Hirdetés

Eltűnnek a James Bond-könyvekből a rasszista részek

|

A korszellemhez igazítják a hetven éve írt alkotásokat.

Hirdetés

Múlt héten derült ki, hogy Roald Dahl életművének kiadója finomít az eredeti szövegeken, most pedig a Variety számolt be róla, hogy a világ leghíresebb titkos ügynökéről, James Bondról szóló könyvekből is száműzik a rasszista tartalmakat.

A hollywoodi szaklap a brit The Telegraph-ra hivatkozva írja, hogy a szerzői jogokat birtokló Ian Fleming Publications Ltd. úgynevezett érzékenységi szerkesztőket kért fel, hogy dolgozzák át a Bondról szóló műveket. A kiadó áprilisban ünnepli a Casino Royale megjelenésének 70 éves jubileumát, ebből az alkalomból pedig újra kiadják Ian Fleming műveit. A könyvekben szerepelni fog az alábbi magyarázat is:

Ezt a könyvet egy olyan korban írták, amikor a modern olvasók által sértőnek talált kifejezések használata gyakori volt. Ezt a kötetet több helyen kijavítottuk, ügyelve arra, hogy a lehető legtöbbet megőrizzük az eredeit szöveg és kor hangulatából, amelyben a történet játszódik.

Hirdetés

Ian Fleming az 1951 és 1966 között kiadott műveiben például gyakran használt ma már sértőnek szánt kifejezéseket a feketékkel szemben. Ezeket nagyrészt elátvolították, a helyükre a "fekete ember", illetve a "fekete férfi" kifejezések kerültek, de a könyvekben más változtatásokat is eszközöltek.

Az 1954-es Élni és élni hagyni című kötetben például James Bond a következőképpen fogalmaz az arany-, és gyémántkereskedelemben érintett afrikaiakról: "meglehetősen törvénytisztelő fickók, kivéve, amikor túl sokat isznak". Ebből a részből kikerült a mondat második, az ivásra vonatkozó része.

Egy másik jelenetben, amely egy harlemi night clubban játszódik, az eredeti szövegben azt írta Fleming, hogy "Bond hallotta, ahogy a közönség úgy nyögdécsel és hörög, mint a disznók a vályú mellett", ezt a részt a következővel helyettesítették: "Bond érezte a levegőben szikrázó feszültséget".

Egy sor további könyvből eltűntek az etnikai csoportokra vonatkozó utalások is. Érdekesség, hogy az Élni és élni hagyni amerikai kiadásához maga Fleming engedélyezte a változtatásokat, még 1964-ben bekövetkezett halála előtt.

Átnéztük az eredeti Bond-könyvek szövegezését és úgy döntöttünk, hogy akkor járunk el helyesen, ha Ian példáját követjük. Az Élni és élni hagyni szövegében olyan részeket változtattunk meg, amelyeket ő maga engedélyezett

- közölte a kiadó a The Telegraph-fal.

Arról nem szól a fáma, hogy a könyvek után mi lesz a James Bond-filmekkel, amelyek a világ legsikeresebb filmszériái közé tartoznak, összesített bevételük eléri a 7,8 milliárd dollárt. Az utolsó James Bond film a 2021-es Nincs idő meghalni volt, amelyben Daniel Craig búcsúzott el a 007-es ügynök szerepétől.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb hírekről! Engedélyezd az értesítéseket, cserébe elsőként tudod meg, ha bejelentik a Half-Life 3-at! (Nem spamelünk, becsszó!)