Hirdetés

A Sárkányok háza újra divatot teremt, a sárkány-szőke 2022 legmenőbb trendje

|

Utánajártunk, honnan ered és miért annyira domináns a Trónok harca sorozatokban a most érthető módon ismét nagyon népszerű "Targaryen-hajszín".

Hirdetés

A Gyűrűk Ura tündéje, Legolas már 20 évvel ezelőtt irigylésre méltóan vagány volt világosszőke hosszú hajával, de aztán jött Daenerys a Trónok harcában, és a fodrászoknál egyre többen kértek jégszőke árnyalatokat. Most azonban úgy tűnik, a Sárkányok házával végképp elsöpört minden más hajszínt az új trend, hisz most már a sárkány-szőke haj hódít, Targaryen-módra.

Persze, nem Legolas volt az első híres szőke, hisz Marilyn Monroe-tól kezdve, Brigitte Bardoton át Lady Gagáig számtalan világsztár hódolt már a platina szőke hajak divatjának, ám az a fajta fehér-szőke hajszín, ami a Sárkányok háza című sorozatban tarol, úgy tűnik, messze népszerűbb lesz, mint bármelyik korábbi irányzat.

Mi az a sárkány-szőke?

 Ez a fajta egészen világos árnyalat valójában a jég-szőke és a platinaszőke szín frissített változata. A hűvös árnyalatú haj meglepő módon jól áll fiataloknak, idősebbeknek, nőknek, férfiaknak, származástól, arcformától és karaktertől függetlenül. Az idősebbeket fiatalabbá, a fiatalokat vagányabbá teszi - vagy ez a Targaryen-vér?

Akárhogy is, a sárkány-szőke haj viselői kitűnnek a tömegből, mások, különlegesebbek, figyelemre méltóbbak, mint a többi ember. Hogy mindez éppenséggel pozitív vagy negatív tulajdonságokat takar, nyilván egyénfüggő, akárcsak a filmben, ahol a családtagok karaktere híresen szélsőséges: gondoljunk csak a kislányos, ámde harcos természetű Rhaenyra, vagy a pszichopata vonásokkal, ámde tagadhatatlan szexuális vonzerővel rendelkező Daemon személyiségére, esetleg a ritka gusztustalan ámde minden méltóságot nélkülöző Viserys királyra - megannyi sárkány-szőke hős, más-más kisugárzással.

Hirdetés

A sárkány-szőke hajtrend a sztárvilágban is hódít, így olyan hírességeken láthattuk ezt a fajta színt, mint Lady Gaga, Cara Delevingne, Kim Kardashian, Zoe Kravitz, Rita Ora és Soo Joo Park. Más kérdés, hogy sokuknak valószínűleg - a filmszínészekhez hasonlóan - paróka díszeleg a fején, mivel a gyakran 9 árnyalatnyi szőkítés tönkreteheti az ember haját, de ezt nyilvánvalóan nem hirdetik, hisz akkor odalenne a varázs.

Belterjes család, fehér parókák

Régen, meglehet, "ordított" volna a filmvászonról, hogy a színészek parókát viselnek, de ma már mondhatni, hiteles a látvány, pláne úgy, ha közben tudjuk, komoly "háttértörténete" van e különös hajszínnek. A Sárkányok házában rengeteg fehér parókát láthatunk: Rhaenyra, Daemon, Viserys király, Rhaenys, Jaehaerys és Aemma Arryn (aki Viserys unokatestvére) mind ugyanolyan ezüstös árnyalatú tincsekkel büszkélkedhet.

De vajon miért fehér minden Targaryen haja? A történet szerint a vérvonaluk és génjeik tisztán tartása érdekében a Targaryenek többnyire a saját családjuk tagjaival házasodtak össze, így gyermekeik egytől-egyig sárkány-szőke hajjal jöttek a világra. Igaz, a belterjesség általában a történelem során megártott az uralkodó családoknak (és komoly testi-lelki fogyatékosságot okozott), de ebben a sorozatban a vérfertőző kapcsolatok (a Trónok harcához hasonlóan) simán megférnek.

A testvérek testvérekkel, illetve az unokatestvérek unokatestvérekkel való házasságának hagyománya a Targaryen-ház letűnt, ősi múltjáig nyúlik vissza, amikor is Aegon, a Hódító feleségül vette két nővérét, Visenyát és Rhaenyst (igaz, előbbit kötelességből, utóbbit szerelemből). Ugyanígy, a Sárkányok házában is megmutatkozik a Targaryenek belterjességre való hajlama, hiszen Viserys király felesége, Aemma Arryn a saját unokatestvére, sőt Viserys szülei és nagyszülei konkrétan egymás testvérei voltak.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Léteztek-e sötét hajú Targaryen családtagok?

Hogy a sorozatban mit látunk majd, még talány, de a könyv szerint léteztek sötétebb hajú Targaryenek. Hogy miként lehet ez? Egyszerűen. Mint minden uralkodó családban, ebben is akadtak olyan nők és férfiak, akiknek az ilyen-olyan frigyeikből "fattyúk" fogantak. Ők, bér félig a családhoz tartoztak, megesett, hogy a "tisztátlan" vérnek köszönhetően "elbukták" fehér hajukat, ami csak a tiszta vérű Targaryen gyerekeknek adatott meg. Közéjük tartozik a fekete hajú Rhaenys, a királynő is, akinek az anyja egy Baratheon volt - bár a Sárkányok házában fehér hajú nőként jelenik meg. Rhaenys esete egyébként egészen érdekes, mivel a 2013-ban megjelent The Princess and the Queen novellában még ezüstszínű haja volt, ez azonban 2018-ban, a Fire & Blood (Tűz és vér) című regénnyel megváltozott, egy gyors retcon után fekete lett a hajkoronája. A Trónok harca hőse, Havas Jon is Targaryen, hiszen szülei Lyanna Stark és Rhaegar Targaryen voltak, ő azonban az édesanyjának köszönhetően fekete hajjal született meg.

Sokakat foglalkoztat, hogy miért veszítik el a családon kívül házasodó Targaryenek a fehér hajszínüket, ám a magyarázat egyszerű: a világos szőke recesszív szín, ami azt jelenti, hogy a sötétebb hajú szülőkkel rendelkező Targaryenek hajlamosak megtartani a domináns sötétebb árnyalatokat.

Mi a helyzet a sötét és világos szemöldökkel? 

Sokaknak feltűnt, hogy míg Dany és néhai bátyja, Viserys karakterének feltűnő szőke haját a sminkesek mélyebb árnyalatú szemöldökkel ellensúlyozták, a Sárkányok házában szereplő idősebb Viserysnek, Daemonnak, Rhaenyrának és a többieknek eközben szőke, alig látszó szemöldöke van. Persze, a make-up trükkökön túl kereshetünk némi történeti magyarázatot is erre a különbségre, hiszen míg a tévésorozat azt sugallja, hogy a Targaryenek szinte mindig családon belül házasodtak (innen ered Dany apjának elmebetegsége), addig George R. R. Martin könyvei tisztázzák, hogy a Targaryenek a későbbi generációkban már másokkal is házasodtak. Míg Daenerys szülei és nagyszülei testvérek voltak, a dédmamája, Betha Blackwood, egy sötét hajú, nem valyriai nő volt. Így lehetséges, hogy Dany sötétebb szemöldöke a kevert vérvonalának kifejeződése.

Akárhogy is, a sárkány-szőke hajszín - a történet sikerével párhuzamosan - tarol. Így aztán, aki utánozni szeretné kedvencei jégszőke hajviseletét, elég, ha úgy keres rá a mágikus árnyalatra, hogy "Targaryen-hajszín", aztán győzheti végignézni a Google keresőjének találatait...

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)