Hirdetés

A The Walking Dead alkotója keményen beleállt a Marvelbe

|

Robert Kirkman azt állítja, hogy borzalmasan bántak vele azokban az években, mikor a Marvel Comicsnak dolgozott, különösen Joe Quesada főszerkesztővel utálták egymást.

Hirdetés

Robert Kirkman neve leginkább a 2003 és 2019 között futott The Walking Dead képregénysorozat miatt lehet ismerős, de ő felelt többek között a zombis füzetekhez hasonlóan az Image Comics kiadónál megjelent Invincible szériáért is. Persze az évek alatt más kiadóknál is megfordult, a Marvel Comicsnál is dolgozott, a Marvel Zombies minisorozatot, valamint sok más kiadvány mellett az Ultimate X-Men egyes számait és a The Irredeemable Ant-Man szériát is neki köszönhettük. A jelek szerint azonban cseppet sem boldogan emlékszik vissza munkásságának azon éveire, amelyek a Marvelhez kapcsolódtak.

Hirdetés

Kirkman nemrég ugyanis úgy fogalmazott, hogy "a Marvelnél egy szardarabként kezelték őt". 2004 és 2010 között dolgozott együtt a kiadóval, ezen időszak alatt pedig kifejezetten rossz viszonyt ápolt Joe Quesada akkori főszerkesztővel. Kirkman kiemelte, hogy bizonyos munkatársaival egyébként kifejezetten jóban volt, Tom Brevoort, a Marvel vezető szerkesztője, egyben kiadásért felelős elnökhelyettese nevét említette meg azok között, akivel nagyon szeretett együtt dolgozni, és akit remek szakembernek tart.

Quesadával viszont nem találták meg a közös hangot. A ComicTropesnak adott interjújában elmondta, sok olyan dologért hibáztatták őt a cégnél, amik egyszerűen meg sem történtek. Folyamatosan magyarázkodnia kellett olyan dolgok miatt, amelyekről nem is tudott, vagy nem is értette, hogy miről beszélnek egyáltalán. Ezt követően viszont csak még dühösebbek voltak rá a kiadónál.

Konkrét példát is felhozott a konfliktusokra: a The Irredeemable Ant-Man képregények borítóira a tudta nélkül rakott a Marvel szövegbuborékokat. Erre Kirkman a következőképp reagált:

"Miért tesztek szövegbuborékot az én képregényemre úgy, hogy nem is szóltok róla, vagy meg sem beszélitek velem, sőt akár engeditek, hogy én írjam meg a párbeszédeket? Ne adj isten, én csinálhassam meg az egész szövegbuborékot? Például azt mondom, ez a buborék nem néz ki jól, nem tetszik a dialógus, ezért időt fordítok rá, és megcsinálom jól. Srácok, egyszerűen nem tudom, miért nem engeditek meg ezt nekem."

Kirkman szerint mindez odáig eszkalálódott, hogy a Marvel egy idő után már nem is reklámozta az általa készített képregényeket, ezek kisebb költségvetésű sorozatok voltak, nem jutott rájuk marketinges keret. Akkor viszont, mikor Kirkman direkt ajánlatokat kapott, hogy ő maga promózza az általa írt füzeteket, a kiadó teljesen kiakadt.

Úgy érezték ugyanis, hogy Kirkman arrogáns, és ezzel "jobbnak, többnek gondolja magát náluk", holott az író saját szavaival élve egészen egyszerűen csak törődik saját munkájával, talán jobban is, mint általában a szakmabeliek. Az Image Comics egyébként kifejezetten szeretett teret engedni az efféle hozzáállásnak, kvázi self-publisherként működtek náluk az írók, azaz maguk feleltek a kiadványaik népszerűsítéséért. 

Kirkman szerint pedig, ha valaki ilyen irányba szeretne elindulni, akkor bizony nem is találhatna rá jobb helyet az Image-nél. Ezzel szemben a Marvelnek "munkásemberek" kellettek, akik megcsinálták a feladataikat, majd felálltak az asztaltól, és többet fel sem merült bennük, hogy beleszólnak a kreatív vagy marketinges folyamatokba. 

Később az Ultimate univerzum nagy crossover eseményeinek tervezése miatt is állt a bál Kirkman és Joe Quesada főszerkesztő között. A vita azon folyt, hogy a készülő minisorozat bekerüljön-e később az egyik állandó jelleggel futó széria (Ultimate Spider-Man, Ultimate X-Men) gyűjteményes kötetébe is, s ha igen, akkor melyikbe.

Korábban az Ultimate Six és Ultimate War minik esetében pontosan ez volt a helyzet, a minik a fősodor kiadványaiban köszöntek vissza. Kirkmannek mindezzel az volt a problémája, hogy tudnia szerette volna, a szóban forgó új minisorozat inkább Pókemberhez, vagy épp az X-Men csapathoz kapcsolódik-e mivel ennek fényében kell neki saját sorozatán, az Ultimate X-Menen dolgoznia. A felvetés teljesen logikus, ő egy szemléletes példával is előállt: 

"Szóval, ha mondjuk épp egy nagy sztorin dolgozok, ami az X-Men oldaláról Árnyékot helyezi a középpontban, akkor az új crossover esemény alatt nem utalok erre abban az esetben, ha a minisorozat az Ultimate Spider-Man gyűjteményes kötetbe kerül bele később."

Kristálytiszta érvelés, nemde? Nos, Quesada szerint egyáltalán nem. Dühös e-mailjében eképpen teremtette le ugyanis az akkori főszerkesztő az írót:

"Miért nem foglalkozol előbb inkább a történettel, és csak utána aggódsz az X-Men tiszteletdíjad miatt? Kit érdekel, melyik gyűjteményes kötetben jelenik majd meg a sztori, és ki kapja érte a díjazást? Miért nem az írásra koncentrálsz, mi a baj veled?"

A főszerkesztő tehát az egészet nem kreatív problémaként élte meg, hanem úgy gondolta, Kirkmant egyedül a pénz érdekli - az újrakiadásuk miatt ez értelemszerűen járt volna neki.

Robert Kirkman ezen a ponton érezte úgy, hogy bár fillérekért dolgozik a Marvelnek, őt semmibe sem veszik a cégnél, ezzel párhuzamosan pedig valójában rongyosra keresi magát az Image kiadónál a The Walking Dead és Invincible képregények miatt. Az író beintett a Marvel Comicsnak, és végleg otthagyta őket.

Nehéz az efféle kérdéseket külső szemlélőként megítélni, és jelenleg részletekbe menően csak a sztori egyik oldalát ismerjük. Mindenesetre Joe Quesada kapcsán nem Kirkman az egyetlen, aki hasonló kifakadásokról számolt be az elmúlt években. Az idő egyébként őt igazolta, a The Walking Dead képregénysorozat nagyon jól teljesített egészen 2019-es utolsó megjelenéséig, a 193. számig. 

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)