Hirdetés

David Lynch nem hajlandó megnézni Denis Villeneuve Dűnéjét

|

Az 1984-es adaptáció elkészítése szörnyű élmény volt a rendező számára.

Hirdetés

David Lynch rendezőnek olyan szürreális klasszikusokat köszönhetnek a film- és sorozatnézők, mint a Twin Peaks, a Mulholland Drive, a Kék bársony, a Veszett a világ és Az elefántember, de a szerzői filmes egyetlen alkalommal kipróbálta magát a nagy költségvetésű, mainstream vonalon is Frank Herbert kultikus regényének, a Dűnének az adaptálásával. A projekt aztán számos nehézségen ment keresztül, mire elkészült: már a forgatókönyv megszületését is kreatív nézeteltérések akadályozták, és nem volt jobb a helyzet a forgatás során sem: Lynch körülbelül háromórásra készítette a saját változatát, amit aztán alaposan megszabdaltak, mivel nem rendelkezett a végső vágás jogával. 

Nem meglepő hát, hogy maga a rendező is elhatárolódik a végeredménytől és nem szívesen nyilatkozik róla, amiképpen az sem, hogy többé nem kért egyetlen másik közönségfilmből sem. 

Hirdetés

Valószínűleg azért a gondolatért sem rajong túlzottan Lynch, hogy Denis Villeneuve-nek 2021-ben sikerült az, ami neki 1984-ben nem (a Timothée Chalamet főszereplésével készült Dűne a 165 millió dolláros költségvetéséből globálisan több mint 400 millió dollár bevételt faragott, és nemcsak a folytatás készül már, hanem egy spin-off sorozat is), ugyanis a legutóbbi interjújában érződött a frusztráltság. A Far Out beszámolója szerint miközben a francia Cahiers du Cinemával beszélgetett, Lynch kijelentette, hogy soha nem fogja megnézni Villeneuve Dűne filmjét és hallani sem akar róla.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Lynch tavaly a The A.V. Clubnak nyilatkozva azt mondta, nincs benne tüske a történettel kapcsolatban, és szeret mindenkit, akivel együtt dolgozott a projekten: 

"Az emberek azt kérdezgetik, hogy »Nem akarsz visszamenni és babrálni a Dűnével?«. És én annyira lehangolt voltam tőle, és undorodtam tőle, tudod? Azt viszont el kell mondanom, hogy mindenkit imádtam, akivel együtt dolgoztam, annyira fantasztikusak voltak. Imádtam az összes színészt, a stábot, Mexikóban dolgozni. Imádtam mindent, kivéve azt, hogy nem kaptam meg a végső vágást. És még Dinót [De Laurentiis, a producer] is szerettem, aki nem adta meg nekem, amit akartam. És Raffaellát, a producert, aki a lánya volt - imádtam őt is. De az egész borzasztó szomorúság és kudarc volt számomra, és ha visszatérhetnék bármihez, nos, talán ez az egyetlen dolog lenne az. De ez nem fog megtörténni."

A '84-es Dűne főszereplője, Kyle MacLachlan viszont sokkal pozitívabban áll Villeneuve adaptációjához, hiszen régóta rajong az alapanyag iránt: korábban a ComicBook.com-nak árulta el, hogy megnézte a '21-es Dűnét és nagyszerűnek tartja, élvezte, és nosztalgikus érzés volt számára, amikor néhány jelenet alapján eszébe jutottak azok a dolgok, amiket 1983-ban csináltak.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)