Hirdetés

Arkagyij Babcsenko - Jelenetek egy háborúból

|

A magyar könyvkiadást sokszor sokan eltemették már, de mindig ráakad az ember olyasmire, ami reménnyel tölti el

Hirdetés

A magyar könyvkiadást sokszor sokan eltemették már, de mindig ráakad az ember olyasmire, ami reménnyel tölti el, ilyen például az Európa kiadó Modern Könyvtár sorozata, amelyben ugyanúgy megjelennek modern klasszikusok - pl. Douglas Coupland X Generációja -, mint olyan új, viszonylag ismeretlen remekművek, mint Babcsenko megrázó beszámolója a csecsen háborúkban eltöltött hónapokról. Egy kis történeti áttekintés fiatalabb olvasóink kedvéért: Az első csecsen háború 1994 és 1996 között zajlott, és a Csecsen Köztársaság de facto (ezt Duncan kedvéért írtam bele) függetlenségével zárult. Az orosz hadsereg megpróbálta uralni azt a hegyes-völgyes-mocsaras vidéket, amely Csecsenföld területének nagy részét alkotja, de kevés sikerrel. A csecsen gerilla-hadviselés végül az orosz létszám-, technikai és légifölény ellenére sikert hozott, és a Gorznijért vívott rettenetes áldozatokkal járó csata után Borisz Jelcin kénytelen volt tűzszünetet, majd egy évvel később békeszerződést kötni. A második csecsen háború 1999-ben tört ki, amikor az Iszlám Nemzetközi Békefenntartó Brigádok megszállták Dagesztánt, orosz lakóépületeket is bombázva. Ezt Oroszország a bizonyítékok hiányának ellenére (ilyet láttunk már máshol is, ugye), csecsen szeparatistákra kente, majd nagyrészt visszafoglalta a területeket, melyeket az első háborúban elveszített - bár a csecsen gerillák még évekig igen súlyos veszteségeket okoztak az oroszoknak. Mindkét oldalon iszonyúak voltak a veszteségek, sok ezer orosz kiskatona lelte halálát Csecsenföldön.

75539057_jpg&size=large.jpeg

Babcsenko megjárta mindkét háború poklát - és itt a pokol nem csak egy üres fordulat. Katonának lenni valószínűleg mindenhol rettentő szívás, de egy velejéig rothadt birodalomban, mely egy erősen véleményesen igazságos háborút vív, ott bizony überrettentő szívás. Az orosz hadseregben egy újoncnak semmiféle általunk elképzelt emberi joga nincs, a csecsen háborúk idején pedig még annál is kevesebb volt. A sorkatonákat a saját bajtársaik folyamatosan verték, az altisztek kínozták, a tábornokok szemrebbenés nélkül küldték a halálba őket.

5/5

Súlyos szöveg, súlyos téma. Olvassátok el!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)