Hirdetés

Az MI kiesett, Radics Peti pedig csak egy feltétellel vállalja a Shrek 5 szinkronizálását

|

A 2020-ban elhunyt Gesztesi Károly családja nem engedélyezte a mesterséges intelligencia bevetését, a rajongóknak viszont van B-tervük.

Hirdetés

Mi is megírtuk pár hónapja, hogy az Illumination elnöke, Chris Meledandri több animációs projektről is lerántotta a leplet, köztük a Shrek 5-ről is. A producerként is tevékenykedő - és a legutóbbi Csizmás kandúr filmet is támogató - Meledandri szerint a Dreamworksnél már terveznek a következő Shrek filmmel, ami egyfajta reboot lehet, és számítanak az eredeti szereplőgárda visszatérésére is. 

Az angol változat esetében ez könnyedén megoldható, hiszen Mike Myers (Shrek), Eddie Murphy (Szamár) és Cameron Diaz (Fiona) is aktívan dolgozik, azonban a magyar szinkron esetében már nehezebb lesz, mivel a címszereplőt megszólaltató Gesztesi Károly 2020. január 4-én elhunyt szívinfarktusban, egyedi orgánumát pedig hihetetlenül nehéz lenne bárkivel pótolni. 

Hirdetés

A színész volt felesége, Liptai Claudia nemrég Osváth Zsolt műsorában árulta el, kaptak megkeresést arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencia segítségével Shrek a következő filmben is Gesztesi hangján szólalhasson meg, hiszen eggyé váltak a magyar nézőknél, ehhez azonban szükséges a család beleegyezése. Liptai viszont elhatárolódott a dologtól:

"Egy az, hogy az nem ő. Az a mesterséges intelligencia, az egy robot. Az egy hazugság. És azzal megágyazzuk egyébként az emberiség sírját, meg a művészet sírját. Meg neki nincs szüksége erre, ő a Shrek marad úgyis. Meg minden marad, ami volt. Szóval nem."

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


A népszerű tartalomgyártó, Radics Peti követőinek viszont már azóta ott motoszkál a fejében az ötlet, hogy kedvencük vehetné át Shrek szinkronizálását, mióta a videós először készített paródiát a zöld ogrét megszólaltatva. Később készültek olyan jelenetek is, ahol nagyon jól eltalálta a hangszínt.

Radics egyszer már kifejtette az álláspontját ezzel kapcsolatban és nem kért a lehetőségből, most viszont a fenti nyilatkozat hatására ismét felerősödtek a rajongói kérések, amik eljutottak hozzá is. Facebookon írt egy rövid közleményt, amelyből kiderül, hogy a véleménye nem változott a témában, de egy feltétellel azért számíthatnának rá: 

"Egyszer már kifejtettem a véleményemet ennek kapcsán és eléggé elutasító voltam. Mostanra azonban változott valami. Még elutasítóbb lettem. De valahol engedékenyebb is. Megtisztelő a kedves publikum részéről, hogy bennem látják a potenciált Gesztesi művész úr által hagyott űr betöltésére, de attól, hogy valami egy paródiában működik, nem biztos, hogy egy mozifilm esetében is siker lenne. Néha valóban sikerült elcsípnem Gesztesi hangjátékát, de ez önmagában nem elég. Egy szinkron paródia esetében jópofa a hasonlóság, de amikor komolyra lenne fordítva a szó, akkor csak egy olcsó utánzat lenne és elégedetlenséget szülne. Egy művész pedig legyen önmaga, ne utánozni próbáljon! Az nem jó a közönségnek és a művésznek se. Gesztesit nem lehet pótolni, ő marad Shrek magyar hangja. Bízom benne, hogy találnak jogi megoldást az AI által nyújtott lehetőség kihasználására. Amennyiben így valósulna meg a projekt, úgy örömmel állnék rendelkezésre hang donorként, hogy ismét visszahozzuk Gesztesi úr orgánumát!"

MI bevonásával pedig nem lenne lehetetlen ezt megoldani, hiszen tavaly decemberben egy ukrán startup, a Respeecher mesterséges intelligencia alapú szoftvere már bizonyította, hogy lehetséges: elég volt neki egy órányi Dallas, hogy a 2005-ben elhunyt Kránitz Lajos hangján szólaltassa meg Darth Vadert az Obi-Wan Kenobi sorozatban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)