Hirdetés

Gyönyörű könyv foglal össze mindent, amit a Harry Potterről tudni kell

|

Már itthon is kapható a Harry Potter Varázsalmanach, aminek minden egyes oldala különleges.

Hirdetés

Több mint 20 éve pörög már kitartóan a Harry Potter franchise, és J.K. Rowling botrányai ide, vegyes fogadtatású Legendás állatok filmek oda, a rajongók továbbra is imádják. Idén a Hogwarts Legacyvel egy új oldaláról ismerhettük meg, hamarosan jön egy új sorozat az HBO Maxra (ami addigra valószínűleg már szimplán Max lesz, de ez részletkérdés), és most, taktikusan az ünnepi szezon elején megérkezett a Harry Potter Varázsalmanach, egy csodálatos könyv, ami egyfelől tökéletes karácsonyi ajándék minden rajongónak, másrészt egy részletesen kidolgozott gyűjtemény azoknak, akik tényleg mindent tudni akarnak a mágikus világról.

Az, hogy már a borító is csillog, csak a kezdet. Hét illusztrátor - akiket a könyv elején röviden be is mutatnak, és minden fejezetet egy-egy kis képpel illusztráltak saját stílusukban - járult hozzá, hogy minden egyes oldal különleges legyen. Több mint 200 oldalt lapozhatunk át, hét témakörben mesél az almanach Potterék univerzumáról. A fordításért, ahogy a korábbi könyvek esetében, úgy most is Tóth Tamás Boldizsár felelt.

Hirdetés

Az első fejezet a szereplőkről szól, ám még mielőtt ebben elmerülnénk, négy oldalon keresztül követhetjük végig az eseményeket időszámításunk előtt 382-től, az Ollivander család pálcakészítő vállalkozásának megalapításától a Roxfort létrehozásán, a Roxfort Expressz és a Kóbor Grimbusz elindításán át egészen 1998-ig, a roxforti csatáig. Ezt követően sok fontos dolgot megtudhatunk Harryről, Ronról, Hermione-ről, Lunáról, Neville-ről, Hagridról, Dumbledore-ról Dracóról, Pitonról, Voldemortról, valamint kapcsolataikról más karakterekkel.

Ezt a varázsvilág hétköznapjairól szóló fejezet követi, a varázsolni tudókra vonatkozó szabályokkal, kezdve az általuk használt eszközökkel (köztük a baglyokkal, amik ugye amellett, hogy háziállatok, postásként funkcionálnak), kitérve a seprűkre és más közlekedési eszközökre, az édességekre és ínyencségekre, az ünnepekre és öltözékekre, sőt, a szólásokra és hiedelmekre is. Természetesen külön szegmenst kapott a Kviddics is, mint a varázslók legnépszerűbb sportága.

A harmadik fejezetben a helyszíneké a főszerep. Idézetek az Abszol út boltjaiban zajló beszélgetésekből, a boltok és azok kínálatának bemutatása, a Blackek, a Weasley-k, Roxmorts fontos pontjai is szóba kerülnek, mielőtt áttérünk a teljes fejezetet érdemlő Roxforthoz, aminek bemutatása azzal indul, hogy milyen válogatott módokon tudunk eljutni oda - és az ezt részletező oldalakat kihajtva megnézhetjük a kastélyt és annak környékét. Itt mutatkozik be a Teszleg Süveg, a házak, az egyes ünnepségek (külön a kiemelten fontos halloweennel), láthatjuk a házak kupájának pontos alakulását Harry első évében, tanulmányozhatjuk az iskolai szabályokat, megismerhetjük a tanárokat, Dumbledore seregét, és azt is, milyen könyvek találhatók a Roxforti könyvtárban.

Az ötödik felvonás a varázsigékről és bűbájokról szól, a pálcákról és azok felépítéséről, jóslásról és a tanórák anyagáról, patrónusokról, valamint a Weasley-ikrek csínyeiről, míg a hatodikban a mágikus hivatalokról, a bürokrácia működéséről tanulhatunk, a Mágiaügyi Minisztériumtól az Azkabanig. Végül a hetedik fejezet a bestiákat, lényeket és növényeket gyűjti, élőhelyük és viselkedésük szerint rendezve - vagy épp aszerint, hogy melyek fordultak meg Hagrid környékén. A függelékben végül az összes szereplő nevét láthatjuk érdekességekkel kiegészítve, felbukkanásuk sorrendjében, elolvashatjuk a Weasley, a gólkirály című klasszikus dalszövegét, vagy azt, hogy egyes színek hol bukkantak fel, és mennyibe kerülnek a varázsvilág ilyen-olyan tárgyai.

Nem akarsz lemaradni semmiről?

Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!


Az egész kiadásra jellemző, hogy az illusztrációk többségben vannak a szöveggel szemben, a feliratok elsősorban idézetek, vagy kiegészítő leírásai, magyarázatai a képeknek, ám így is rengeteget megtudhatunk a varázsvilágról. A Varázsalmanachot élvezet kézbe venni, nézegetni, lapozgatni, és biztos, hogy kellemes emlékeket ébresztenek majd a könyvekből kiragadott sorok azokban, akik olvasták az eredetiket, vagy látták a filmeket. Tény, hogy 19 990 Ft-os borítóárával nem olcsó, azonban kidolgozottsága, minősége, tartalma abszolút indokolja az árát - és biztos, hogy egy rajongónak elintézzük a következő fél évre a programját, ha ajándékba kapja, mert az összes részlet kibogarászása egy-egy oldalon akár órákat is elvihet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)