Hirdetés

A Venom 2 az utolsó pillanatban kapott 18-as karikát

|

Egyelőre nem tudni, miért volt ilyen szigorú a Venom 2: Vérontó esetében a Nemzeti Filmiroda.

Hirdetés

Még májusban írtam egy hosszabb véleménycikket arról, hogy sokan úgy követelik a 18+-os korhatárbesorolást a Venom 2 mozinak, hogy annak antagonistáját, Vérontót épp azon a néven illetik, melyet nem a magyarul hivatalosan megjelent Pókember képregényekben, hanem egy kifejezetten kisgyerekeknek készített tévésorozatban kapott - igen, a Mészárszékre gondolok. Elég faramuci helyzet, hogy egy mesefilmben szerették meg sokan ezt a rosszfiút, most pedig véres trancsírt követelnek a filmes debütálása kapcsán.

Vérontó egy brutálisan gonosz, őrült karakter, de saját képregényei sem 18+-osak (elég kevés Marvel füzet az, és maga Stan Lee is felemelte a hangját anno a korhatáros képregények ellen). Persze fontos megjegyezni, hogy más szabályok, más kritériumok alapján történik a filmes és képregényes besorolás, illetve az egyes országok besorolási rendszere is eltérő. 

Hirdetés

Így történhetett meg az, hogy az Egyesült Államokban R-besorolású, vagyis kifejezetten csak felnőtteknek szánt két Deadpool mozi és a Logan nálunk csak 16-os karikát kapott. Ugyanúgy 16-ost, mint mondjuk a X-Men: Az eljövendő múlt napjai, vagy a Batman Superman ellen - Az igazság hajnala - utóbbi két film az USA-ban PG-13-as.

Mindezek tükrében is megdöbbentő azonban az, hogy a hazánkban október 14-én bemutatkozó Venom 2: Vérontó a legutolsó pillanatban a korábban jelzettnél szigorúbb besorolást, egészen konkrétan hatalmas vörös 18-as karikát kapott a Nemzeti Filmirodától. Az IGN Hungary megkérdezte a döntés kapcsán a hazai forgalmazót, vagyis az InterComot, de pontos indokokkal ők sem tudtak szolgálni. A döntésnek egyébként biztosan nem örül a forgalmazó, hiszen a felnőtteknek szóló filmek promotálása eléggé nehéz feladat, 18+-os film előzetesét például csak egy másik 18+-os film előtt lehet levetíteni.

Még az utolsó, szeptember végén közzétett magyar Venom 2 előzetesen is 16+-os jelzés szerepelt

Az amerikai R-besorolás sarkalatos pontjai között az explicit erőszak, a droghasználat, a tejes premierplánban mutatott erotikus jelenet, vagy épp a masszívan trágár nyelvezet szerepelhet. Ezek közül nyilván egyik sem része a Venom 2-nek, hiszen a film az Egyesült Államokban csak PG-13-as besorolást kapott - ettől persze még nem feltétlenül egy bohóckodós matiné, nagyon sok komoly film szintén PG-13-as (ilyen például a Nolan féle Sötét Lovag trilógia).

Esetleges indokként a hazai szigorítás kapcsán az IGN felveti a gyermekvédelmi törvény nemrégiben nagy port kavart, melegellenesként elhíresült változtatásait. Az efféle szelekció nem lenne egyedülálló a világon, nemrég írtunk arról, hogy Oroszországban például azért lesz 18+-os az Örökkévalók, mert ebben a filmben szerepel először nyíltan meleg Marvel-hős. A helyzet viszont az, hogy a szóban forgó törvényi szabályozás (magyarul a homoszexualitás "népszerűsítésének" tilalma") nem a mozikra, hanem a tévécsatornákra vonatkozik. Ha netán valamiért az Örökkévalók is 18-as karikát kap hazánkban, akkor persze elég egyértelművé válnak az indokok - egyelőre 12+-os besorolás látható a magyar előzeteseken.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Nyilván jelen helyzetben mi is csak tippelni tudunk, egyelőre nem láttuk a Venom 2-t, így azt sem tudjuk, tényleg van-e a filmben meleg utalás, karakter - egyes források szerint akár maga a Venom szimbióta is tehet kétértelmű utalásokat saját szexualitására. Október 14-én minden kiderül, ekkor érkezik meg a Venom 2: Vérontó a hazai mozikba. Fontos kiemelni, hogy több nyugati országgal ellentétben nálunk a korhatárbesorolás nem egy kategorikus tiltás, hanem csupán ajánlás. Egy 18+-os filmre is bármikor beülhet egy kiskorú, senki sem fogja elállni előtte a moziterem ajtaját. Az Egyesült Államokban ez nagyon másként működik.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)