Hirdetés

GameStar Könyvajánló - Robert Jordan és Brandon Sanderson: A fény emlékezete

|

Vajon méltó lezárása ez Robert Jordan életművének?

Hirdetés

Vége. Huszonnégy évvel, az előzményként kiadott Új tavaszt nem számolva tizennégy kötettel és két szerzővel azután, hogy 1990-ben világhódító útjára indult A világ szeme, elérkeztünk Az idő kereke ciklus végjátékához. Robert Jordan ezt már nem élhette meg, hiszen 2007-ben távozott az élők sorából, ám azzal, hogy még halálos ágyán kiválasztotta a fáklya következő hordozóját, hatalmas szívességet tett sokmilliós rajongótáborának. Pusztán a néhai szerző jegyzeteire, a vele folytatott diskurzusokra, valamint szerkesztő özvegyének útmutatásaira támaszkodva Brandon Sanderson gondoskodott arról, hogy ne maradjon befejezetlenül egy élet munkája.

Az utolsó előtti felvonást, Az éjfél tornyait úgy tettük le, hogy az Árnyék seregei támadásba lendültek, miközben a Fény erői még mindig politikai törésvonalak mentén sorakoztak fel. Rand al’Thorra, az Újjászületett Sárkányra hárul a feladat, hogy valamiképp egységbe kovácsolja a táborokat.

A két kötetre bontott, majd’ 1400 oldalas finálé legnagyobbrészt a számos fronton vívott, grandiózus Utolsó Csatába nyújt betekintést. Merész, ám zseniális taktikai manővereknek, hősiességnek, önfeláldozásnak ugyanúgy tanúi lehetünk, mint árulásnak és mérhetetlen gonoszságnak, miközben Sanderson ide-oda ugrál a nézőpontkarakterek között. A szerző mindvégig kínosan ügyel arra, hogy az adott karakter jelleméhez, szavajárásához igazítsa a hozzá tartozó szövegrészt, minek következtében a hadvezérséget a háta közepére kívánó Mat szemszögéből bemutatott történések minden második sorában elcsattan egy káromkodás és féloldalanként egy megjegyzés valamelyik csinosabb nőszemélyre.

Noha sem Jordan, sem pedig Sanderson vérszomjassága nem mérhető George R. R. Martinéhoz, százezrek csatáját senki sem vészelheti át egy karcolás nélkül. Mindkét oldalon nagyüzemben arat a halál, gyűlölt és szeretett karakterektől kényszerülünk búcsút venni, míg a szerző el nem varrja az utolsó szálat is. Lüktető, fordulatos, az utolsó pillanatig izgalmas olvasmány, amit akkor is nehezemre esett volna letenni, ha nem rajonganék a sorozatért. Köszönöm!

5/5

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)