Hirdetés

Egész Hollywood leállhat, 60 éve nem volt erre példa

|

Zátonyra futottak a tárgyalások a stúdiók és a színészeket képviselő szakszervezet között.

Hirdetés

Nem újdonság, hogy a filmiparban elsősorban a nagy filmstúdiók és a streamingplatfromok diktálnak, ám míg például Az élősködőknek és a Squid Game-nek otthont adó Dél-Koreában rendkívül alacsony a produkciókon dolgozó színészek, írók, forgatókönyvírók és más stábtagok érdekérvényesítő képessége, addig a Hollywoodban, az iparág fellegvárában valamivel jobb a helyzet. Ez elsősorban az olyan szakszervezeteknek köszönhető, mint a 160 ezer színészt képviselő Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA).

Az utóbbi négy héten át próbált megállapodásra jutni az Amazont, az Apple-t, a Disney-t, az NBCUniversalt, a Netflixet, a Paramountot a Sonyt és a Warner Bros. Discoveryt összefogó Alliance of Motion Picture and Television Producers-szel (AMPTP), ám tegnap éjfélkor lejárt a határidő, az utána kiadott közlemény szerint az AMPTP ajánlata köszönőviszonyban sem volt a szakszervezet követeléseivel.

Hirdetés

Ennek következtében a SAG-AFTRA sztrájkot javasol, amit sajtóértesülések szerint a tagok elsöprő többsége, mintegy 98 százaléka támogat, de a szavazás róla még hátra van. Amennyiben tényleg sor kerül erre, akkor olyasminek leszünk tanúi, amihez fogható a Guardian szerint hat teljes évtizede nem történt Hollywoodban: egyszerre tagadják meg a munkát a színészek és az írók, forgatókönyvírók akik már korábban sztrájkba kezdtek.

A tömeges munkabeszüntetés azzal a következménnyel jár, hogy számos forgatás leáll, a már dobozban lévő produkciókra is kedvezőtlenül fog hatni. Példának okáért nem lesznek ott a díszbemutatókon a színészek, és nem vesznek részt a promóciós eseményeken sem. A Warner gyorsan előre is hozta az Oppenheimer londoni premierjét egy órával, a Disney pedig jelezte, hogy az eredeti tervnek megfelelően megtartja az új Kísértetkastély film július 15-ére tervezett bemutatóját a Disneylandben, csak épp a benne játszó színészek nélkül. De nagy csapás lehet a sztrájk a július 20-án kezdődő San Diego Comic-Con szervezőinek is.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)