Hirdetés

Az utca királyai – Filmkritika

|

Keanu Reeves egy magára maradt, kőkemény los angeles-i zsarut játszik ebben az akcióban és autós üldözésekben dúskáló amerikai krimiben.

Hirdetés

A los angeles-i gettók világáról legutóbb a Grand Theft Auto: San Andreas-ból kaptunk egy igen hatásos bemutatót és ez a film sok olyan motívumot felhasznál, amely ebből a játékból is ismerős. Különféle brutális gangszták, homie-k és drogbárók uralják az alvilágot, de a velük szemben álló korrupt rendőrség tagjai se sokkal jobbak, különösen a film főszereplője, Tom Ludlow (Keanu Reeves), aki gyakran egyszemélyes önbíráskodással intéz el egy egész koreai bandát, miközben főnöke (Forrest Whitaker) büszkén veregeti a vállát.


Piszkos Keanu?

 

Keanu Reeves figurája azonban koránt sem a Piszkos Harry filmekből ismert Clint Eastwood egyszerű kópiája. Tom Ludlow ugyan tényleg igazi kemény zsaru, viszont a bevetései előtt és utána is keményen piál, a gyanúsítottakat gyakran kérdezés, vagy figyelmeztetés nélkül lövi le, a kihallgatott gangsztákat pedig nem csak megveri, hanem időnként meg is kínozza. Az egyik legjellegzetesebb jelenet, amikor már vagy öt perce üt egy feka fickót, erre társa megkérdezi tőle, hogy esetleg nem akar kérdéseket is feltenni, mert eddig csak verte az illetőt...

Ugyanakkor Tom mégsem annyira korrupt, mint társai, éppen ezért gyakran lelkiismeret furdalása van: például akkor is, amikor egykori társát, Terrence Washingtont közvetlen közelében végzi ki két jellegzetes helyi szerkóba öltözött LA gettóbeli gangszta. Washington nemrég megfenyegette Tomot, hogy leleplezi törvénytelen akcióit, és ez nem csak hősünknek nem volt ínyére, hanem környezetének sem. Tom azonban ahelyett, hogy hagyná elsikálni Washington halálát, elkezd nyomozni az ügyben és ezért velejükig romlott társaival is szembe kell szállnia. Nincs könnyű dolga, mert Biggs kapitány (Hugh Laurie), a zsaruk után nyomozó belső elhárítás embere is rászáll.


Szigorúan James Elroy

 

A film sztorija meglepően jól kidolgozott, ami nem véletlen, ugyanis James Elroy regényíró írta, akinek többek között a Szigorúan bizalmas című regényt és a belőle készült film forgatókönyvét is köszönhetjük. David Ayer rendező pedig a Kiképzés (Training Day) forgatókönyvírója, így talán nem véletlen, hogy ez a film is sok tekintetben hasonlít erre.

A koránt sem egyszerű „shoot-em-up"-nak készült sztori tehát sokáig jól adagolja a fordulatokat, illetve érdekes, hiteles karaktereket vonultat fel. Sajnos a film végéről ez már nem mondható el...


Dr. House in da house és már-már CJ is ott van...

 

David Ayer viszont egész jól megdolgoztatta Keanu Reeves-t, aki a megszokott rutinján túl tényleg igyekezett valamennyivel többet hozzátenni szerepéhez, viszont aki utálja a színészt, az a Street Kings miatt sem fogja majd megkedvelni. Forest Whitakerrel már kevésbé voltam elégedett: kicsit túljátssza az állandóan parancsolgató, fontoskodó rendőrfőnök figuráját, bár az is igaz, hogy a sztoriból nem nagyon lógott ki. Meglepetés a szereplők között a Dr. House-ként ismert angol színész, Hugh Laurie, aki kimért alakításával kicsit feldobja a bőszen gesztikuláló rengeteg amerikai színész és feka rapper játékát. A filmben szereplő rapperek egyébként tökéletesen illeszkednek a történetbe, és akiknek tetszett a GTA: San Andreas azok nagyszerűen szórakoznak majd figuráikon.


Tényleg „király"?

 

Az utca királyai egy jól kidolgozott, egyszerre akciódús, alapvetően érdekes történetű film, színes, érdekes hősökkel és rosszfiúkkal. A sztori azért helyenként bukdácsol: sajnos a végső „fordulat" egyszerre totálisan kiszámítható, illetve valamelyest hiteltelen is. Egy-két szereplő megformálására érezhetően nem maradt elég idő: Linda Washington, a meggyilkolt zsaru feleségének karakterét például meglehetősen összecsapták: szegény Naomie Harris a kevés megmaradt jelenetében sem képes sokat kihozni belőle.

Összességében azért a Street Kings (számomra érthetetlenül gügye címe ellenére...) az utóbbi idők egyik jobbik krimije, a műfaj rajongóinak érdemes megtekinteniük. 


 

82%

GameStar 

Street Kings trailer

 

Interjú a főszereplőkkel

 

Keanu Reeves vicces interjúja, némi Daniel Day-Lewis paródiával


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)