Hirdetés

Emlékezetes Marvel jelenetek, melyeket igazából a színészek improvizáltak

|

Sok zseniális jelenet eredetileg benne sem volt a Marvel mozifilmek és sorozatok forgatókönyveiben.

Hirdetés

Azt hihetnénk, hogy kedvenc mozifilmjeinkben minden emlékezetes jelenet gondos írói munka gyümölcse, de az igazság valójában az, hogy néha a színészek pillanatnyi ötlete, improvizációja szüli azok a momentumokat, amelyek belénk égnek. Különösen szép termést lehet összeválogatni a Marvel filmes univerzumának produkcióiban látott rögtönzött megoldásokból.

Még 2008-ban a legelső Vasember film indított el mindent, azóta pedig szédítő összegeket söpörtek be a mozipénztárakban a Marvel Studios produkciói. Nyilván nemcsak a rendezőket és forgatókönyvírókat, hanem magukat a színészeket is hatalmas dicséret illeti mindezért, de most rámutatunk több olyan esetre, ahol nem is gondolnátok, mennyire az ő érdemük egy-egy tökéletesnek tűnő jelenet. 

Hirdetés

Én vagyok Vasember

Történelmi jelentőségű egysoros volt, mikor a 2008-as első Vasember film végén a Tony Starkot alakító Robert Downey Jr. belemondta egy filmbéli sajtótájékoztató során a kamerába: "Én vagyok Vasember". Bármennyire is tökéletes ez a pillanat, eredetileg egyáltalán nem szerepelt a forgatókönyvben, Starknak itt még nem kellett volna felfednie nagy titkát. Kevin Feige, a Marvel Studios fejese azonban úgy érezte, nem is passzolhatna semmi sem jobban az önfejű szuperhőshöz, mint az, hogy az őt alakító színész sem az előre lefektetett szabályok szerint játszik. Csak örülhetünk, hogy így történt.

Amerika Kapitány izmai

Úgyszintén legendás momentum volt Amerika Kapitány megszületése, vagyis az a jelenet, mikor Steve Rogers megkapta a szuperkatona szérumot. Chris Evans bitang módon kigyúrta magát a szerepre, filmbéli partnere, a Peggy Cartert alakító Hayley Atwell viszont erre csak épp ebben a jelenetben döbbent rá istenigazán. Annyira lenyűgözte őt Evans felsőteste, hogy majdnem meg is érintette azt, de az utolsó pillanatban gyorsan visszarántotta a kezét. Végül pontosan ezt a jelenetet használták fel a vágás során, annyira őszintének tűnt Peggy önkéntelen mozdulata. 

Vízió halála

A Bosszúállók: Végtelen háború egyik legszívszaggatóbb jelenete az, amikor Skarlát Boszorkánynak meg kell ölnie szerelmét Víziót, és még tragikusabbá válik minden, amikor kiderül, az egésznek nem volt a világon semmi haszna, így is Thanos diadalmaskodik. Biztosan kevesen gondolták volna, de ezeket az érzelmes pillanatokat nem írták meg pontosan az alkotók. Anthony Russo egészen konkrétan azt kérte a színészektől, vagyis Paul Bettanytől és Elizabeth Olsentől, hogy improvizálják az egész jelenetet. 

Kukkoló Nick Fury

A Marvel Kapitány mozifilmben a még fiatal Nick Fury, vagyis Samuel L. Jackson vizsgálgatott az egyik jelenetben egy skrull hullát. A felboncolt idegen alsóteste egy takaróval van elfedve, Jackson viszont egyszer csak gondolt egy nagyot, megemelte a fehér takarót, és bekukkantott alá. Ez nyilván nagy derültséget okozott a forgatáson, sőt később a vágószobában is, a poén pedig annyira ütősnek bizonyult, hogy végül nem vágták ki, benne maradhatott a filmben. A Marvel Kapitány társrendezője, Ryan Fleck úgy fogalmazott, hogy a jelenet egyszerűen túl vicces volt ahhoz, hogy ne kerüljön be a moziba.

Pókember halála

Nem csak Vízió halála volt remek improvizáció gyümölcse a Bosszúállók: Végtelen háborúban. A film végén sok hőstől kellett ideiglenesen búcsút venni, és ezek közül az egyik leginkább könnyfacsaró az ifjú Pókember halála volt. Nos, Tom Holland itt rögtönözte Peter Parker utolsó szívszaggató szavait, illetve egészen konkrétan arról volt szó a színész elmondása alapján, hogy egy hosszú, improvizált jelenetből végül úgy döntöttek, ezt az egy kis mozzanatot fogják felhasználni, mert ez tényleg emlékezetesre sikeredett. Kár is lenne ezzel vitatkozni, a végeredmény magáért beszélt.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Űrlord elejt egy Végtelen Követ

Hibátlanul passzolt Űrlord szerethetően esetlen figurájához az a jelenet az első A galaxis őrzői filmben, amikor véletlenül elejtette az egész kaland fókuszában álló gömböt, ami cseppet sem mellékesen egy Végtelen Kő, vagyis az egész univerzum egyik legnagyobb hatalommal bíró tárgyának tárolására szolgált. Az igazság az, hogy Chris Pratt tényleg ennyire ügyetlen volt, eredetileg mindez nem volt benne a forgatókönyvben. Pratt később azt nyilatkozta, hogy direkt csinálta az egészet, de a rendező, James Gunn ebben már nem volt annyira biztos. A jelenet mindenesetre működött, így benne is maradt a végső vágásban.

Csak semmi ölelkezés

A Pókember: Hazatérés egyik kifejezetten mókás jelenete az volt, mikor Tony Stark és Peter Parker, vagyis Robert Downey Jr. és Tom Holland egy autóban ülnek, majd Stark áthajol Peteren. Az ifjú Pókember ekkor azt hiszi, hogy mentora meg akarja őt ölelni, és ő is megpróbálja megölelni Starkot, Vasember viszont ekkor szól, hogy igazából csak az ajtót akarta éppen kinyitni. Az egész jelenetet improvizálta a két színész, ráadásul még csak összes sem beszéltek. Holland érezte, hogy be kell próbálkoznia az öleléssel, mert valami vicces fog belőle kisülni, Downey Jr. pedig azonnal lecsapta a lasztit.

Megelevenedik a Pókember mém

Sok olyan pókemberes mém van, ami népszerűvé vált az interneten, de talán a legismertebb az, amin egyszerre három, egymásra mutogató Pókember látható. A Pókember: Nincs hazaút forgatásán jutott eszébe Tom Hollandnek, Tobey Maguire-nek és Andrew Garfieldnak, hogy meg kellene eleveníteni ezt a mémet. Abban a jelenetben, amikor egy laborban Ned Peterhez szól, a három Peter direkt nem érti, melyiküket szólította meg Jacob Batalon karaktere, és mutogatni kezdenek egymásra. Történelmi pillanat.

Csípős makaróni

Az MCU már nem csak mozifilmekből áll, sorra érkeznek a tévésorozatok is, szóval legalább egy példát érdemes azért innen is kiemelnünk. Választásunk a Hawkeye sorozatra esett. Itt az egyik jelenetben a Florence Pugh által alakított Yelena Belova kedélyesen elbeszélget egy tál sajtos makaróni mellett Hailee Steinfeld karakterével, vagyis Kate Bishoppal, és közben gyakorlatilag halálosan megfenyegeti őt. A jelenetben az volt az improvizáció, hogy Pugh csípős szószt nyomott a tésztára, holott ez egyáltalán nem volt benne a forgatókönyvben. De miért tett így? Nos azért, mert pontosan tudta, hogy Steinfeld utálja a csípős szószt. A szkript szerint viszont enni kellett az ételből, így nem volt mit tenni, le kellett nyomnia a csípős tésztát. Egyébként ebben a jelenetben a párbeszéd jelentős része improvizáció a két színész között, ami a kapszaicin-terror ellenére remekül sikerült.

Vasember halála

Tom Holland 2019-ben árulta el egy interjú során, hogy valójában egyáltalán nem volt megírva a Bosszúállók: Végjáték legvégén Vasember pontos halála, az egész jelentet teljes mértékben Robert Downey Jr.-ra bízták - nem is dönthettek volna jobban az illetékesek. Kérdéseken felül áll, hogy az MCU ajtaját Robert Downey Jr. improvizált mondata, az "Én vagyok Vasember" rúgta be, ezért gyönyörű megoldás volt, hogy az ő halálával zárult be a kör, és ennek pontos körülményeit nem akarták, hogy bárki más határozza meg rajta kívül. Nyilván a Marvel filmes univerzuma azóta is dübörög tovább, de Vasember halála lezárt egy korszakot, Robert Downey Jr. pedig fergetegeset alakított.

Nektek a most felsorolt jelenetek közül melyik a személyes kedvencetek? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)