Hirdetés

Folytatódik a színészek sztrájkja, miután bicskanyitogató ajánlatot kaptak a stúdióktól

|

A SAG-AFTRA nem fogadta el a stúdiókat képviselő AMPTP "utolsó és legjobb" ajánlatát, méghozzá jó indokkal.

Hirdetés

Bár az íróknak már sikerült megegyezniük a hollywoodi stúdiókkal, a színészeknek még nem: a két egymással szemben álló szervezet, a művészeket támogató SAG-AFTRA és a vállalatokat képviselő AMPTP képviselői hol le tudtak ülni egymással egyeztetni, hol megrekedtek a tárgyalások, miközben az elhúzódó ügy hatására sorra csúsztatják el a filmeket (többek között a Mission: Impossible jövőre tervezett folytatása járt így, de nagyon rezeg a léc a Deadpool 3 alatt is). A sztrájk tehát folytatódott, még az a felajánlás sem mozdított rajta semmit, amit néhány nagyobb sztár tett annak érdekében, hogy mielőbb folytathassa mindenki a közös munkát. 

A közelmúltban aztán az AMPTP új ajánlattal állt elő, amit végsőnek és legjobbnak tituláltak, viszont a SAG-AFTRA közleménye szerint ezt sem fogadták el. A The Hollywood Reporter számolt be a helyzetről több, a tárgyalásokat jól ismerő forrásból, miszerint a színészeket védő szervezet a stúdiók legújabb szerződéstervezetében lévő AI-záradék miatt utasította vissza az ajánlatot.

Hirdetés

Az AMPTP azt szerette volna elérni, hogy az F-kategóriába tartozó színészek (vagyis azok a szakszervezeti tagok, akik többet keresnek, mint az előírt minimum) képmását egy bizonyos összegért cserébe beszkennelhessék és felhasználhassák, viszont az nem szerepelt benne, hogy amikor újra felhasználják azokat, akkor fizetnek-e érte az adott színésznek, illetve az sem, hogy például egy elhunyt művész esetében engedélyt kelljen kérniük a hozzátartozóktól vagy a SAG-AFRA-tól. Márpedig enélkül simán visszahozhatnának bárkit a mesterséges intelligencia segítségével. 

A szervezet illetékesei a hétvégén kidolgoztak egy ellenajánlatot, amelyből eltávolították az említett szakaszokat és más, nem pénzügyi eredetű elemeket, és az AMPTP elé terjesztették. Állítólag már meg is volt a találkozó a felek között, de még nem tudni, hogy sikerült-e megegyezni. A SAG-AFTRA tárgyalóbizottsága viszont a minap azt közölte a tagokkal, hogy eltökéltek a megfelelő megállapodás biztosításában és abban, hogy felelősségteljesen vessenek véget a sztrájknak. 

Olvasd telefonon csak a legfontosabb híreket!

Semmi spam, csak napi 2-3 értesítés Viberen, hogy képben maradj a játék- és filmvilág, a geek kultúra legérdekesebb híreivel.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)