Így vágd tökéletesen egyenlő szeletekre a pizzád

|

Neked is nagy fejtörést okoz nap mint nap, hogyan kéne elosztani a pizzát úgy, hogy mindenki megtömje a pocakját? Egy csapat matematikus megment az egyenlőtlenség konfliktusától.

Rendeld elő a Monster Hunter Worldöt ráadás lentikuláris borítóval! Hirdetés

Nem mindig van bajban az ember. Ha négy szeletre kell felvagdosni a mindenféle csodával teleszórt, ropogós finomságot, nagy gond nincs. Húzunk egy X-et, és mindenkinek jut egy derékszögű duplasajtos, csirkés, rákfilés, osztrigás, jalapenos szelet. Ti nem ilyet szoktatok kérni?

De mi a helyzet akkor, ha öten vagyunk? Vagy hatan? Vagy tizennégyen? Van a baráti társaságodban, vagy esetleg a családban olyan bátor ember, aki vállalná, hogy egy rosszul kimért késmozdulat miatt barátságoknak vet véget? Vagy családi viszályokat robbant ki? Vagy a legrosszabb: vállalná, hogy ő eszi meg a legkisebb szeletet?

A matematikusok persze általában nem a pizzamajszolók átlagos problémáit akarják megoldani, hanem a kör egyenlő részekre való felosztásán kísérletezgetnek. Viszont a Liverpooli Egyetem csapata tényleg a pizza egyenlő felosztását vizsgálta, vagyis hogyan kéne minél több matematikailag egyenlő alakzatra felosztani minden idők egyik legnépszerűbb ételét.

Először is fel kell vágni a pizzát hat darab hullámos oldalú szeletre, majd mindegyiket elfelezzük, így kapunk 12 egyenlő nagyságú pizzaszeletet. Talán ha a Tizenkét dühös ember közé bevittek volna egy ilyet, nem akarták volna olyan hamar letudni az ítélethozatalt.

De mit teszünk, ha a nagyothalló nagymamára bíztuk a baráti társaság meghívását, aki 12 ember helyett 24-et hívott? Vagy 48-at?  Hasonlóan az előbbi módszerhez itt is hullámos szeleteket vagdosunk, viszont egyre többet, attól függően, hogy hányan vagyunk. A hullámos szeleteket középen elfelezzük, és kész a sok-sok darab, egyenlő méretű nyam-nyam.

A tanulmány szerint bármeddig haladhatunk, vagyis ezzel a módszerrel pizzafalatkákká apríthatunk egy Góliát méretű pizzát is. Nyilvánvalóan nem ez a legegyszerűbb módja egy pizza felszeletelésének, de az biztos, hogy a legigazságosabb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!