Hirdetés

Elhunyt a Chuck Norris magyar hangjaként ismert Jakab Csaba

|

Az Art-Színtér színház társulatának színésze 70 éves volt.

Hirdetés

Rosszul indul az év a magyar művészvilág és annak kedvelői számára, hiszen kevéssel a Kossuth- és Jászai-díjas Benedek Miklós után Jakab Csaba is távozott - adta hírül az Art-Színtér. Noha Jakab mozifilmekben és tévéfilmekben éppúgy gyakran megfordult, mint a világot jelentő deszkákon, elsősorban szinkronmunkái miatt ismeri őt az ország. Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínészként olyan sztároknak kölcsönözte a hangját, mint Chuck Norris, Lex Barker és Denzel Wasington. De akkor is őt hallhattuk nem egy alkalommal, amikor Denzel Washingtont, Tchéky Karyót, Billy Bob Thorntont vagy Jean-Claude Van Damme-ot néztük.

Csornán született 1953-ban, de fiatalkora jelentős részét Algériában töltötte, a középiskolába is ott járt, mivel az édesapja ott dolgozott kiküldetésben építészmérnökként. Ennek köszönheti egyébként, hogy kiválóan beszél franciául. Noha az apja építésznek vagy közgazdasági pályára szánta, Jakab inkább a színpadot választotta.

Hirdetés

Tanulmányait a Színház és Filmművészeti Főiskolán végezte a '70-es évek második felében, a Vígszínháznál töltött gyakornoki időszaka után pedig vidékre szerződött, a szolnoki Szigligeti Színház társulatához csatlakozva. Az első filmszerepére sem kellett sokat várnia, 1981-ben játszott Szurdi András filmjében, A transzportban. Játszott még az István, a királyban, a Képvadászokban és az Állítsátok meg Terézanyut! című filmben is sok egyéb alkotás mellett.

Pályafutása során tagja volt a Népszínháznak, majd a Budapesti Kamaraszínháznak, játszott a Pécsi Harmadik Színházban, fellépett a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, megtapsolhatta a budapesti József Attila Színház közönsége, de  az egri Gárdonyi Géza Színházban, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban és az Art-Színtér színházban is várt rá néhány emlékezetes alakítás.

Szinkronszerepei mellett ő volt több csatorna (Movies 24, AXN Black, Sony Movie Channel, Viasat Film) hangja is, valamint láthattuk és hallhattuk őt az RTL több műsorában, mint konferanszié.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)