Hirdetés

Beperelte A Gyűrűk Ura egyik rajongója Tolkien örököseit, mert úgy érzi, ellopták ötleteit A hatalom gyűrűihez

|

Röpke 250 millió dollárt követel a The Fellowship of the King rajongói sztori írója A Gyűrűk Ura sorozat alkotóitól.

Hirdetés

Vajon valaki, aki egy jogvédett művet felhasználva, külön engedély és jogdíjak megfizetése nélkül ír egy saját történetet, jogosult-e kártérítésre, ha alkotásának egyes részeit egy hivatalos, licencelt sorozatban fedezi fel? Nagyjából erről kell döntést hoznia a bíróságnak egy perben, amiben az Amazon, Tolkien örökösei, valamint egy Demetrious Polychron nevű író feszül egymásnak.

Polychron 2017-ben jegyeztette be az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatalánál fanfictionjét, majd közzétette azt az Amazon oldalán, illetve küldött egy levelet J. R. R. Tolkien unokájának, Simon Tolkiennek, amiben leírta, miről szól a könyv, és kérte, hogy kéziratát nézzék át.

Nem kapott választ, ezért 2019-ben már egy ügyvéd segítségével próbálta meg felvenni a kapcsolatot a jogokat kezelő The Tolkien Estate-tel, remélve, hogy sikerül velük együttműködésre lépnie. Egy nap alatt dobták vissza a megkeresést.

Hirdetés

Itt még nincs vége a történetnek: Polychron személyesen látogatott el Simon Tolkien otthonához, hogy elvigye oda a kézirat egy példányát, amin a © jelet is feltüntette, jelezve, hogy jogvédelem alatt áll a műve. Hogy, hogy nem, valamilyen rejtélyes oknál fogva ezzel sem nyert, ezért hát írt egy levelet, amiben visszakérte a kéziratot és tájékoztatta Tolkient arról, hogy ha nem hajlandóak vele együtt dolgozni, ő bizony önjáróan kiadja mind a The Fellowshp of the King nevet viselő alkotását, mind egy hat könyvből álló sorozatot.

2022 szeptemberében, amikor A hatalom gyűrűi sorozat elstartolt, meg is jelent a The Fellowship of the King: The War of the Rings - Book One, és azóta is megvásárolható az Amazon oldalán, pedig egészen egyértelmű, hogy nem csak ihletet merített A Gyűrűk Urából az író, hanem konkrétan átvett elemeket: Szauront, a gyűrűket, Celebrimbort, helyszíneket, karaktereket, satöbbi.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Jó kérdés, miért nem lőtték ezt le, elvégre engedély nélkül keres pénzt egy nagyrészt Tolkien munkásságára épülő könyvvel, de talán majd most: Polychron ugyanis azt találta ki, hogy A hatalom gyűrűi alkotói ellopták az ötleteit, hiszen ahogy a regényben, úgy a sorozatban is van egy Elanor nevű hobbit - akit ő a könyvhöz egyébként Tolkientől lopott: Szép Elanort Csavardi Samu lányát emelte át, aki még A király visszatérben is feltűnt, viszont A hatalom gyűrűiben meg egy másik Elanort láthatunk, egy gyaplábút.

250 millió dollárt követel az Amazontól és a Tolkien-örökösöktől - nem sok esélyt látunk arra, hogy nyer majd, de kíváncsian várjuk az ügy további fejleményeit. Egyébként több jog is az Embracer Groupnál van épp, akik főleg videojátékokhoz fogják azokat használni, lehet, hogy velük is érdemes lenne megküzdenie.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)