Hirdetés

Dokumentumfilm ünnepli az ABBA Eurovízió-győzelmének 50. évfordulóját

|

A BBC megbízásából készült film kimondottan ritka felvételekkel mesél majd a svéd popbanda legsikeresebb időszakáról, és nemsokára be is mutatják.

Hirdetés

Az idei évben május 7-én veszi kezdetét az Eurovíziós Dalfesztivál, amely ezúttal Svédországban kerül megrendezésre, szinte napra pontosan 50 évvel azt követően, hogy az ugyancsak svéd ABBA megnyerte az 1974-es brightoni rendezvényt a Waterloo című megaslágerével.

Az azóta eltelt évtizedek során egyetlen más banda vagy előadó sem tudta olyan jól kihasználni az eurovíziós győzelemmel járó hírverést, mint ők, hiszen a diadal után az ABBA évekig a világ egyik legsikeresebb együttesének számított, most pedig a jubileum alkalmából egy különleges dokumentumfilm fog emléket állítani ennek a korszaknak.

Hirdetés

A Variety beszámolója alapján a BBC megbízásából gyártásba került produkció az Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad kvartettjéből álló banda  történetének legtermékenyebb, 1976 és 1980 közötti időszakáról, vagyis az Arrival és a Super Trooper című albumok közé eső évekről fog mesélni.

A rendezői székbe a korábban Freddy Mercuryról is díjnyertes dokumentumfilmet (Freddie Mercury: The Final Act) forgató James Rogan került, a gyártásból pedig több nagy európai közszolgálati hálózat, köztük a német ARD/WDR, a France Télévisions, a dán DR és a svéd SVT is kivette a részét. Az utóbbi ráadásul hozzáférést biztosított az archívumához, így kimondottan ritka felvételek is feltűnnek majd a filmben.

"Rendezőként lenyűgöző élmény volt belemerülni az ABBA történetébe a viharos 70-es években tett utazásuk rendkívüli archívumán keresztül. Nem lehet alábecsülni az ABBA-ról szóló dokumentumfilmen való munka puszta örömét, hiszen a keserédes dalaik a zavaros korunkban is ugyanúgy visszhangoznak, mint amikor először felvették őket."

- mondta a produkcióról a rendező. A premiert illetően a Variety azt írja, hogy az Egyesült Királyságban valamikor májusban kerül adásba a film a BBC One-on és az iPlayer platformon, a nemzetközi terjesztőknek pedig a február 26-27. között zajló BBC Studios Showcase keretében fogják prezentálni.

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)