Hirdetés

Elveszítheti Mickey egér és más karakterek jogait a Disney

|

A Disney mellett mások is rosszul járhatnak, ha egy republikánus szenátor javaslatát elfogadják.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban van egy olyan szerzői jogi törvény, hogy adott szellemi tulajdonok megalkotásától számított 120 év, vagy az első közzétételtől mért 95 év elteltével azok jogai közkinccsé válnak. Így fordulhatott elő, hogy 2022 január elsejétől egyebek mellett az eredeti Micimackó regény is közkincsnek számít, bárki szabadon másolhatja, terjesztheti, kiadhatja és új dolgokat készíthet felhasználásával anélkül, hogy ehhez bárkitől engedélyt kellene kérnie.

Annyi nehezíti a helyzetet, hogy csak és kizárólag az első könyvre vonatkozik a feloldás, így csak az abban szereplő karaktereket és eseményeket lehet felhasználni - Tigris például csak egy későbbi kötetben debütált, és Micimackónak sem volt piros a pólója 1932-ig. Azóta minden karakter rengeteget változott, és aki későbbi iterációikat használja fel, annak nagyon óvatosnak kell lennie, mert a Disney ügyvédei még haraphatnak egy darabig.

Hirdetés

Egy republikánus szenátor, Josh Hawley most azt próbálja elérni, hogy 95 helyett már 56 év után közkinccsé válhassanak egyebek mellett a Disney, de általánosságban véve a nagy médiavállalatok szellemi tulajdonai. Azért konkrétan a Disney-t támadják, mert a cég nyiltan felszólalt egy olyan törvényjavaslat ellen, ami megtiltaná a tanároknak és nevelőknek, hogy a szexuális orientációkról és nemi identitásról tartsanak felvilágosítást harmadik osztályos kor előtt.

A GS YouTube csatornája csak rád vár!

Videótesztek, magyarázók, érdekességek, beszélgetések, livestreamek, végigjátszások, magyar feliratos előzetesek.

Hawley sajtóközleményében fontosnak tartotta elmondani, hogy az olyan "woke" vállalatok, mind a Disney, milliárdokat kerestek, miközben a "woke" aktivistáknak kívántak megfelelni, és itt az idő elvenni a cég különleges privilégiumait, valamint "megnyitni az utat a kreativitás és az innováció új érája előtt". 

Ha a szenátor javaslatát elfogadják, a Disney sok mindent bukik, de Mickey egér elvesztése talán nem fájna nekik annyira: a karakter 1928-ban, a Steamboat Willie-ben volt először látható, így jövőre egyébként is betölti a 95-öt. Valószínűleg nem megy majd át, demokrata és republikánus képviselők egyaránt állnak a szórakoztatóipar és a szerzői jogok oldalán, így valószínűleg akkor sem járna Hawley sikerrel, ha nem lenne demokrata többség a szenátusban.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)