ezekben az esetekben egyébként arra a megállapításra jutottak, hogy a beadvány nem volt elég alapos.

Az RTL kiderítette, hogy 2021. október 31-ig összesen hat bejelentés érkezett a kormányhivatalokhoz a homoszexualitás megjelenítése vagy kiskorú védelme miatt, de ezek közül egyetlen esetben sem szabtak ki büntetést. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a friss törvény alapján összesen 84 bejelentés futott be, 50 további esetben pedig kiskorúak védelme miatt tettek panaszt december 15-ig, ez összesen 134 esetet jelent.

Ezek közül egyetlen egyszer sem indult el a tényleges lejárás, de hozzá kell tenni, nem született még minden bejelentés kapcsán döntés. Viszonytásképpen egy évvel korábban ugyanezen időszak alatt összesen 32 panaszt tettek a bejelentők kiskorúak védelme miatt.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Tényleges büntetést eddig egyedül a Pest Megyei Kormányhivatal szabott ki 2021 nyarán, ezt a Micsoda család! című mesekönyv forgalmazójának kellett megfizetnie. Az indoklás szerint a szivárványcsaládokról szóló könyv

"megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött".

A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint azonban már a mesekönyv bemutatójából is egyértelműen kiderült, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne.

A problémásnak ítélt törvényt egyébként a Velencei Bizottság (Európa Tanács tanácsadó szerve) is véleményezte, és arra jutottak, hogy összeférhetetlen a nemzetközi emberi jogi normákkal. A következőket írták róla:

"A köznevelési törvény módosításai nincsenek összhangban a nemzetközi emberi jogi normákkal, és nem tesznek eleget Magyarország azon előremutató kötelezettségének, hogy az oktatási rendszer objektív és elfogultságtól mentes tájékoztatást nyújtson a gyermekeknek a nemi identitásról, a szexuális irányultságról, és megvédje őket az ilyen okból történő megkülönböztetéstől."

Korábban voltak, akik úgy vélték, hogy az Egyesült Államokban PG-13-as korhatár-besorolást kapott Venom 2: Vérontót azért látta el hazánkban 18-as karikával a Nemzeti Filmiroda, mert a filmben homoszexuális utalások vannak, de ez a felvetés semmilyen formában nem nyert hivatalos megerősítést.

Hasonló esetre Oroszországban nem egyszer volt már példa, ott egy másik képregényfilm, az Örökkévalók lett 18+-os egy melegcsók miatt - nálunk 12-es karikával mutatták be az Örökkévalókat.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)