Hirdetés

GameStar Filmajánló - Amerikai mesterlövész, A fekete ruhás nő 2, Vadon és Kéjlak

|

Clint Eastwood újra háborúzni küld minket, a fekete ruhás nő ismét gyilkol, az egykori Dredd bírót gyilkossággal vádolják és bemutatkozik egy abszurd, de különleges magyar film is.

Hirdetés

A filmipar marketinggépezete egy másodpercre sem pihen. Rögtön a hét elején bejelentették, hogy újabb szereplővel bővült az Assassin's Creed mozi, majd George R.R. Martin riogatott minket kicsit a Trónok harca véres ötödik évadával. Később Colin Firth visszatérését pletykálták a Kingsman 2-ben (merthogy állítólag lesz olyan is), de a The Walking Dead testvérsorozatának pilotja és az X-Men: Apokalipszis új Árnyéka is megérdemli a figyelmet.

Trailerek tekintetében már nem voltunk ennyire eleresztve, ezért most kivételesen nem egy előzetest mutatunk, hanem a Halálos Iramban 7 zenei albumának két fülbemászó számát, amik remélhetőleg megalapozzák a hangulatot a filmhez:

Persze Paul Walker utolsó filmjére egészen április másodikáig várnunk kell, az alábbi filmek ezzel szemben már mától nézhetőek:

Amerikai mesterlövész (American Sniper):

Chris Kyle, az amerikai hadsereg legsikeresebb mesterlövészének (160 elismert találatról beszélünk) megtörtént események alapján készült történetét Clint Eastwood rendezésében ismerhetjük meg egy patriotizmussal és a haza feltétel nélküli dicsőítésével átszőtt filmben, melyben az igazán kiemelkedő csak maga Bradley Cooper és parádés játéka. Az szakma általánosságban véve olyan jelzőkkel illeti az Amerikai mesterlövészt, minthogy túlságosan sekélyes benne a drámázás és túlságosan alulírt, semmitmondó karakterekkel pakolták tele. Eastwood új darabja se nem akció, se nem igazi dráma, amelyben utóbbi túlságosan is sekélyes, előbbi pedig túlságosan is hirdeti a háborút. De akiket mindez hidegen hagy, annak a pofásan kivitelezett akciójelenetek és Cooper játéka elég indokot szolgáltathat a jegyvásárlásra.

(Érdekesség: A valóságban Kyle-lal egy másik veterán végzett egy lőtéren, akinek segíteni akart.)

A fekete ruhás nő 2. (The Woman in Black: Angel of Death):

Susan Hill regényéből két éve, 2012-ben készített adaptációt a Gyilkos kilátások rendezője és a Barlang 2 írója, James Watkins. A feldolgozás körülbelül 15 millió dollárból készült, viszont nagyjából a tízszeresét hozta, köszönhetően az ismert alapanyagnak, a hatásvadász előzeteseknek és annak az egyszerű ténynek, hogy az egykori Harry Potter, Daniel Redcliffe vállalta a főszerepet. A hatalmas sikerre való tekintettel megvalósult a folytatás is, amely negyven évvel az előd eseményeit követően játszódik, viszont a néhai Pottert ezúttal nélkülöznünk kell. Helyette kapunk nyolc gyerkőcöt meg két tanítónőt, akik vidékre utaznak a háború miatt és hová máshová is mehetnének, mint a fekete ruhás nő kísértetjárta házába. Nyilván senkinek sem kell ecsetelnünk, hogy ezután mi következik, a bátrabbak úgyis jegyet váltanak rá, a többiek pedig mást választanak a listából.

(Érdekesség: A filmben szerepel az a színész is – Adrian Rawlins -, aki a Harry Potter filmekben a kis varázsló édesapját, James Potter játszotta. Micsoda véletlenek.)

Vadon (Wild):

Reese Witherspoon végre elmondhatja: ő már többé nem Dr. Szöszi. Akik eddig csak a vígjátékokból ismerték a színésznőt, most meglepődhetnek a film láttán, ugyanis a Cheryl karakterét nagyszerűen megformáló színésznő kisujjból hozza az élet súlya alatt lassan összeomló lányt, aki szeretne végre rendet rakni magában. Vagy magával, hiszen nem az ember és a természet kapcsolatát hivatott bemutatni az 1100 kilométeres gyalogtúra, hanem ember és emlékeinek harmóniáját, amely lassan, de biztosan az elfogadás, a megbékélés felé vezet. A Vadon remek példája annak, hogy igen is minden rossz helyzetből van kiút, csak először fel kell ismernünk a helyzetet, majd akarni, és persze tenni a sikerért. A lány történetén keresztül többször a saját életünkbe gondolunk mélyebben bele, ezáltal még jobban tudunk azonosulni a főszereplő személyével. Igen, Reese Witherspoon nem Dr. Szöszi többé.

(Érdekesség: A rendezői székben Jean-marc Vallée csücsült, aki 2013-ban az Oscar- és Golden Globe-díjas Mielőtt meghaltam című életrajzi drámát készítette.)

Kéjlak (The Loft):

Miután a belgák 2008-ban villantottak a Loft nevezetű thrilerrel, két évvel később a hollandok, majd idén az amerikaiak dolgozták fel az alapanyagot, ráadásul utóbbiak az eredeti változat rendezőjével (Erik van Looy) és egyik szereplőjével (Matthias Schoenaerts) tették mindezt. Nagy volt tehát a tolongás az alapötlet körül, pedig a Kéjlak „csak” azt nyújtja, ami a címtől és a műfajtól elvárható: öt nős férfi (Karl Urban, James Marsden, Wentworth Miller, Eric Stonestreet és Shoenhaerts), akik semmiben sem szenvednek hiányt, kibérelnek közösen egy csajozós kéglit, ahová a szeretőiket cipelhetik fel. Az egyik reggel azonban egyikőjük egy gyönyörű, ámde hallott lányt talál a franciaágyban, ami rögtön beindít egy láncreakciót. Nyomozás indul, majd minden összekuszálódik és árulással, erőszakkal és féltékenységgel teli percek vezetnek a végkifejletig.

(Érdekesség: Nemrég azt pletykálták, hogy Karl Urban lehet a Jason Momoa főszereplésével készülő Aquaman film főgonosza.)

Liza, a rókatündér (Liza the Fox-Fairy):

Ujj-Mészáros Károly nagyjátékfilmes debütálása kattantságával együtt is olyan mű lett, amire érdemes odafigyelni, még a szokatlan alapszituáció ellenére is. A főhős ugyanis Liza, a csinos, de szerény ápolónő, aki körül minden férfi elhalálozik. Egy a képzeletében létező, fiatalon elhunyt japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő egy elátkozott rókatündér. Elsőre furcsának tűnhet a koncepció, de abszurd, sziporkázó humora és fantáziadús elemei mellett a remek színészek (Balsai Móni, Bede-Fazekas Szabolcs, Reviczky Gábor) miatt is megéri beülni rá.

(Érdekesség: Figyeljétek csak meg, hogy Reviczky Gábornak hány szólás-közmondásba törik bele a bicskája.)

A heti DVD és Blu-ray megjelenések:

- Az útvesztő (DVD, Blu-ray)
- A bíró (DVD, Blu-ray)
- Országúti bosszú (DVD)
- Bízz a szerelemben (DVD)
- Vissza hozzád (DVD)
- Világok között (DVD)
- Viktória: A zürichi expressz (DVD)

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)