Hirdetés

Elveszíti kabalája jogait a Disney, jöhet a Miki egér horrorfilm is?

|

Az óriásvállalat azért elég jól bebetonozta magát, így teljes szabadság nem lesz.

Hirdetés

A szerzői jog a mai napig sokat vitatott, amiről ráadásul egyezményes törvények sincsenek, így minden ország a saját jogrendjében szabályozza, hogy a különböző szellemi termékeket hogyan őrzi meg. Az Egyesült Államokban egy mű publikálása után 95 évig védi azt a szerzői jog, utána közkinncsé, szabadon felhasználhatóvá válik. Így történhetett, hogy miután Micimackó jogai felszabadultak, valaki azonnal csinált is belőle egy horrorfilmet. A mesében szereplő Tigris csak jövőre lesz közkincs, de természetesen már bejelentették a folytatást az ő szereplésével.

De nemcsak Tigris, hanem egy másik mesefigura, Mickey Mouse jogait is elveszíti a jogtulajdonos, név szerint a Disney: minden idők legnépszerűbb animált karaktere 1928-ban, a Steamboat Willie c. rövidfilmben bukkant fel, így a 95 éves periódus januárban lejár. A helyzet azonban az, hogy csak ennek a mozinak és karakternek a jogait veszíti el a Disney, itt pedig az egér még kicsit máshogy nézett ki: vékonyabb volt a farka és hosszabb az orra.

Hirdetés

Ilyen volt az eredeti változat:

A karakter modern változatait természetesen továbbra sem lehet szabadon használni, a vállalat pedig mindent meg is fog tenni annak érdekében, hogy megvédje azt, hiszen ezzel azonosítják a brandet világszerte. Abban persze biztosak vagyunk, hogy néhányan megpróbálnak majd hasznot húzni a Steamboat Willie-ből. Ennek egyik első példája ez az FPS játék, amit már most imádunk.

A GS már a TikTokon is vár

Hírek, érdekességek, tippek, ajánlók, unboxing, hardveres videók, minden, ami 1-2 percbe belefér. Kövess minket TikTokon is!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)