Hirdetés

Elhunyt a Macskafogó és a Mézga család zeneszerzője, Deák Tamás

|

Pályafutása során számos kultikus magyar rajzfilmhez komponált, 96 éves korában halt meg.

Hirdetés

96 éves korában meghalt Deák Tamás zeneszerző, aki olyan kiváló rajzfilmeken dolgozott, mint a Macskafogó, a Mézga család és a Kérem a következőt! - tudatta az MTI-vel az elhunyt családja. 

A mester 1928. április 27-én született Székesfehérváron, és autodidakta módon tanult meg trombitálni. Először Pécsen, majd 1955-től Budapesten zenélt, 1959 és 1964 között a Magyar Rádió munkatársaként dolgozott. 1969-től tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszékén. Ő volt a Deák Big Band egyik alapítója is, de a legtöbben nem emiatt ismerik, hanem filmes és sorozatos munkái miatt: több mint 120 alkotáshoz komponált zenét. 

Hirdetés

A legkedveltebb munkái azok, amiken Nepp Józseffel és Romhányi Józseffel dolgozott együtt: ilyen az 1968-ban indult Mézga család, az 1975-ben elrajtolt Kérem a következőt! és az 1986-ban bemutatott Macskafogó, amelynél személyesen játszotta el Lusta Dick trombitaszólóját, szerezte Postássy Juli Cicadalát és ő hangszerelte a Négy Gengszter című dal magyarosított átiratát.

Emellett a nevéhez fűződnek olyan művek is, mint a No, megállj csak! című szovjet animációs sorozat, az Egyedül a tengerparton című dal, valamint több előadónak is írt dalokat a Táncdalfesztiválokra. 2007-ben Könnyűzenei alkotói életműdíjjal ismerték el a munkásságát. 

Nyugodjék békében!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)