Hirdetés

Budapesten tartanak filmfesztivált a mesterséges intelligencia alkotásaiból

|

Egy ideig még lehet rá nevezni, a zsűriben enne van az Oscar-díjas Deák Kristóf is.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciákra épülő technológiák egyre nagyobb teret nyernek az életünkben, az idei CES-ről készült összefoglalónk remekül példázza. Nem véletlenül volt a tavaly Hollywoodot több hónapra megbénító sztrájkolók egyik legfontosabb feltétele az AI szabályozása, miként a videojátékokban szinkronizáló színészekkel kapcsolatban is nemrég született ilyen megállapodás.

Most újabb lépést tettünk afelé, hogy a mesterséges intelligencia még jobban beférkőzzön a művészetekbe, ugyanis Budapesten megrendeznek egy kifejezetten ilyen alkotásokra fókuszáló filmfesztivált, amelyre március 3-án kerül sor a Bem moziban - számolt be róla a 24.hu

Hirdetés

A fesztiválra bárki nevezhet a saját művével január 28-ig, a beérkezett kreációkat pedig egy neves szakemberekből álló zsűri bírálja el, akik között megtalálható az Oscar-díjas Deák Kristóf, Glaser Katalin animációs rendező, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és vezető kutatója, Bakk Ágnes, továbbá Pártfalusi Attila, a MOME Media Design BA szakvezetője is a magyar AI képalkotó közösség, a Prompters Hungary alapítóival egyetemben. A nemzetközi The AI Film Festival alapítója, Sallai Ervin a következőket mondta el a rendezvényről: 

"Egy éve még néztük a kicsavarodott hatujjú emberek torz állóképét, mostanra olyan filmecskékbe botlunk az Instagramon, amelyekről nehéz eldönteni, hogy forgatták vagy AI segítségével készültek. 20 éve foglalkozom reklámokkal és filmekkel. Több mint 300 reklámmal, egy játékfilmmel, csomó kisfilmmel és tévéműsorral a hátam mögött azonnal éreztem, hogy a mesterséges intelligencia fenekestől felforgatja a szakmát. Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban. Ezért is tartottam fontosnak, hogy az elsők között hozzunk létre egy filmfesztivált AI rövidfilmeknek."

Sallai ugyan nem fél attól, hogy a Skynet elpusztítja az emberiséget, viszont abban egyetért, hogy a világ nagyot fog változni, elvégre fél éve még az is hatalmas újdonság volt, hogy megnézhettük, milyen lenne a Szomszédok Wes Anderson stílusában, most meg komplett klipek készülnek mesterséges intelligenciával:

"Egyes munkák megszűnnek, helyükre újak keletkeznek. Évtizedekkel ezelőtt még üveglapokra festették a várakat, hogy összefilmezzék a hegycsúccsal, ma már kevés üveglapfestő dolgozik a filmiparban. Vannak helyettük viszont hihetetlen képességű utómunka szakemberek. Hasonló lesz a változás a filmkészítés területén, csak turbó sebességgel zajlik. Az AI elképesztő sebességgel fejlődik. Pár évvel ezelőtt alig hallottunk róla, ma már természetes, hogy a tinédzser fiam ChatGPT-vel írja a suliban a prezentációját."

A filmfesztiválhoz összeraktak egy kedvcsinálót is a már beérkezett alkotásokból szemezgetve: 

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)