Hirdetés

A Harry Potter első mondata minden idők legjobb nyitányai közé került

|

A varázsvilág bemutatkozó kötetét egy lapra helyzeték a Két város regényével, az 1984-gyel és a Hobbittal.

Hirdetés

"Azok voltak a legjobb idők; azok voltak a legrosszabb idők." - olvasható Charles Dickens, a Két város regénye című művében, ami a jelek szerint az írott történelem legjobb nyitósora.

Az Amazon egyesült királyságbeli részlege ugyanis indított egy felmérést, amiben a választott szavazók kiválogathatták a kedvenc könyvindító szövegeiket, és szavazataikkal megválaszthatták a mindenkori 25 legjobbat. A Daily Mail jelentése szerint az öt legnépszerűbb nyitószövegben a Harry Potter és a bölcsek köve első sorai is ott vannak.

Hirdetés

J.K. Rowling varázsvilága egy generációnak mutatta be az olvasás csodálatosságát, amiért a mostanra felnőtt rajongók még mindig hálásak. Ezért is szavazták meg a kérdéses mondatot a lista ötödik legikonikusabb nyitányának, amit valószínűleg sokatok szintén fejből fel tudna idézni.

A Top 25 első néhány helyezettjei a következők:

  1. "Azok voltak a legjobb idők; azok voltak a legrosszabb idők." - Két város regénye, Charles Dickens
  2. "Derült, hideg áprilisi nap volt, az órák éppen tizenhármat ütöttek." - 1984, George Orwell
  3. "Minden gyerek felnő egyszer, kivéve egyet." - Pán Péter, J.M. Barrie
  4. "Élt egyszer egy földbe vájt üregben egy hobbit." - A Hobbit, J.R.R. Tolkien
  5. "A Privet Drive 4. szám alatt lakó Dursley úr és neje büszkén állíthatták, hogy köszönik szépen, ők tökéletesen normálisak." - Harry Potter és a bölcsek köve, J.K. Rowling

A felmérés egyébként részben azért is készült, mert egy, az Amazon megrendelésére készült kimutatás szerint az olvasók 64 százaléka leteszi a könyvet, ha az első pár sor nem kapja el őket azonnal. Ezzel együtt a megkérdezettek 38 százaléka azt állította, hogy a kedvenc könyveik nyitósorait fejből tudják, és bármikor fel tudják idézni azokat.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)