Hirdetés

Hellboy II: Az aranyhadsereg - Filmkritika

|

Guillermo del Toro újabb kísérletet tesz arra, hogy a drabális „pokolsrác” képregényes kalandjaiból filmes adaptációt készítsen. Hát ez most sem jött össze…

Hirdetés

Az a fura ezekkel a Hellboy filmekkel, hogy tulajdonképpen minden adott ahhoz, hogy mestermunkában legyen részünk. Először is ugye Guillermo del Toro tehetségéhez nem férhet kétség - legalábbis, ami a vizuális látásmódját illeti. A faun labirintusának rendezője minden bizonnyal érti a mesterségét. Aztán ott van a veterán színész, Ron Perlman, akinél ideálisabb Hellboyt el sem lehetne képzelni. Igaz, Perlmant a maga 58 évével „boynak" nehezen lehetne nevezni (kicsit már koros szuperhősnek) de mégis tökéletes a szerepre. Igazából nincs probléma a többi színésszel sem: Luke Goss is remekel Nuada, a gonosz „ifjú" elf herceg szerepében, aki egy kicsit olyan figura, mintha Drizzt Do'Urdent keverték volna Arthas herceggel, és Lestattal az Interjú a vámpírral című regényből/filmből.


A faun Hellboya
Ami a vizuális világot illeti, del Toro ezúttal is kitesz magáért. Csakúgy, mint a Faun labirintusában, itt is fantasztikus és érdekes lényeket, meseszerű világokat láthatunk. Az elfek tényleg olyanok, mint a sötét elfek a Drizzt regényekben, de a többi szörny is rendkívül fantáziadús. A filmiparban Peter Jackson mellett talán nincs is del Torónál profibb rendező a különböző lények kidolgozása tekintetében. Akkor mégis mi volt a gond?

Már csak egy forgatókönyv kellett volna...
Del Torónak lassan rá kellene jönnie, hogy - legalábbis ami az akciófilmeket illeti - amilyen tehetséges rendező, annyira nem ért a forgatókönyvekhez. A Blade II is talán azért sikerült annyira jól, mert ott del Toro csak a rendezői székben ült, a sztori és az akciójelenetek azonban David S. Goyer agyának szüleményei. A Hellboy II viszont sajnos még az első résznél is kiszámíthatóbb, unalmasabb, közhelyesebb. A fő konfliktus forrása az elfek és emberek ősrégi ellentéte, amely Nuaba herceg bosszúhadjáratában jelentkezik. Az örökké ifjú herceg le akar számolni egyszer és mindenkorra az emberiséggel - egyedül Hellboy képes felvenni vele a harcot. A film címében szereplő „aranyhadsereg" egy fajta hatalmas aranyrobotból álló szunnyadó különítmény, amelyet a herceg fel akar használni. Ordít róla, hogy del Toro a Star Wars filmekből lopta az ötletét, csak itt borzasztóan gagyi a megvalósítás.


Zsebkendő legyen készenlétben
A jó hosszú filmidő tetemes részét emellett különböző iszonyúan érdektelen és giccses szerelmi szálak foglalják le Hellboy és a szó szoros értelmében is „tüzes" barátnője, Liz Sherman, illetve a „halember": Abe Sapien és Nuala hercegnő között. Maguk az akciójelenetek mintha csak szándékosan kaptak volna másodlagos szerepet: jellegtelenek, unalmasak és nem is túlzottan látványosak.


A pokolba vele?
A Hellboy II végső soron azért nézhető film, csak az a nagy hibája, hogy hiába számít A kategóriás mestermunkára az ember egy ilyen rangos rendezőtől, mégiscsak egy B és C kategória között vegetáló akciófilmet kaptunk, fantasztikus vizuális világgal, viszont közepes akciórészekkel, unalmas, kiszámítható, és százszor elsütött kliséktől hemzsegő sztorival. A rendező rajongóinak talán érdemes megnézniük, aki viszont egy jó képregényes adaptációt szeretne látni, az szerintem erősen csalódni fog.

68%

GameStar


Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)