Hirdetés

Besokallt a Harry Potter könyvek szerzője, amiért egy transznemű gyilkosról nőként beszéltek a híradóban

|

J. K. Rowling nem hagyta szó nélkül, hogy a média úgy kezelte az elítélt bűnözőt, mintha nő lenne.

Hirdetés

Scarlet Blake-et a múlt héten bűnösnek találta a bíróság az Egyesült Királyságban, emberölés miatt életfogytiglanit kapott, ami a hatályos jogszabályok szerint azt jelenti, hogy leghamarabb 24 év múlva helyezhetik feltételesen szabadlábra. Blake még 2021 júliusában végzett Jorge Martin Carrenóval, akit a vád szerint leütött egy vodkás üveggel, eszméletvesztését kihasználva fojtogatott, majd az oxfordi Cherwell folyóba lökött. Az ítéletet közlő Chamberlain bíró szerint Blake kétszer is visszament a helyszínre, hogy meggyőződjön Carreno haláláról, ráadásul fényképeket is készített áldozatáról.

A gyilkosság előtt négy hónappal Blake élőben streamelte, hogy megöli a családja macskáját, majd az állat tetemét turmixgépbe teszi, amihez valószínűleg a Netflix Ne szórakozz a macskákkal: Vadászat az internetes gyilkosra című dokusorozata inspirálta, amely Jun Lin 12 évvel ezelőtti haláláról, és a meggyilkolása előtt kiscicákat lemészároló Luka Magnotta utáni hajszáról szól.

Hirdetés

És hogy miként kerül a képbe a Harry Potter regények szerzőjeként világhírűvé vált J. K. Rowling? Nos úgy, hogy az írónő felháborodottan posztolt az X-re, amikor a Sky News riportere az ítélethirdetést követően nőként emlegette Scarlet Blaket. Blake ugyanis transznemű, fiúként látta meg a napvilágot Kínában, ahonnan a családjával az Egyesült Királyságba költözött 9 éves korában. 12 évesen coming outolt, és onnantól hivatkozott magára lányként.

A korábban többször is transzellenességgel vádolt Rowling azt írta a bejegyzésében, hogy elege van már ebből a szarságból, Blake nem nő. Mindezt kiegészítette a #NotOurCrimes  (ezek nem a mi bűneink) hashtaggel.

Egy másik posztban pedig három pontba gyűjtve összegezte, hogy miért káros, ha összemossák a transznemű nőket a nőkkel.

  • Szerinte használhatatlanná válnak a statisztikák, ha férfiak (értsd: transznemű nők) által elkövetett erőszakos és szexuális bűncselekményeket is úgy regisztrálnak, mintha azokat nők követték volna el.
  • Egyes aktivisták azt szeretnék elérni, hogy Blake-nek női börtönben kelljen letöltenie büntetését (jelenleg úgy fest, hogy férfiak között tölti a következő 24+ évet).
  • Végezetül pedig mint arra rámutat, az ideológia fűtötte félretájékoztatás nem egyenlő az újságírással.

A Guardian egyébként szintén nőként hivatkozott Blake-re, ami ellen a saját újságírója kelt ki a korábban Twitternek nevezett X-en.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)