Hirdetés

Elhunyt Benedek Miklós, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező

|

A 77 éves művész élete végéig aktívan tevékenykedett.

Hirdetés

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész - adta tudtára a család az MTI-nek.

A művész még 1969-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti főiskolát, majd útja a Nemzeti Színházhoz vezetett, ahol húsz éven át, 1983-ig tevékenykedett. Ezt követően a Katona József színházba került, ahol további húsz évet töltött el, mindeközben 1992-től a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is oktatni kezdett.

2003 és 2009 között ismételten a Nemzeti Színház társulatához tért vissza, majd ezt követően szabadúszóként folytatta a munkásságát. 2023 szeptemberében a nemzet színészének választották Balázsovits Lajos helyére.

Hirdetés

Olyan emlékezetes filmekben láthattuk, hallhattuk, mint a Macsakfogó, a Fényes szelek, a Nincs idő, a Sztálin menyasszonya, A turné, a Csaló az üveghegyen, A szabadság katonái, a Ki látott engem?, Az ember tragédiája, de nagyon sokan emlékeznek rá a Csengetett, Mylord? című sorozatból Teddy Meldrum hangjaként. 

Benedek Miklós nem csak színészként volt ismert és közkedvelt: rendezőként több Heltai- és Molnár-, de Shakespeare-darabot is rendezett, számos komédia és zenés játék színpadra vitelében is részt vett.

Beszélgetnél velünk erről a hírről?

Lennél a GS közösség tagja? Gyere a GS Party/Chat Facebook csoportba, dobj fel témákat, dumálj régi és új GS írókkal, olvasókkal!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)