Hirdetés

A mai fiatalok szerint túl sok a szex és a szerelem a tévében, főleg a heteró

|

Elege van a Z generációnak a képernyőt elborító romantikus és erotikus tartalmakból.

Hirdetés

Még a fizetős kábelcsatornák kezdték el feszegetni annak a határait, hogy mi jelenhet meg a tévéképernyőn és mi nem nem. Az AMC-féle The Walking Dead új szintre emelte a gore-t, míg például az HBO gondozta Trónok harca, vagy a Starz egyik csúcsterméke, a Spartacus az erőszakos mellett már az erotikus tartalmakra is rápakolt egy-két lapáttal, sőt igazából sokkal. Ez a streamingbe is átszivárgott folyamat pedig oda vezetett, hogy ma már a szemünk se rebben, ha korhatáros jeleneteket látunk kedvenc sorozatainkban, hiszen megszoktuk, hogy ha minden nem is engedhetnek meg maguknak az alkotók, azért jóval szabadabban dolgozhatnak, mint pár évtizeddel ezelőtt, pláne a hagyományos tévécsatornákhoz viszonyítva.

Úgy tűnik azonban, hogy a Z generációnak kezd már a könyökén kijönni ez az egész, mivel egy friss, 1500 fő közreműködésével készült felmérés szerint minden második fiatal úgy véli, hogy túl sok a szex a tévében.

Hirdetés

A Kalifornia Egyetemen (UCLA) működő Center for Scholars and Storytellers által a minap kiadott tanulmány arról árulkodik, hogy a 10 és 24 év közöttiek 5,15 százaléka annak örülne, ha az általuk nézett tartalmak (filmek, sorozatok) nagyobb hangsúlyt fektetnének a a barátságokra és a plátói kapcsolatokra, ellentétben a romantikus, és még inkább a szexuális jelleget is öltő kapcsolatokkal. A faji sztereotípiákat és a toxikus kapcsolatok ábrázolását is kifogasoló válaszadók 47,5 százaléka úgy véli, hogy a szex semmit sem ad hozzá a legtöbb film és tévésorozat cselekményéhez, miközben 44,3 százalékuk szerint a médiában eleve túl nagy hangsúlyt fektetnek a románcokra, és azon belül is leginkább a heteroszexuális viszonyokra.

A CSS igazgatója és alapítója, Dr. Yalda T. Uhls a részben általa jegyzett tanulmány társszerzőjeként némileg árnyalta a képet. Az ő értelmezése szerint bár igaz, hogy a fiatalok kevesebb szexet akarnak látni, a kutatásuk eredménye valójában arra mutat rá, hogy többféle, változatosabb kapcsolat ábrázolását részesítenék előnyben. Tisztában vannak azzal, hogy a fiatalok, akiket valóságos járványként sújt a magány, az általuk fogyasztott művészetben keresnek mintaként szolgáló modelleket. Hollywoodnak ezért fel kell ismernie, hogy a nézők új generációja olyan történetekre vágyik, amelyek lefedik a kapcsolatok teljes spektrumát, miközben jelenleg számos történetben a románc és a szex csupán egyfajta rövidítésként szolgál a karakterek közötti kötődés kialakításában.

Ti mit gondoltok erről? Szerintetek is túl sok a szex a filmekben, sorozatokban?

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)