Hirdetés

A WandaVision teljesen átírta Wanda múltját, és körvonalazta Vízió jövőjét

|

Nagyon fontos képregényes elemeket emelt át a WandaVision utolsó előtti része az MCU-ba.

Hirdetés

Túlvagyunk a WandaVision utolsó előtti epizódján, a következőkben pedig az ebben látottak és a Marvel Comics képregényei között vonható párhuzamokról fogunk egy kicsit elmélkedni. Ha még nem láttátok a nyolcadik részt, és zavarnak az efféle spoilerek, akkor ezen a ponton még nyugodtan visszafordulhattok. 

Ha viszont maradtok, akkor csapjunk is bele gyorsan, mert elég sok érdekességet tartogatott nekünk ez a rész, ami leginkább arra koncentrált, hogy alaposabban is bemutassa nekünk a főszereplők múltjának eddig még homályban tartott részleteit is. Így derült ki például az, hogy Agatha Harkness a képregényekhez hasonlóan itt is egy salemi boszorkány, az MCU-ban viszont épp hogy boszorkánytársai akarták őt elintézni, mivel Agatha tiltott tanokat kezdett el gyakorolni. Az ekkor még (feltételezhetően) ifjú Agathának nem volt más választása, megölte az életére törő többi varázshasználót, köztük édesanyját is. Most már tudjuk, honnan jött kvázi főgonoszunk, de az igazi izgalmakat Wanda múltja tartogatta. 

Hirdetés

Wanda, a varázslónő

A Marvel Comics füzeteiben Wanda Maximoff (Skarlát Boszorkány) és testvére, Pietro Maximoff (Higanyszál) évtizedeken át a mutáns Magneto gyermekeiként voltak számon tartva, a 2014 végén kiadott Avengers & X-Men: AXIS képregény hetedik számában viszont kiderült, hogy szó sincs erről. Ne bonyolódjunk bele mélyebben ennek a füzetnek a történetébe, legyen elég annyi, hogy Wanda egy olyan varázslatot akart Magneto és Higanyszál ellen használni, ami kizárólag vérrokonaira hat, de a mágia hatástalannak bizonyult Magneto esetében. Ekkor derült fény arra, hogy az ikrek nem a mágnesesség urának gyermekei, sőt igazából nem is mutánsok. 

Valójában Wanda nem egy mutáns képességekkel bíró szuperhős, hanem tényleg egy varázslónő, aki a legerősebb varázstípusból, a káoszmágiából meríti erejét. A WandaVision sorozat pedig most pontosan ezt a megoldást vezette be az MCU-ba: megtudtuk, hogy már a H.Y.D.R.A. kísérletei előtt is különleges képességei voltak a kis Wandának, sőt a szüleik házába csapódó Star Industries rakétát is varázserejével gátolta meg abban, hogy felrobbanjon. 

Mikor az USA és konkrétan Tony Stark ellen radikalizált Wanda részt vett a H.Y.D.R.A. kísérleteiben, nem Loki jogara és az abban található Végtelen Kő adott neki különleges képességeket, a Kő mindösszesen szabadjára engedte azt a hatalmat, ami egyébként is a fiatal lányban lakozott. Mialatt kapcsolatba került a kozmikus ékkővel, Wanda látott egy sziluettet, az előtte felsejlő alak körvonalai pedig nagyon hasonlítottak a klasszikus, képregényes Skarlát Boszorkányéihoz.

Ismerős alak? Nem véletlenül!

És itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, mikor a rész végén Agatha Harkness közli Wandával, hogy főhősnőnk a káoszmágiát használja, ezzel tudta megteremteni Víziót és az egész idilli szappanopera életüket, és éppen ezért ő (most kapaszkodjatok meg) a Skarlát Boszorkány. Igen, az MCU történetében először most tényleg elhangzott Wanda képregényes neve. 

Az írók tehát immár sokadszor csavarták okosan úgy a történet szálait egy Marvel produktumban, hogy a hatalmas megdöbbentést keltő nagy fordulat egészen egyszerűen a képregényekből lett átemelve, szóval akik jól ismerik a kiadó füzeteit, azok már a kezdettől fogva számíthattak volna erre - de nyilván ők sem sejtették, hogy épp ezt lépi majd meg a stúdió; ebben rejlik a Marvel varázsa. 

Vízió, az érzelemmentes gép

Kaptunk azonban még egy képregényes kikacsintást, melyről szintén szót kell ejtenünk. Az utolsó előtti epizódból kiderült ugyanis az is, hogy Wanda egyáltalán nem tört be a S.W.O.R.D. központjába, és még csak nem is lopta el onnan Vízió testét. A gyászoló varázslónő mindössze búcsút akart venni szerelmétől a S.W.O.R.D. bázisán, itt viszont a szervezet vezetője, Tyler Hayward mindent megtett azért, hogy kiakassza Wandát, arra késztesse a nőt, hogy átlépje azt a bizonyos határt. Kurtán-furcsán, de ez végül össze is jött.

Tudván, hogy még csak el sem temetheti kedvese maradványait, Wanda szabadjára engedte a benne szunnyadó káoszmágiát, és ő teremtette meg a semmiből Westview-i családi házukat, az egész környéket, és magát az "új" Víziót is.

A sorozatban eddig látott Vízió tehát nem az eredeti szintezoid feltámasztott verziója, hanem egy teljesen új entitás, akit Wanda hozott létre (hasonlóan saját ikergyermekeihez). Mindeközben pedig az is kiderült az epizód stáblistás jelentéből, hogy a S.W.O.R.D. végig azon kísérletezett, hogy valahogy újra beindíthassák az eredeti Víziót. Ez most sikerült is, így egy hófehér szintezoid jött létre, kinek felbukkanása úgyszintén egy fontos képregényes utalásnak tekinthető. 

Az 1989-ben kiadott, John Byrne által írt Vision Quest képregényben ugyanis egy Cameron Brock nevezetű fickó szétszereltette Víziót azért, mert tartott tőle, hogy a szintezoid át fogja venni a világ komputerhálózatának irányítását, és így hozzáfér az atomfegyverekhez is.

Hank Pymnek (tudjátok, ő nem más, mint az első Hangya) később sikerült újra összeszerelnie Víziót, a procedúra viszont sajnos áldozatokkal járt: teljesen elveszett Vízió embersége, a beavatkozás után egy érzelmektől mentes gép vált csupán belőle, aki egyúttal színtelenné is változott.

Pontosan ezt láttuk most a sorozatban, így nem nagy merészség arra számítani, hogy az MCU feltámasztott víziója nem az a kedves fickó lesz már, akit korábban megismertünk. 

Kíváncsian várjuk, mit hoz a finálé, ahol az immár Skarlát Boszorkánynak tekinthető Wanda és az új, fehér Vízió elkerülhetetlenül találkozik majd. A Marvel könnyeket ígér nekünk, mi pedig már készítjük a zsepit.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)